Tokio Hotel

Izvor: Wikipedija
Tokio Hotel
Osnivanje2001.
MjestoMagdeburg, Njemačka
Žanr/ovipop-rock alternative rock, glam rock, electronic rock, power pop
Djelatno razdoblje2001. – danas
Producentska kućaEpic
Članovi (članice)
Bill Kaulitz
Tom Kaulitz
Georg Listing
Gustav Schäfer

Tokio Hotel je njemački pop rock sastav osnovan 2001. godine. Čine ga četiri člana, braća Kaulitz (frontman – pjevač Bill Kaulitz i njegov brat blizanac Tom, gitarist), bubnjar Gustav Schäfer i basist Georg Listing.

Sastav je izdao sedam studijskih albuma, od kojih su tri bila prva na njemačkim ljestvicama. Njihov zadnji studijski album, zvan 2001, objavljen je 18. studenoga 2022.[1][2]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Stvaranje (2001. – 2004.)[uredi | uredi kôd]

Tokio Hotel čine pjevač Bill i gitarist Tom Kaulitz, jednojajčani blizanci, bubnjar Gustav Schäfer i basist Georg Listing. Četvorka se srela 2001. godine nakon glazbenog showa u Magdeburgu, gdje su Listing i Schäfer, kolege iz glazbene škole, u publici slušali braću Kaulitz. Pod imenom Devilish, sastav je počeo odlaziti na audicije i organizirati manje koncerte. Nakon što je trinaestogodišnji Bill Kaulitz 2003. nastupio na njemačkom talent-showu (gdje je došao do četvrt-finala), sastav je zapazio glazbeni producent Peter Hoffmann. Devilish je promijenio ime u Tokio Hotel. Ubrzo nakon potpisanog ugovora sa Sonyjem, Hoffmann je spojio Davida Josta i Pata Benznera s glazbenim timom, koji nose zasluge za većinu pjesama s njihovog albuma prvijenca. Sastav je raskinuo kratki ugovor sa Sonyjem prije izdavanja prvog albuma.

Schrei (2005. – 2006.)[uredi | uredi kôd]

2005. godine Tokio Hotel je potpisao ugovor s "Universal Music"-om. Njihov prvi singl, "Durch den Monsun" ("Kroz monsun") brzo se uspinjao po glazbenim ljestvicama te stigao na prvo mjesto u Njemačkoj i Austriji. Sljedeći singl, "Schrei", zasjeo je na peto mjesto u Njemačkoj. Ove je dvije pjesme napisao pjevač Bill Kaulitz s grupom producenata (Peter Hoffmann, David Jost, Pat Benzer i Dave Roth). Njihov debitantski album "Schrei" pušten je u prodaju 19. rujna 2005. i prodan je u više od 300 tisuća primjeraka u Njemačkoj. Godine 2006. objavljeni su treći i četvrti singl s albuma, "Rette mich" ('Spasi me') i "Der letzte Tag" ("Posljednji dan"), te su oboje ubrzo postali broj 1 u Njemačkoj. "Der letzte Tag" sadržava B-stranu nazvanu "Wir schließen uns ein" ("Mi smo združeni u jedno"), koja dolazi zajedno s videospotom.

Zimmer 483 (2007. – 2008.)[uredi | uredi kôd]

Njihov prvi singl s albuma Zimmer 483 ("Soba 483"), nazvan "Übers Ende der Welt" ('Iznad kraja svijeta') (kasnije ponovno izdan na engleskom pod imenom "Ready, Set, Go!"), izdan je 26.1.2007. i ubrzo dosegao No. 1 u Njemačkoj i Austriji i No. 2 u Francuskoj. Zimmer 483 je pušten u prodaju 23. veljače 2007., zajedno s deluxe verzijom albuma koja sadržava DVD. Drugi singl s albuma, "Spring nicht" ('Nemoj skočiti') objavljen je 7. travnja. Turneja kojom je promoviran novi album započela je u ožujku 2007. godine. Treći singl, "An deiner Seite (Ich bin da)" ("Na tvojoj strani"), izdan je 16. studenog. Single sadrži B-stranu "1000 Meere" ("1000 mora"), koja sadrži videospot. 28. travnja 2008. pušten je četvrti singl s albuma, "Heilig" ('Svet') za kojeg je planirano snimanje videospota, ali to se nije dogodilo.

Scream i sjevernoamerička turneja (2007. – 2008.)[uredi | uredi kôd]

Prvi engleski album Tokio Hotela, Scream, u prodaju je stigao 4. lipnja 2007. godine (u Njemačkoj, album nosi naziv Room 483). Scream sadrži engleske verzije odabranih pjesama s njemačkih albuma. "Monsoon", engleska verzija pjesme "Durch den Monsun", postala je prvi singl s novog albuma, a nju su slijedile "Ready, Set, Go!" ("Übers Ende der Welt") i "Don't Jump" ("Spring nicht"). Za pjesmu Monsoon je snimljen novi videospot, dok su ostala dva singla preuzela njemačke verzije spotova.

Tokio Hotel je svoj prvi koncert u Ujedinjenom Kraljevstvu održao 19. lipnja 2007, započevši tako svjetsku dominaciju. Iste godine, sastav je osvojio MTV EMA nagradu u Münchenu za najbolji 'InterAct', uz nominaciju za najbolji sastav. Na toj su dodjeli izveli pjesmu "Monsoon", a ta se izvedba pamti po tome što je sastav pjesmu otpjevao dok je po njima pljuštala "kiša", u skladu s nazivom pijesme. Na kraju 2007. godine, Tokio Hotel je promovirao svoja 2 singla za američku publiku, a početkom 2008. je održao i par koncerata u SAD-u i Kanadi. Europska turneja "1000 Hotels" počela je 3. ožujka 2008., ali je dva tjedna kasnije otkazana zbog Billove bolesti (cista na glasnicama). Tokio Hotel je svoju drugu sjevernoameričku turneju započeo u kolovozu 2008. Njihov videospot za pjesmu "Ready, Set, Go!" bio je nominiran za najbolji pop video na MTV VMA 2008 u Los Angelesu, a s istom pjesmom su osvojili nagradu za najboljeg novog izvođača.[3] Nakon nastavka turneje i potpisivanja albuma, u prosincu 2008. sastav je izdao DVD nazvan "Tokio Hotel TV – Caught on Camera" koji sadržava snimke iz backstagea i s turneje te pripreme za snimanje trećeg studijskog albuma.

Humanoid, Humanoid City Live i Best Of (2009. – 2011.)[uredi | uredi kôd]

Tokom turneje, Tokio Hotel se vratio u Hamburg na snimanje svog trećeg studijskog albuma, nazvanog Humanoid koji je u prodaju stigao 2. listopada 2009. godine unatoč najavama da će isti izaći u proljeće iste godine. Humanoid je izašao u dvije verzije, njemačkoj i engleskoj.

Prvi singl s najnovijeg albuma, "Automatisch" / "Automatic", pušten je 18. odnosno 22. rujna 2009. godine, a slijedio je "Lass uns laufen" / "World Behind My Wall", pušten u prodaju 8. siječnja naredne godine. Za te su dvije pjesme snimljeni i videospotovi, koji su predstavljeni par tjedana prije izlaska singlova. Turneja "Welcome To Humanoid City" imala je 32 europska, 5 južnoameričkih i jedan koncert u Japanu (15. prosinca 2010.). 12. travnja 2010. godine u Mediolanum Forumu u Milanu snimljeni su DVD i live album pod nazivom Humanoid City Live, koji su bili prodaji od 20. srpnja iste godine. Za pjesmu "Dark Side of the Sun" snimljen je videospot s live koncerta u Milanu. Tokio Hotel je održao nekoliko koncerata po Aziji (izvan turneje), uključujući nastup u Maleziji na MTV World Stage Live-u.

Sastav je krajem godine objavio pjesmu "Hurricanes and Suns", kojom je najavljen kompilacijski album "Best Of", izdan 13. prosinca. Album osim odabranih pjesama s prijašnjih albuma sadrži i dvije nove pjesme, spomenuti singl i "Mädchen aus dem All", pjesmu snimljenu 2003. koja je snimljena za album "Schrei", ali nije sadržana na njemu. Spotovi za te dvije pjesme, premijerno prikazani na službenim stranicama sastava, retrospektive su dotadašnjeg rada sastava.

Drugi posjet Japanu, u samo tri mjeseca, grupa je održala u veljači 2011. godine da bi tokom trećeg posjeta u lipnju predvodili humanitarnu akciju japanskog Crvenog križa za stradale u velikom potresu u toj zemlji.

U travnju 2011. Tokio Hotel je prvi puta osvojio MTV OMA (premijerne internetske nagrade MTV-ja) u kategoriji "Fan Army FTW" (najbolji obožavatelji), a u listopadu su istu nagradu osvojili drugi put zaredom.

Zatišje i snimanje novog albuma[uredi | uredi kôd]

Nakon završetka turneje "Welcome To Humanoid City", Bill i Tom Kaulitz preselili su se u Los Angeles. Braća su 16. siječnja 2012. promovirali svoju aplikaciju "BTK Twins" preko koje približavaju svoje fanove njihovom svakodnevnom životu. U svibnju grupa Far East Movement je izdala album koji sadrži pjesmu "If I Die Tomorrow", snimljenu u suradnji s Billom Kaulitzom.

Dana 28. lipnja, Tokio Hotel je treći put zaredom osvojio MTV OMA nagradu "Fan Army FTW" za najbolje fanove (Aliens). Braća Kaulitz su nakon toga pristali sudjelovati na njemačkom talent showu kao suci, te su se privremeno vratili u svoju domovinu, što su iskoristili i za nastavak snimanja novog albuma zajedno s ostala dva člana, Georgom Listingom i Gustavom Schäferom koji su ostali živjeti u Njemačkoj. Četvrti po redu studijski album trebao je izaći krajem 2012. godine, ali članovi sastava nisu bili spremni za njegovo izdavanje. 21. siječnja 2013. godine, sastav je na svom službenom Twitter profilu potvrdio da će album izaći do kraja 2013. Međutim, niti album, niti ikakvi, singleovi nisu objavljeni. Konačan datum objave albuma pod nazivom "Kings of Suburbia" potvrđen je kao 3. listopada 2014., a super deluxe verzija albuma je u rasprodana u pretprodaji na Amazonu u samo 6 dana od objave.

Dream Machine (2016. – 2018.)[uredi | uredi kôd]

Tokom intervjua u svibnju 2016., Bill Kaulitz je objavio da će izaći novi album pod nazivom Dream Machine. Krajem prosinca 2016. kao promociju za album, band je objavio prve dvije pjesme s albuma na YouTube-u. Prva, "Something New" je objavljena 23. prosinca i druga, "What If", 29. prosinca.

Dana 2. siječnja 2017. band je objavio na svojoj Facebook stranici da će Dream Machine izaći 3. ožujka 2017. Više nemaju ugovor s Universal Music-om. Potpisali su ugovor sa Starwatch Music.

Dana 11. ožujka 2017. band je objavio sve pjesme s novog albuma na Youtube-u.

Melancholic Paradise (2018. – 2020.)[uredi | uredi kôd]

Godine 2018. sastav je objavio da radi na novom albumu i da će otići na turneju Melancholic Paradise. Singlovi "Melancholic Paradise", "When It Rains It Pours" i "Chateau" poimence su objavljeni 1. veljače, 5. travnja i 17. studenoga 2019.

Dio turneje Melancholic Paradise koji se trebao održati u Latinskoj Americi otkazan je 12. ožujka 2020. zbog pandemije COVID-19.

U kolovozu 2020. Kaulitz je izjavio da će bend ponovno snimiti singlove "Durch den Monsun" i "Monsoon" i objaviti ih u listopadu 2020. u počast petnaestoj obljetnici objave tih singlova; "Durch den Monsun 2020" i "Monsoon 2020" naposljetku su poimence objavljeni 2. i 16. listopada 2020.

Turneja Beyond the World I 2001 (2020. – danas)[uredi | uredi kôd]

Tokio Hotel je 7. prosinca 2020. najavio svoju novu turneju Beyond the World za jesen 2021. Kasnije je odgođena do travnja 2022. zbog pandemije COVID-19, te ponovno do travnja 2023. zbog rusko-ukrajinskog rata.

Dana 11. siječnja 2021. na službenim je stranicama sastava na Facebooku i Instagramu objavljeno da će objaviti novi singl "White Lies", na kojem je gostovao njemački EDM dua VIZE. Taj je singl objavljen 15. siječnja 2021. Iste godine Tokio Hotel je objavio singlove "Behind Blue Eyes" (obradu obradu istoimene pjesme The Who) s VIZE u svibnju, "Sorry Not Sorry" s njemačkim reperom Badchieff-om u kolovozu i "HERE COMES THE NIGHT" u listopadu.

Tokio Hotel je 2022. objavio singlove "Bad Love" 4. veljače,[4] "HIM" 8. travnja, "When We Were Younger" 27. svibnja, "Fahr mit mir (4x4)" sa Kraftklubom 8. srpnja. Kako su i najavili, njihov sedmi studijski album zvan 2001 objavljen je 18. studenoga iste godine.[2]

Članovi sastava[uredi | uredi kôd]

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Od izdavanja singla "Durch den Monsun" 2005. godine, Tokio Hotel je osvojio 110 nagrada u raznim kategorijama i državama.

2005.
Kategorija Nagrada Datum
Best Newcomer Comet Awards (Njemačka) 6. listopada
Super Comet Comet Awards (Njemačka) 6. listopada
Best Newcomer Eins Live Krone 24. studenoga
Best Pop National Act Bambi Awards 1. prosinca
Best Single Golden Penguin (Austrija) 2005.
Best Pop Golden Penguin (Austrija) 2005.
Rock Band 2005 Golden Penguin (Austrija) 2005.
2006.
Kategorija Nagrada Datum
Album of the year Golden Penguin (Austrija) 8. veljače
Band of the year Golden Penguin (Austrija) 8. veljače
Song of the year – ‘Der Letzte Tag’ Golden Penguin (Austrija) 8. veljače
Best Newcomer Golden Penguin (Austrija) 8. veljače
Ausverkaufte Tourhalle Sold-out-Award of Königpilsener Arena 11. ožujka
Best Newcomer ECHO Awards (Njemačka) 12. ožujka
Best Newcomer Steiger Awards 25. ožujka
Pop National Radio Regenbogen (Njemačka) 31. ožujka
SuperBand Rock – Golden Otto Bravo Otto 6. svibnja
Music Award Bild OSGAR 22. svibnja
Best Newcomer International Popcorn Awards (Hungary) 26. svibnja
Best Newcomer Bravo Otto (Hungary) 24. svibnja
Best International Band Bravo Otto (Hungary) 24. svibnja
Best Newcomer Band Popkomm Bavarian Music Lion 21. rujna
Best German Pop Band Goldene Stimmgabel 24. rujna
Best Selling German Artist World Music Awards 15. rujna
Best Pop National Act Bambi Awards 30. studenoga
Best Live Act Eins Live Krone 7. prosinca
Best Rock band MTV France
2007.
Kategorija Nagrada Datum
Single of the Year – Durch Den Monsun Golden Penguin
Best Selling German Act – Album Schrei European Border Breakers Award 21. siječnja
European Border Breakers Award NRJ Awards 21. siječnja
Rock Award BZ-Kulturpreis 23. siječnja
Best Video National ECHO Awards (Njemačka) 25. ožujka
SuperBand Rock – Golden otto Bravo Otto 28. Travanj
Best Video Comet Awards (Njemačka) 3. svibnja
Best Band Comet Awards (Njemačka) 3. svibnja
Supercomet Comet Awards (Njemačka) 3. svibnja
Best Band Jabra Music srpanj
Digital prize Festivalbar (Italija) 7. rujna
Most Successful Group Rock International Goldene Stimmgabel 22. rujna
Most Successful Popgroup International Goldene Stimmgabel Awards 3. listopada
Best Album TMF Awards (Belgija) 14. listopada
Best Video TMF Awards (Belgija) 14. listopada
Best New Artist TMF Awards (Belgija) 14. listopada
Best Pop TMF Awards (Belgija) 14. listopada
Best International Act MTV Europe Music Awards (Njemačka) 1. studenog
Best band of the Year MTV Italy Nickelodeon Kids' Choice Award 1. prosinca
2008
Kategorija Nagrada Datum
Band of the Year 2007 Golden Penguin (Austrija) siječnja
Best International Band Rockbjörnen Award (Švedska) 24. siječnja
Best Music National Goldene Kamera (Njemačka) 6. veljače
Best Music Video Echo Awards (Njemačka) 15. veljače
Best International Artist Emma Gala Awards (Finska) 8. ožujka
Best International Group Disney Channel Kids Award (Italija) 28. ožujka
Best Concert Hitkrant (Nizozemska) svibanj 2008
Best Mood Song – Monsoon Hitkrant (Nizozemska) svibanj 2008
Song that Satys in your Head – Monsoon Hitkrant (Nizozemska) svibanj 2008
Superband Rock – Silver Otto Bravo Otto 3. svibnja
Best Band MTV TRL Awards (Italija) 17. svibnja
Best Number 1 of the Year with Monsoon MTV TRL Awards (Italija) 17. svibnja
Best Band Comet Awards (Njemačka) 23. svibnja
Best Video – An Deiner Seite Comet Awards (Njemačka) 23. svibnja
Best Live Act Comet Awards (Njemačka) 23. svibnja
Super Comet Comet Awards (Njemačka) 23. svibnja
Best New Artist MTV VMA Music Awards (SAD) 7. rujna
Fan Choice Best Entrance MTV VMA Music Awards (SAD) 7. rujna
Best Male Artist International (Bill Kaulitz) TMF Awards (Belgija) 11. listopada
Best Video International – Don't Jump TMF Awards (Belgija) 11. listopada
Song of the Year MTV Latin America Awards (Meksiko) 16. listopada
Best Fanclub-Venezuela MTV Latin America Awards (Meksiko) 16. listopada
Best New Artist-International MTV Latin America Awards (Meksiko) 16. listopada
Best Ringtone MTV Latin America Awards (Meksiko) 16. listopada
Headliner MTV Europe Music Awards (Engleska) 6. studenog
Best Selling DVD: ZImmer 483 – Live in Europe Rekord (Rusija) 2. prosinca
2009
Kategorija Nagrada Datum
SuperBand – Golden Otto Bravo Otto (Njemačka) 12. svibnja
Best TRL Artist of the Year MTV TRL Awards (Italija) 16. svibnja
Best Online Star Comet Awards (Njemačka) 29. svibnja
Export Hit of Germany Bavarian Music Lion 17. rujna
International Award (2009) Audi Generation Award (Njemačka) 18. listopada
Best Rock Video(2009) Music New Video Music Award rujan
Best Group MTV Europe Music Awards (Njemačka) 5. studenog
Best International Rock Band Telehit Awards (Meksiko) 12. studenog
2010
Kategorija Nagrada Datum
Band of the Year Golden Penguin (Austrija) 29. siječnja
Album of the Year Golden Penguin (Austrija) 29. iječanj
Band of the Year Bravoora Awards (Poljska) 1. veljače
Best International Artist Emma Gala Awards (Finska) 4. veljače
Walk of Fame König-Pilsener Arena (Njemačka) 26. veljače
Best International Band Radio Regenbogen Awards (Njemačka) 19. ožujka
Favorite Music Star Kids Choice Awards 2010 (Njemačka) 10. travnja
Best Live Act Comet Awards (Njemačka) 21. svibnja
Foreign Song of the Year – World Behind My Wall Rockbjörnen Award (Švedska) 1. rujna
Concert of the Year Rockbjörnen Award (Švedska) 1. rujna
Best World Stage Performance MTV Europe Music Awards (Španjolska) 7. studenog
Best Group Video Music New Video Music Award prosinac
Best Band National CMA Awards (Njemačka) 12. prosinca
Best Single National – World Behind My Wall CMA Awards (Njemačka) 12. prosinca
2011
Kategorija Nagrada Datum
Band of the Year Bravoora Awards (Poljska) ožujka
Star of the 20th Anniversary Bravoora Awards (Poljska) ožujka
Best Fan Army (Fan Army FTW) MTV O Music Awards (SAD) 28. travnja
Best Rock Video MTV Video Music Awards Japan 2. Srpanj
Best Fan Club : Aliens 2Musica Awards 17. kolovoza
Fashion Icon : Bill Kaulitz 2Musica Awards 17. kolovoza
Best Videography 2Musica Awards 17. kolovoza
Best Artist In A Versus 2Musica Awards 17. kolovoza
Best Rock Artist 2Musica Awards 17. kolovoza
Best Fan Army (Fan Army FTW) MTV O Music Awards (USA) 31. listopada
Best Peta2 Ad Peta2 6th Annual Libby Awards prosinac
2012
Kategorija Nagrada Datum
Super-Band Rock- Bronze Otto BRAVO OTTO (Njemačka) 21. ožujka
Mister Winter 2012 : Bill Kaulitz Star Planete Awards 2012 (Francuska) 25. ožujka
Musical March Madness Champions MTV Musical ožujka Madness 2012 5. travnja
Hottest Rocker Boys Q102's Online Competitions 27. svibnja
Best Fan Club: Aliens 2Musica Awards 25. lipnja
Best Artist In A Versus 2Musica Awards 25. lipnja
Best Fan Army (Fan Army FTW) MTV O Music Awards (SAD) 28. lipnja
Battle Of The Boy Bands MTV Latin America Awards (Meksiko) 16. kolovoza
2013.
Kategorija Nagrada Datum
Best Fan Army (Fan Army FTW) MTV O Music Awards (SAD) 19. lipnja
Biggest Fans MTV Europe Music Awards 10. studenog
2014.
Category Award Date
Album Of The Year : Kings of Suburbia Music Daily Awards (Hungary) 28. prosinca
Video Of The Year : Love Who Loves You Back Music Daily Awards (Hungary) 28. prosinca
Band Of The Year Music Daily Awards (Hungary) 28. prosinca
Best Fan Club : Aliens Music Daily Awards (Hungary) 28. prosinca
Best International Band Love Radio Awards (Russia) 29. prosinca
OMG Of The Year – Tokio Hotel's comeback Love Radio Awards (Russia) 29. prosinca
2015
Category Award Date
Video of the year: Love who loves you back MTV Award (Spain) 9. siječnja
Musical March Madness Champions MTV Musical March Madness 2015 3. travnja
Best Artist From The World MTV Awards 2015 (Italy) 14. lipnja

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Redaktion. 20. srpnja 2022. Tokio Hotel veröffentlichen am 18.11.2022 ihr neues Album „2001". NordNews.de (njemački). Pristupljeno 5. studenoga 2022.
  2. a b 2022 – Tokio Hotel: The new album "2001" will be released in November (engleski). 20. srpnja 2022. Pristupljeno 10. studenoga 2022.
  3. Tokio Hotel Remember Their 'Overwhelming' VMA Win Over Taylor And Miley. MTV (engleski). Pristupljeno 19. kolovoza 2022.
  4. Tokio Hotel Releases New Song "Bad Love". pm studio world wide news (japanski). Pristupljeno 19. kolovoza 2022.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Ostali projekti[uredi | uredi kôd]

Kategorija Nagrada Datum
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Tokio Hotel
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Tokio Hotel