Toni Kljaković

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Toni Kljaković
Toni Kljaković.jpg
Rođen/a31. srpnja 1932.
Umro/umrla2. studenog 2007.
Žanr/ovizabavna glazba, šlageri
Zanimanjepjevač

Toni Kljaković (Solin, 31. srpnja 1932.Pula, 2. studenog[1] 2007.), bio je hrvatski pjevač zabavne glazbe koji je s glazbenom karijerom započeo u zagrebačkom "Varijeteu" krajem 50-ih godina 20. stoljeća, koja je trajala sve do njegove smrti. Osobito je bio popularan pjevač u Hrvatskoj sredinom 1970-ih godina.

Životopis[uredi | uredi kôd]

Karijera[uredi | uredi kôd]

U svojoj dugogodišnjoj glazbenoj karijeri nastupio je na brojnim festivalima. Iako je 1964. godine na Splitskom festivalu, otpjevavši u duetu s Terezom Kesovijom pjesmu "Nima Splita do Splita" otpjevao himnu tom gradu, festival uz koje se Tonijevo ime najčešće veže upravo je MIK, na kojem je nastupio 23 puta, izveo 42 pjesme, pobijedio čak sedam puta[2] i u naslijeđe ljubiteljima ča-izričaja i istarsko-primorskog melosa ostavio neke od najljepših pjesama izvedenih na tom festivalu.

"Kartulina z Kraljevice", "Urinjska baklja", "Ognjišće", "Nebuloza" i "Trsački prošijani" samo su neke od tih pjesama. Toliko je usavršio primorsku čakavicu da su mnogi mislili kako je rođeni Primorac, no Toni je rođeni Solinjanin. Također pjesme po kojima je poznat su "Maškare, ča mogu maškare" i hrvatski prepjev »Pčelice Maje«.

Smrt[uredi | uredi kôd]

Na koncertu priređenom u čast glazbenog pedagoga, dirigenta i skladatelja Nella Milottija u Puli, 3. studenog 2007. godine, Toni Kljaković se za vrijeme nastupa u Istarskom narodnom kazalištu srušio i ubrzo preminuo.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]