Razglednica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Razglednica Dubrovnika iz 1912. godine.
Razglednica Vukovara iz 1917.
Razglednica Velog Lošinja iz 1912.

Razglednica je najčešće pravokutni komad debljeg papira ili tanjeg kartona namijenjen za pisanje i slanje poštom bez omotnice. S prednje strane je otisnut motiv (najčešće umjetničko djelo, fotografija i crtež), a na poleđini je prostor za adresiranje i pisanu poruku primatelju.

Austrija je 1869. godine izdala prve razglednice na svijetu. Usavršena reprodukcijska tehnika i razvoj fotografije, doprinijeli su da se u 20. stoljeću razvije industrijska proizvodnja razglednica. Umjetničke reprodukcije, pejzaži, a naročito slike gradova kao turistički suveniri postali su predmet kolekcionarstva. Krajem 20. stoljeća, u svijetu se slalo preko 4 milijuna razglednica dnevno.

Poštanska služba SAD-a definira razglednicu kao pravokutni papir najmanjih dimenzija 127×89 mm, debljine 0,18 mm, a najveće dimenzije 108×152 mm, debljine 0,4 mm. Ipak, neke razglednice odstupaju od toga pa postoje i kvadratične i okrugle razglednice, razglednice nepravilnog oblika i sl. Obično se za razglednicu plaća niža poštanska naknada nego za pismo. Postoje razglednice, koje ne trebaju poštansku marku i zovu se dopisnice. Razglednice najčešće tiskaju privatne tvrtke ili organizacije, za razliku od dopisnica koje tiska pošta.

Hrvatska pošta razgledicu definira dimenzijama od 9×14 cm do 12×23,5 cm.[1]

Proučavanje i sakupljanje razglednica zove se deltiologija. U Sjedinjenim Američkim Državama treći je hobi kolekcionarstva po broju kolekcionara nakon numizmatike i filatelije.

Postcrossing je internetski projekt namijenjen za razmjenu razglednica s drugim ljudima iz cijelog svijeta. Svaki korisnik koji pošalje jednu ili više razglednica nekom drugom korisniku u svijetu (adrese se dobiju slučajnim odabirom računala) također će dobiti onoliko razglednica koliko je poslao, od nekog drugog korisnika.

Literatura[uredi | uredi kôd]

  • Marin Buovac: Kali na otoku Ugljanu - dokumentirani razvoj otočnog naselja na temelju grafičkoga i arhivskog materijala, Zbornik radova "Kali", Sveučilište u Zadru - Hrvatska akademija znanosti i umjetnosti - općina Kali, Zadar, 2017., str. 331 - 346.

Povezani članci[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Dimenzije dopisnice/razglednice Hrvatska pošta, pristupljeno 27. ožujka 2014.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Razglednica