Tauširanje

Izvor: Wikipedija
Bronca sa srebrnim umetcima, boca, Kina, 3. stoljeće prije Krista.

Tauširanje je tehnika umjetničke obrade metala u kojoj se kontrastno obojen metal umeće u udubljenja u osnovnom metalu. Kao osnovni se metal najčešće koristi čelik, bronca ili cinkova slitina, a umetci su najčešće od srebra, zlata ili mjedi. Osim umetanja, metal se može na drugi metal i zalemiti mekim ili tvrdim lemom ili se osnovni metal može odgovarajućim alatima pripremiti kako bi na sebe prihvatio tanki lim ili foliju od drugog metala (najčešće srebra ili zlata).

Povijest[uredi | uredi kôd]

Prvi, najraniji primjeri tehnike potječu iz brončanog doba, ističe se Nebeski disk iz Nebre (oko 1600. prije Krista) i sunčeva kola iz Trundholma (oko 1400. prije Krista). Kasnije se ovo umijeće proširilo i Azijom, a u Europi se opet javlja u merovinško doba, posebice u 7. stoljeću kod Alemana, Franaka i Tiringijaca.

Prije svega tehnika se još uvijek prakticira u Indiji pod nazivom koftgari (zlato i srebro na crno patiniranom čeliku) i bidri (zlato i srebro na crno patiniranoj cinkovoj slitini), zatim u Meksiku, ali i islamskim zemljama (Iran,Tunis,Sirija).Varijanta sa zlatnom i srebrnom folijom na crno patiniranom čeliku koristi se u Toledu u Španjolskoj i u Japanu.

Dodatna literatura[uredi | uredi kôd]

  • Untracht,O. Metal techniques for craftsmen,New York 1968.
  • Wilfried Menghin (Hrsg.): Tauschierarbeiten der Merowingerzeit. Museum für Vor- und Frühgeschichte, Staatliche Museen zu Berlin – Preußischer Kulturbesitz. Berlin 1994, ISBN 3-88609-200-3.
  • Jochem Wolters: Zur Geschichte der Goldschmiedetechniken. Texte, Bilder, Analysen. Sonderveröffentlichung von gold + silber - uhren + schmuck. Leinfelden-Echterdingen, o. J. (ca. 1985).
  • Benno Urbon: Die hohe Kunst der Tauschierung bei Alamannen und Franken: Untersuchungen zur Technik und ein Katalog aller tauschierten Funde in Württemberg und Hohenzollern . Gesellschaft für Vor- und Frühgeschichte in Württemberg und Hohenzollern, Stuttgart 1997.
  • Daniel Berger :Bronzezeitliche Färbetechniken an Metallobjekten nördlich der Alpen,Halle 2012.(online)

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]