The Good Doctor (televizijska serija)

Izvor: Wikipedija
The Good Doctor
Logotip serije
Formatdrama
AutorDavid Shore
RedateljDavid Shore
GlazbaDan Romer
GlumciFreddie Highmore
Nicholas Gonzalez
Antonia Thomas
Chuku Modu
Beau Garrett
Irene Keng
Hill Harper
Richard Schiff
Tamlyn Tomita
Fiona Gubelmann
Will Yun Lee
Christina Chang
Paige Spara
Jasika Nicole
Bria Samoné Henderson
Noah Galvin
Osvaldo Benavides
Država podrijetla SAD
Jezikengleski
Broj epizoda120
Broj sezona7
Produkcija
ProducentRon French
Freddie Highmore
Konshik Yu
Min Soo Kee
Shawn Williamson
David Renaud
Rebecca Moline
Izvršni producent(i)David Shore
Seth Gordon
Daniel Dae Kim
Erin Gunn
David Kim
Sebastian Lee
Mike Listo
Thomas L. Moran
Freddie Highmore
David Hoselton
Liz Friedman
Peter Blake
LokacijaVancouver, Britanska Kolumbija
Trajanje epizode41-44 min.
Prikazivanje
TV kućaABC
U HrvatskojNova TV / Doma TV
AXN / AXN Spin
Fox Life
Emitiranje25. rujna 2017.još traje
Povezane TV serije
Spin-off
Vanjske poveznice
Internetska stranica
Članak o seriji na IMDb-u

The Good Doctor je američka medicinsko-dramska televizijska serija iz 2017. koju je stvorio David Shore, temeljena na istoimenoj južnokorejskoj seriji iz 2013. godine.

Produkciju radi Sony Pictures Television i ABC Studios, u suradnji s produkcijskim kućama Shore Z Productions, 3AD i Entermedia.

U travnju 2023. serija je obnovljena za sedmu sezonu,[1] koja kreće s prikazivanjem 20. veljače 2024.[2] Kasnije, 11. siječnja 2024. objavljeno je da će sedma sezona biti posljednja sezona.[3]

Radnja[uredi | uredi kôd]

Serija prati Shauna Murphyja, mladog liječnika specijaliziranog kirurga, autističnog i oboljelog od savantskog sindroma. Dolazi iz malog grada u Wyomingu u Casperu, gdje je imao problematično djetinjstvo. Pod vodstvom svog mentora, dr. Aarona Glassmana, odlučio se preseliti i pridružiti se prestižnom odjelu kirurgije u bolnici San Jose St. Bonaventure u sjevernoj Kaliforniji.

Glumačka postava[uredi | uredi kôd]

Lik Glumac Sezona
1 2 3 4 5 6 7
Dr. Shaun Murphy Freddie Highmore Glavna
Dr. Marcus Andrews Hill Harper Glavna
Dr. Aaron Glassman Richard Schiff Glavna
Dr. Claire Browne Antonia Thomas Glavna Gost
Dr. Neil Melendez Nicholas Gonzalez Glavna Gost
Dr. Jared Kalu Chuku Modu Glavna Sporedna Glavna
Allegra Aoki Tamlyn Tomita Glavna Gost
Jessica Preston Beau Garrett Glavna Gost
Dr. Morgan Reznick Fiona Gubelmann Sporedna Glavna
Dr. Alex Park Will Yun Lee Sporedna Glavna
Dr. Audrey Lim Christina Chang Sporedna Glavna
Lea Dilallo Paige Spara Sporedna Glavna
Dr. Carly Lever Jasika Nicole Sporedna Glavna
Dr. Jordan Allen Bria Samoné Henderson Sporedna Glavna
Dr. Asher Wolke Noah Galvin Sporedna Glavna
Dr. Mateo Rendón Osma Osvaldo Benavides Gost Glavna
Dr. Daniel "Danny" Perez Brandon Larracuente Glavna
Charlene "Charlie" Lukaitis Kayla Cromer Sporedna
Dominick "Dom" Hubank Wavyy Jonez Sporedna

Glavni likovi[uredi | uredi kôd]

  • Freddie Highmore kao Dr. Shaun Murphy: mladi liječnik, specijalizirani kirurg, autističan i ima sindrom Savanta. Njegove vještine uključuju fotografsko pamćenje i sposobnost da primijeti čak i minimalne detalje i promjene. Shaun je većinu svog tužnog djetinjstva proveo u društvu svog voljenog brata Stevea, s kojim je pobjegao od kuće od nasilnog oca, sve dok ga nije prihvatio dr. Glassman, jedini koji je mogao razumjeti njegove velike sposobnosti. Posebno voli i drži do skalpela, igračke koji mu je dao brat. On je Lein najbolji prijatelj, kasnije kroz seriju se zaljublje jedan u drugog i zaruče se.
  • Nicholas Gonzalez kao Dr. Neil Melendez: kardiotorakalni kirurg i voditelj je kirurških specijalista; tijekom prve sezone zaručen je za Jessicu Preston. U drugoj sezoni ulazi u vezu s kolegicom Audrey Lim. U početku je prilično neprijateljski raspoložen prema Shaunu, ali s vremenom će naučiti prepoznati njegove kvalitete i poštovati ga kao kirurga. Umire u trećoj sezoni i ponovno se pojavljuje u četvrtoj sezoni u Claireinim halucinacijama.
  • Antonia Thomas kao Dr. Claire Browne: specijalistica kirurgije u bolnici San Jose St. Bonaventure i jedna je od prvih liječnica koja se povezala sa Shaunom. U početku je biila u vezi sa stručnjakom Jaredom Kaluom. U trećoj sezoni gubi majku zbog prometne nesreće i zaljubljuje se u dr. Melendeza. Krajem četvrte sezone, na kraju misije u Gvatemali, momčadi San Bonaventure, odlučuje ostati i raditi u Gvatemali, i tako napušta seriju.
  • Chuku Modu kao Dr. Jared Kalu: Specijalitiran za kirurgiju, dolazi iz bogate obitelji, ali s kojom nema dobar odnos, imao je aferu s Claire. U prvoj epizodi druge sezone preselio se u Denver, i tako napušta seriju.
  • Beau Garrett kao Jessica Preston: Interna odvjetnica bolnice i potpredsjednica za upravljanje rizicima, unuka je osnivača bolnice i prijateljica dr. Glassmana. Imala je aferu s dr. Melendezom.
  • Irene Keng kao Dr. Marcus Andrews: Bio je šef kirurgije i član upravnog odbora bolnice San Jose St. Bonaventure. U drugoj sezoni postaje novi predsjednik bolnice. U trećoj sezoni vratit će se kao kirurg koji je izgubio mjesto predsjednika nakon što je otpustio šefa kirurgije Jacksona Hana kako bi ponovovratio Shauna nakon otkaza.
  • Hill Harper kao
  • Richard Schiff kao Dr. Aaron Glassman: neurokirurg i predsjednik bolnice San Jose St. Bonaventure, kao i Shaunov mentor, a kasnije i prijatelj, od njegove 14. godine. Zbog tumora, u drugoj sezoni odustaje od svog mjesta predsjednika i započinje tretmane koji će dovesti do njegovog oporavka. Izgubio je voljenu kćer Maddie zbog droge.
  • Tamlyn Tomita kao Allegra Aoki: potpredsjednica zaklade koja upravlja financiranjem bolnice San Jose St. Bonaventure.
  • Fiona Gubelmann kao Dr. Morgan Reznick: Nova doktorandica koja se odmah prijavljuje u konkurenciju s Claire. Ona ima odvojen odnos prema kolegama, koji više vidi kao protivnike i to je dovodi do toga da je drugi doktorandi ne vole, čak i ako će je s vremenom naučiti poznavati. Ima prošlost kao poluprofesionalni strijelac. U trećoj sezoni otkriva da ima reumatoidni artritis, bolest koja će nažalost završiti njezinu kiruršku karijeru. Potječe iz obitelji umjetnika s kojima je prekinula sve odnose. U četvrtoj sezoni ući će u vezu s kolegom Alexom Parkom, u početku samo fizičku koja će se u finalu sezone pretvoriti u sentimentalnu.
  • Will Yun Lee kao Dr. Alex Park: bivši policajac koji je odlučio postati liječnik. Znanje stečeno iz njegove stare profesije uvelike mu pomaže da primijeti detalje koje može koristiti za bolju interakciju s pacijentima, ali su ga također učinili prilično ciničnim i pesimističnim. Razveden je i ima sina tinejdžera, ali tijekom druge sezone približava im se i ponovno počinje izlaziti s bivšom suprugom. U četvrtoj sezoni ući će u vezu s kolegicom Morgan Reznick, u početku samo fizičku koja će se u finalu sezone pretvoriti u sentimentalnu.
  • Christina Chang kao Dr. Audrey Lim: traumatolog u bolnici San Jose St. Bonaventure. U početku se natjecala s Neilom Melendezom za mjesto šefa kirurgije, a kasnije se njih dvoje upuštaju u vezu. Nakon Neilove smrti puno pati od gubitka i nakon pandemije Covida-19 pokazat će simptome posttraumatskog stresnog poremećaja zbog kojeg će ići na terapiju. Na kraju četvrte sezone započinje vezu s Mateom Osmom, kojeg upoznaje tijekom medicinske ekspedicije u Gvatemalu, koju će, međutim, prekinuti sama početkom pete sezone, kada shvati da je čovjek prezauzet svojim medicinskim pozivom, lansirajući se u jednu misiju za drugom, zanemarujući svog partnera.
  • Paige Spara kao Lea Dilallo: Shaunov susjeda i njegova početna simpatija; između uspona i padova tada stvara snažnu vezu prijateljstva snjim i također postaju cimeri, sve dok ne ode kako ne bi uništila svoj odnos s Carly. U finalu treće sezone započet će priča sa Shaunom. U četvrtoj sezoni zatrudnjet će, a zatim izgubiti dijete koje je očekivala; početkom pete sezone oženit će se za Shauna.
  • Jasika Nicole kao Dr. Carly Lever: šefica patologije bolnice St. Bonaventure, u drugoj sezoni postaje Shaunova kolegica, poslana na rad u njegov odjel. Dr. Murphyja privlači i na kraju sezone je poziva van i žena, neočekivano, prihvaća. U trećoj sezoni njih dvoje započinju vezu i Shaun gubi nevinost s njom. Sa Shaunom prekida na kraju treće sezone, jer shvaća da on nešto osjeća prema Lei.
  • Bria Samoné Henderson kao Dr. Jordan Allen: Nova doktorandica St. Bonaventure. Ima snažan karakter i jedna je od najspremnijih doktoranda.
  • Noah Galvin kao Dr. Asher Wolke: Novi doktorand St. Bonaventure. Potječe iz obitelji pravoslavnih Židova, ali on je ateista. Upravo iz tog razloga, njegova obitelj prekida odnose s njim, s izuzetkom njegove sestre. On je također malo sramežljiv, ali vrlo spreman. On je gay
  • Osvaldo Benavides kao Dr. Mateo Rendón Osma: južnoamerički kirurg s kojim se tim sastaje u Gvatemali. Započinje vezu s Audrey tijekom svog boravka u toj južnoameričkoj zemlji i odlučuje slijediti ženu u Sjedinjene Države. Bit će angažiran u St. Bonaventureu, ali odlučuje nastaviti svoje humanitarne misije, što će prekinuti njegov odnos s partnericom, koja će na početku pete sezone prekinuti vezu.
  • Brandon Larracuente kao Dr. Daniel "Danny" Perez: novi doktorand u 6. sezoni, koji se zaljubi u dr. Allen. Međutim, otkriveno je da je bivši ovisnik o drogama i stoga se ne može natjerati da ostvari vezu s njom ili bilo kim. Na kraju sezone Danny trpi ozbiljne ozljede nakon što ga udari automobil, a Jordan je prisiljena mu dati fentanil kako bi mu spasila život. Kako bi izbjegao recidiv, Danny se vraća u Teksas kako bi se oporavio uz pomoć svoje obitelji.

Sporedni likovi[uredi | uredi kôd]

  • Dylan Kingwell kao Steve Murphy: Shaunov mlađi brat, koji je umro kao dijete nakon pada s vlaka, nakon što su njih dvoje pobjegli od kuće zbog nasilnog oca. Steveova smrt nagnala je Shauna da studira medicinu.
  • Elfina Luk kao medicinska sestra Villanueva
  • Teryl Rothery kao J.L: jedna od medicinskih sestara koja se često vidi kako pomaže u kirurgiji. U 3. epizodi, 3.sezone, njezino puno ime je kao Jan Lancaster.
  • Chris D'Elia kao Kenny: Shaunov novi susjed, koji se useljava u Lein stan.
  • Sheila Kelley as Debbie Wexler: Radi kao barmen u baru bolnice St. Bonaventure, gdje upoznaje dr. Glassmana; između njih dvoje rađa se veza koja se, isprva prekinuta zbog njegove bolesti, zatim pretvara u službene zaruke koje će tada postati brak. U četvrtoj sezoni rastave se nakon niza svađa. U stvarnom životu Kelley je udana za Richarda Schiffa, glumca koji glumi Glassmana.
  • Lisa Edelstein kao Dr. Marina Blaize: Stručna onkologinja, bavi se slučajem dr. Glassmana.
  • Sharon Leal kao Breeze Browne: Majka dr. Claire Browne koja pati od bipolarnog poremećaja. Poginula je u prometnoj nesreći u trećoj sezoni.
  • Ricky He kao Kellan Park: Sin Parkerove bivše žene.
  • Karin Konoval kao Deena Petringa
  • Brian Marc kao Dr. Enrique "Ricky" Guerin: Jedan od novih kirurških specijalizanata koji ima opušten stav i poliamoran je. Dodijeljen je kao jedan od Claireinih mlađih stažista. Enrique na kraju odlučuje napustiti St. Bonaventure kako bi se pridružio programu koji će mu omogućiti da pomogne u potrebitim dijelovima svijeta.
  • Summer Brown kao Dr. Olivia Jackson: Jedan od novih kirurških specijalizanata koji u početku dolazi iz Chicaga, a koji je dvostruko diplomirao neonatalnu i dječju onkologiju. Njezini roditelji su također kirurzi. Olivia ima i doktorat s Harvarda. Ona je također potajno nećakinja dr. Marcusa Andrewsa. Ona je jedna od Shaunovih mlađih štićenica prije nego što je dobila otkaz nakon što je lažno preuzela zasluge kao zviždačica, jer nikada zapravo nije ni htjela biti liječnica.
  • Marcuis Harris kao Miles Brown: Clairein odsutni otac pojavljuje se niotkuda u 13. epizodi 4. sezone.
  • Rachel Bay Jones kao Salen Morrison: kupuje St. Bonaventure na početku pete sezone. Izvršni producent David Shore opisao ju je kao "unutarnjeg neprijatelja".
  • Kayla Cromer kao Charlene "Charlie"Lukaitis, autistična specijalizantica na trećoj godini
  • Wavyy Jonez kao Dominick "Dom" Hubank, specijalizant na trećoj godini

Pregled serije[uredi | uredi kôd]

Serija se emitira na ABC-u od 25. rujna 2017. U Hrvatskoj su premijerno prve 3 sezone prikazane na Nova TV, dok četvrta, peta i šesta sezona premijerno su prikazane na AXN-u. Od 11. svibnja 2022. serija je počela sa prikazivanjem na Fox Life.

Sezone Epizode SAD prikazivanje Hrvatsko prikazivanje
ABC Nova TV AXN Fox Life
Premijera Finale Premijera Finale Premijera Finale Premijera Finale
1 18 25. rujna 2017. 26. ožujka 2018. 13. svibnja 2019. 24. lipnja 2019. 24. listopada 2019. 12. ožujka 2020. 11. svibnja 2022. 3. lipnja 2022.
2 18 24. rujna 2018. 11. ožujka 2019. 25. lipnja 2019. 30. srpnja 2019. 19. ožujka 2020. 16. srpnja 2020. 6. lipnja 2022. 29. lipnja 2022.
3 20 23. rujna 2019. 30. ožujka 2020. 3. kolovoza 2020. 28. kolovoza 2020. 1. travnja 2021. 12. kolovoza 2021. 7. travnja 2023. 4. svibnja 2023.
4 20 2. studenoga 2020. 7. lipnja 2021. 13. srpnja 2022. 6. kolovoza 2022. 4. rujna 2021. 18. studenoga 2021. 5. svibnja 2023. 1. lipnja 2023.
5 18 27. rujna 2021. 16. svibnja 2022. 14. travnja 2022. 11. kolovoza 2022. 2. lipnja 2023. 29. lipnja 2023.
6 22 3. listopada 2022. 1. svibnja 2023. 23. ožujka 2023. 24. kolovoza 2023.
7 20. veljače 2024.

Produkcija[uredi | uredi kôd]

U svibnju 2014. televizijski studio CBS-a odlučio je razviti remake korejske televizijske serije Good Doctor, s Danielom Dae Kimom kao producentom.[4] CBS je kasnije odlučio odustati od projekta koji je onda prešao na Sony Pictures Television. U siječnju 2017. godine ABC je naručio pilot epizodu,[5] dok je 11. svibnja započeo s produkcijom prve sezone koja se emitirala 2017. / 2018. godine.[6] ABC je 3. listopada 2017. naručio još 5 epizoda donoseći broj prve sezone s 13 na 18 epizoda.[7]

Serija je 7. ožujka 2018. obnovljena za drugu sezonu.[8] Dana 5. veljače 2019. obnovljena je za treću sezonu[9]. Nakon emitirane 50. epizode, ABC, 10. veljače 2020. je potvrdio obnovu za četvrtu sezonu.[10] Dana 3. svibnja 2021., serija je obnovljena za petu sezonu,[11] a 30. ožujka 2022. serija je obnovljena za šestu sezonu,[12] koja je krenula s prikazivanjem 3. listopada 2022.[13] U travnju 2023. serija je obnovljena za sedmu sezonu,[1] koja kreće s prikazivanjem 20. veljače 2024.[2] Kasnije, 11. siječnja 2024. objavljeno je da će sedma sezona biti posljednja sezona.[3]

Zanimljivost je da iako je serija smještena u San Jose u Kaliforniji, pravi San Jose se rijetko viđa.[14]

Otkazani Spin-off[uredi | uredi kôd]

U kolovozu 2022. objavljeno je da ABC razvija planirani spin-off pod nazivom The Good Lawyer. Spin-off serija je predstavljena kao pilot epizoda tijekom šeste sezone.[15] U siječnju 2023. objavljeno je da je ABC naručio backdoor pilot epizodu spin-offa s Kennedyjem McMannom, Felicity Huffman i Bethlehem Million koji će glumiti.[16][17] ABC je 9. studenoga 2023. najavio da je serija otkazana,[18] povodom štrajka SAG-AFTRA-e.[18]

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Godina Nagrada Kategorija Primatelj Info
2018. Zlatni globus Zlatni globus za najboljeg glumca – drama Freddie Highmore Nominiran
Humanitas Prize 60-Minute Category David Shore (for "Burnt Food") Osvojio
ASCAP Screen Music Awards Top Network TV series Dan Romer Osvojio
Banff Rockie Awards Scripted Melodrama Series The Good Doctor Osvojio
The Hollywood Reporter Impact Award The Good Doctor Osvojio
Teen Choice Awards Choice Drama TV Actor Freddie Highmore Nominiran
Seoul International Drama Awards Najbolja dramska serija The Good Doctor Nominiran
Najbolji glumac Freddie Highmore Nominiran
Najbolji režiser David Shore Nominiran
People's Choice Awards The Male TV Star of 2018 Freddie Highmore Nominiran
2019. Critics' Choice Television Awards Najboljeg glumca u dramskoj seriji Freddie Highmore Nominiran
Najboljeg sporednog glumca u dramskoj seriji Richard Schiff Nominiran
Humanitas Prize 60-Minute Category David Shore and Lloyd Gilyard, Jr. (for "More") Nominiran
Medijska nagrada GLAAD Outstanding Individual Episode (in a series without a regular LGBT character) "She" Nominiran
Leo Awards Best Dramatic Series Shawn Williamson, Mike Listo, David Shore, Freddie Highmore, Erin Gunn, Liz Friedman, Daniel Dae Kim, Thomas Moran, and David Hoselton Nominiran
Best Guest Performance by a Male in a Dramatic Series Ricky He (for "Quarantine") Nominiran
Monte-Carlo Television Festival International TV Audience – Best Drama TV Series The Good Doctor Osvojio
Seoul International Drama Awards Most Popular Foreign Drama of the Year The Good Doctor Osvojio
2020. Critics' Choice Television Awards Best Actor in a Drama Series Freddie Highmore Nominiran
Leo Awards Best Guest Performance by a Male in a Dramatic Series Peter Benson (for "Risk and Reward") Nominiran
Kiefer O'Reilly (for "SFAD") Nominiran
2021. HCA TV Awards Best Broadcast Network Series, Drama The Good Doctor Nominiran
Best Actor in a Broadcast Network or Cable Series, Drama Freddie Highmore Nominiran

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b 'The Good Doctor' Renewed for Season 7 at ABC. Variety. 19. travnja 2023. Inačica izvorne stranice arhivirana 19. travnja 2023. Pristupljeno 22. travnja 2023.
  2. a b ABC Announces Post-Strike Return Dates for Grey's Anatomy, 9-1-1, Abbott Elementary, The Rookie and 10 Others. tvline.com. 16. studenoga 2023. Inačica izvorne stranice arhivirana 16. studenoga 2023. Pristupljeno 13. siječnja 2024.
  3. a b 'The Good Doctor' To End With Season 7 On ABC. deadline.com. 11. siječnja 2024. Inačica izvorne stranice arhivirana 11. siječnja 2024. Pristupljeno 12. siječnja 2024.
  4. Daniel Dae Kim Wants to Bring North Korean Defector Story to Screen (Exclusive). The Hollywood Reporter. 22. svibnja 2014. Pristupljeno 31. ožujka 2022.
  5. ABC Orders Drama Pilots 'The Good Doctor' & 'Doomsday' From David Shore, Daniel Dae Kim & Carol Mendesohn. Deadline. 23. siječnja 2017. Pristupljeno 31. ožujka 2022.
  6. 'The Good Doctor' Drama Starring Freddie Highmore Picked Up To Series By ABC. Deadline. 11. svibnja 2017. Pristupljeno 31. ožujka 2022.
  7. 'The Good Doctor' Gets Full-Season Order From ABC After 2 Airings. Deadline. 3. listopada 2017. Pristupljeno 31. ožujka 2022.
  8. 'The Good Doctor' Renewed For Season 2 At ABC. Deadline. 7. ožujka 2018. Pristupljeno 31. ožujka 2022.
  9. 'Good Doctor,' 'A Million Little Things,' 'Shark Tank' Renewed at ABC. Variety. 5. veljače 2019. Pristupljeno 31. ožujka 2022.
  10. 'The Good Doctor' Renewed For Season 4 By ABC. Deadline. 10. veljače 2020. Pristupljeno 31. ožujka 2022.
  11. 'The Good Doctor' Renewed For Season 5 At ABC. Deadline. 3. svibnja 2021. Pristupljeno 31. ožujka 2022.
  12. 'The Good Doctor' Renewed For Season 6 By ABC. Deadline. 30. ožujka 2022. Pristupljeno 31. ožujka 2022.
  13. ABC Sets Fall Premiere Dates; Tom McCarthy's New Drama 'Alaska Daily' To Follow 'Grey's Anatomy'. Deadline. 16. lipnja 2022. Pristupljeno 23. kolovoza 2022.
  14. How San Jose in 'The Good Doctor' compares to the real thing. Mercury News. 3. studenoga 2017. Pristupljeno 31. ožujka 2022.
  15. 'The Good Doctor' Legal Spinoff 'The Good Lawyer' With Female Lead In Works At ABC As Backdoor Pilot. Deadline. 22. kolovoza 2022. Pristupljeno 22. kolovoza 2022.
  16. 'The Good Lawyer': Kennedy McMann & Felicity Huffman To Topline 'The Good Doctor' Spinoff; Air Date For Backdoor Pilot Set. Deadline. 11. siječnja 2023. Pristupljeno 4. veljače 2023.
  17. 'The Good Lawyer': Bethlehem Million Joins ABC's 'Good Doctor' Spinoff. Deadline. 18. siječnja 2023. Pristupljeno 4. veljače 2023.
  18. a b 'The Good Lawyer' Not Going Forward As ABC Passes On 'The Good Doctor' Spinoff. deadline.com. 9. studenoga 2023. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. studenoga 2023. Pristupljeno 10. studenoga 2023.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]