Tarcisio Bertone

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Tarcisio Bertone
Missione del Guaricano-cardinale Tarcisio Bertone.jpg
Rođen 2. prosinca 1934.
Pijemont
Zaređen
za svećenika
1960.
Grb Coat of arms of Tarcisio Bertone.svg
Portal: Kršćanstvo

Kardinal Tarcisio Bertone (Pijemont, 2. prosinca 1934.) trenutačni je državni tajnik Svete Stolice. Svećenikom je postao 1960., a pripada družbi salezijanaca. Tarcisio Bertone rođen je kao peto od osmero djece u obitelji. Njegova majka bila je antifašist i kršćanski demokrat. Dao je zavjete kao salezijanac 3. prosinca 1950. godine, a za svećenika je zaređen 1. srpnja 1960. godine. Doktorirao je kanonsko pravo. Njegova doktorska disertacija je Upravljanje Crkve u misli pape Benedikta XIV. Služio je kao profesor posebne moralne teologije na Papinskom salezijanskom sveučilištu od 1967. godine dok nije imenovan profesorom kanonskog prava 1978. godine. 1988. je s grupom stručnjaka pomoagao Josephu Ratzingeru u pregovorima s Marcelom Lefebvreom.

Kardinal Bertone autor je vatikanskog dokumenta o Međugorju. Za pobornike hercegovačkog ukazališta svojedobno je izjavio da su sekta i nazvao ih "međugorjanima" koji iznuđuju novac od vjernika. Dijeljenje letaka po crkvama u kojima se vjernike poziva na "novo ukazanje, 18. ožujka u uobičajeno vrijeme" svojedobno je proglasio pretjeranim fanatizmom, primijetivši da je teško vjerovati u ukazanje gdje se Gospa pojavljuje po prethodno zacrtanom programu, kao da je TV-emisija.[1][2]

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. (tal.) Bertone o međugorskom "fanatizmu" [1]
  2. (tal.) Reakcije na Bertoneov javni istup [2]


Mitre.svg Nedovršeni članak Tarcisio Bertone koji govori o biskupu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.