Prijeđi na sadržaj

Mario Kopić

Izvor: Wikipedija
Mario Kopić
Mario Kopić
Zapadna filozofija
Filozofija 21. stoljeća
Rođenje 13. ožujka 1965., (Dubrovnik, Hrvatska)
Škola/tradicija kontinentalna filozofija, fenomenologija, postmoderna
Glavni interesi etika, religija i kultura
Utjecaji Nietzsche, Heidegger, Arendt, Derrida, Vattimo
Portal o životopisima

Mario Kopić (Dubrovnik, 13. ožujka 1965.) je hrvatski filozof, publicist i prevoditelj. Njegov znanstveni interes obuhvaća fenomenologiju, filozofiju kulture i filozofiju religije, etiku i povijest ideja.

Životopis

[uredi | uredi kôd]

Kopić je osnovnu i srednju školu završio u rodnom Dubrovniku. Nakon studija filozofije i komparativne književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te filozofije (fenomenologije) i antropologije na sveučilištu u Ljubljani, nastavlja studij povijesti ideja na Institutu Friedrich Meinecke Slobodnog sveučilišta u Berlinu (pod mentorstvom filozofa i povjesničara Ernsta Noltea) te studij komparativne religiologije i kulturalne antropologije religije na sveučilištu La Sapienza u Rimu (pod mentorstvom antropologinje Ide Magli).[1]

Dobitnik je Rektorske nagrade zagrebačkog Sveučilišta (1987.) i nagrade Slobodne Dalmacije za mlade znanstvenike (1991.). Od 1992. do 1996. godine znanstveno surađuje s Institutom za humanističke studije u Ljubljani. Jedan je od protagonista filma N.E.P. (1995.) makedonskog redatelja Igora Ivanova. Od 1998. do 2002. godine gostujući je znanstveni istraživač talijanskog ničeanstva u Fondazione Julius Evola u Rimu.

U svojim filozofskim djelima, polazeći od mišljenja na kraju metafizike i iskustva totalitarizma, razvija svojevrsnu onto-politiku liberalno-konzervativne postmoderne i post-antropocentričnog humanizma.[2]

Kao publicist i komentator piše u više talijanskih, francuskih, njemačkih i slovenskih publikacija. Vanjski je urednik sarajevske revije za kulturu i znanost Odjek i stalni suradnik francuskog časopisa Le Monde diplomatique. Urednik je filozofske biblioteke Poligraf[3] kod Izdanja Antibarbarus.

Godine 2009. objavljen je Kopićev prijevod na hrvatski jezik poznatog Nietzscheovog djela "Tako je govorio Zaratustra". Isto je djelo Kopić preveo i biblijskim stilom pod naslovom Tako govoraše Zaratustra i objavljeno je 2018. godine u Dubrovniku.

Djela

[uredi | uredi kôd]

Autorska djela:

Predgovori:

Prijevodi na hrvatski jezik (izbor):

Izvori

[uredi | uredi kôd]
  1. Matica hrvatska - knjige. www.matica.hr. Pristupljeno 14. rujna 2021.
  2. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 12. listopada 2013. Pristupljeno 8. rujna 2013. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)
  3. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 28. veljače 2010. Pristupljeno 19. srpnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)