Thiou

Izvor: Wikipedija
Thiou
Thiou u Annecyu.
Položaj
Države Francuska
NaseljaAnnecy
Fizikalne osobine
Duljina3,5 km
Površina porječja299 km2
Istjek 
 • Prosječni8,5 m3
Plovna od – donije plovna
Tok rijeke
Izvorjezero Annecy
 • Nad. vis.447 m
Ušće 
 • Nad. vis.425 m
Slijevsredozemni
Ulijeva se uFier

Thiou je mala rijeka u francuskoj prefekturi Gornjoj Savoji i jedna od najkraćih francuskih i europskih rijeka.[1] Zahvaljujući izvorištu u alpskom jezeru Annecyu, na 447 metara nadmorske visine, smatra se jednom od najčišćih francuskih rijeka. U većinskom dijelu svoga kratkoga toka, dugoga 3,5 kilometara, prolazi gradom Annecyem, u kojem vijaganjem i meandriranjem stvara brojne kanale.

Brojni kanali i meandri u Annecyu premošćeni su mostovima i prolazima, zbog čega se taj grad naziva "Alpskom Venecijom", a pojavljuju se i kao česti motiv na gradskim razglednicama i kao pozadina prilikom snimanja oglasa.[1] Thiou je početkom 19. stoljeća odigrao važnu ulogu u gospodarskom razvitku svoga kraja, jer je rijeka korištena kao izvor energije i pogonsko sredstvo u vodenicama i hidroelektranama.

Ulijeva se u rijeku Fier, pritoku Rhone, i dio je razgranate mreže sredozemnog slijeva u francuskom alpskom području. Ušće rijeke nalazi se kod grada Cran-Gevriera, na 425 metara nadmorske visine.[1] Za svoju dljuinu toka, Thiou ima razmjerno veliko porječje, površine 299 četvornih kilometara, kao i vrijednosti prosječnog površinskog istjeka, koje se kreću oko 8-8,5 kubnih metara u sekundi. Najviši vodostaj rijeka ima u kasno proljeće, kada dolazi do kopnjenja snijega u Alpama. Izravna posljedica toga je i svrstavanje u rijeke sa snježnim (alpskim) riječnim režimom, prema kojem rijeka više vode dobiva od otopljenog snijega i leda, nego od padalina. U srednjem i gornjem toku rijeka je pretežito mirnijeg toka, nego u svom donjem dijelu.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d (fr.) Annecy-ville.fr, Turistički vodič općinom Annecy: Thiou: rijeka Gornje Savoje, 24. kolovoza 2010. (pristupljeno 5. siječnja 2017.)