Tako je govorio Zaratustra

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Disambig.svg Ovo je članak o o knjizi Friedricha Nietzschea. Za album KUD Idijota pogledajte Tako je govorio Zaratusta.
Tako je govorio Zaratustra
Also sprach Zarathustra.GIF
Naslovnica prvoga izdanja
Naziv izvornika Also sprach Zarathustra: Ein Buch für Alle und Keinen
Autor Friedrich Nietzsche
Država Njemačka
Jezik njemački
Datum (godina)
izdanja
1883. — 1891.

Tako je govorio Zaratustra (njem. Also sprach Zarathustra) je djelo njemačkoga filozofa Friedricha Nietzschea, nastalo između 1883. i 1885., a koje govori o starom proroku koji se spušta sa svoje planine medu narod iz želje da nauči nešto od njih i da narodu podari svoje znanje. Prilikom spuštanja u selo nailazi na razne ljude od kojih doznaje njihove tajne.

Zaratustra je zapravo u potrazi za čovjekom sebi ravnim, ali mnogi ne razumiju njegovu filozofiju i ismijavaju ga, no ima i onih koji mu se dive.

"Zaratustra" je njemačka verzija imena perzijskog proroka Zoroastra (Zaraθuštra), navodnog osnivača zoroastrizma, koji je jako utjecao na judaizam i zatim kršćanstvo. Dakle, knjiga ne prikazuje povijesnog Zaratustru, o kojemu imamo jako malo podataka, već se koristi njegova mističnost stvarajući jednog ne-povijesnog Zaratustru, koji želi tradicionalni moral okrenuti naglavce. Najslavniji odlomak nalazi se na početku knjige: Zaratustra se spušta s planine, razgovara s nekim čovjekom i zatim se pita: "Je li moguće da ljudi još ne znaju da je Bog mrtav?"

Zbog svojih razmatranja to je jedno od najpoznatijih filozofskih djela ovoga autora, a stil pisanja je nedvosmisleno svrstao Zaratustru i u vrhunce svjetske književnosti.


Prijevodi na hrvatski jezik[uredi VE | uredi]

Prvi prijevod ovog djela na hrvatski jezik napravio je poznati filozof i estetičar Danko Grlić 1962. godine. Najnoviji prijevod djela "Tako je govorio Zaratustra" napravio je filozof Mario Kopić a izdano je u Zagrebu 2009. godine.
Greek letter uppercase Phi.svg Nedovršeni članak Tako je govorio Zaratustra koji govori o filozofiji treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.