Razglednica

Izvor: Wikipedija
Razglednica Dubrovnika iz 1912. godine.
Razglednica Vukovara iz 1917.
Razglednica Velog Lošinja iz 1912.

Razglednica je najčešće pravokutni komad debljeg papira ili tanjeg kartona namijenjen za pisanje i slanje poštom bez omotnice. S prednje strane je otisnut motiv (najčešće umjetničko djelo, fotografija i crtež), a na poleđini je prostor za adresiranje i pisanu poruku primatelju.

Austrija je 1869. godine izdala prve razglednice na svijetu. Usavršena reprodukcijska tehnika i razvoj fotografije, doprinijeli su da se u 20. stoljeću razvije industrijska proizvodnja razglednica. Umjetničke reprodukcije, pejzaži, a naročito slike gradova kao turistički suveniri postali su predmet kolekcionarstva. Krajem 20. stoljeća, u svijetu se slalo preko 4 milijuna razglednica dnevno.

Poštanska služba SAD-a definira razglednicu kao pravokutni papir najmanjih dimenzija 127×89 mm, debljine 0,18 mm, a najveće dimenzije 108×152 mm, debljine 0,4 mm. Ipak, neke razglednice odstupaju od toga pa postoje i kvadratične i okrugle razglednice, razglednice nepravilnog oblika i sl. Obično se za razglednicu plaća niža poštanska naknada nego za pismo. Postoje razglednice, koje ne trebaju poštansku marku i zovu se dopisnice. Razglednice najčešće tiskaju privatne tvrtke ili organizacije, za razliku od dopisnica koje tiska pošta.

Hrvatska pošta razgledicu definira dimenzijama od 9×14 cm do 12×23,5 cm.[1]

Proučavanje i sakupljanje razglednica zove se deltiologija. U Sjedinjenim Američkim Državama treći je hobi kolekcionarstva po broju kolekcionara nakon numizmatike i filatelije.

Postcrossing je internetski projekt namijenjen za razmjenu razglednica s drugim ljudima iz cijelog svijeta. Svaki korisnik koji pošalje jednu ili više razglednica nekom drugom korisniku u svijetu (adrese se dobiju slučajnim odabirom računala) također će dobiti onoliko razglednica koliko je poslao, od nekog drugog korisnika.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Marin Buovac: Kali na otoku Ugljanu - dokumentirani razvoj otočnog naselja na temelju grafičkoga i arhivskog materijala, Zbornik radova "Kali", Sveučilište u Zadru - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - općina Kali, Zadar, 2017., str. 331 - 346.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dimenzije dopisnice/razglednice Hrvatska pošta, pristupljeno 27. ožujka 2014.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Razglednica