Tarcisio Bertone

Izvor: Wikipedija
Njegova Uzoritost
Tarcisio Bertone
Državni tajnik Svete Stolice


FIDEM CUSTODIRE, CONCORDIAM SERVARE
Rođen 2. prosinca 1934.
Pijemont
Svećenik 1. srpnja 1960.
Nadbiskup 1. kolovoza 1991.
Kardinal 21. listopada 2003.
Nacionalnost Italija
Služba kardinal biskup
Portal: Kršćanstvo
Portal o životopisima

Tarcisio Bertone, S.D.B. (Pijemont, 2. prosinca 1934.), je talijanski rimokatolički kardinal i bivši državni tajnik Svete Stolice.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Svećenikom je postao 1960., a pripada družbi salezijanaca. Tarcisio Bertone rođen je kao peto od osmero djece u obitelji. Njegova majka bila je antifašist i kršćanski demokrat. Dao je zavjete kao salezijanac 3. prosinca 1950. godine, a za svećenika je zaređen 1. srpnja 1960. godine. Doktorirao je kanonsko pravo. Njegova doktorska disertacija je Upravljanje Crkve u misli pape Benedikta XIV. Služio je kao profesor posebne moralne teologije na Papinskom salezijanskom sveučilištu od 1967. godine dok nije imenovan profesorom kanonskog prava 1978. godine. 1988. je s grupom stručnjaka pomoagao Josephu Ratzingeru u pregovorima s Marcelom Lefebvreom.

Kardinal Bertone autor je vatikanskog dokumenta o Međugorju. Za pobornike hercegovačkog ukazališta svojedobno je izjavio da su sekta i nazvao ih "međugorjanima" koji iznuđuju novac od vjernika. Dijeljenje letaka po crkvama u kojima se vjernike poziva na "novo ukazanje, 18. ožujka u uobičajeno vrijeme" svojedobno je proglasio pretjeranim fanatizmom, primijetivši da je teško vjerovati u ukazanje gdje se Gospa pojavljuje po prethodno zacrtanom programu, kao da je TV-emisija.[1][2]

Sudjelovao je na papinskoj konklavi 2013. godine. Za svoje geslo uzeo je (lat.) Fidem custodire, concordiam servare.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. (tal.) Bertone o međugorskom "fanatizmu" [1]Arhivirana inačica izvorne stranice od 29. rujna 2007. (Wayback Machine)
  2. (tal.) Reakcije na Bertoneov javni istup [2]