Trikotaža

Izvor: Wikipedija
Trikotaža
franc. tricot, tricoter = plesti, pletenje, pletivo
Različito raznobojno trikotažno donje rublje
Različito raznobojno trikotažno donje rublje
Različito raznobojno trikotažno donje rublje

Trikotaža,[1] vrsta tekstilnih proizvoda od pletenih materijala, dobivenih strojnom ili ručnom izradom, krojenjem i šivanjem, ili na drugi sličan način. Trikotažna pletiva se strojno izrađuju na ravnopletaćim, kružnopletaćim ili osnovoprepletaćim strojevima[2], a zatim se dorađuju (bijeljenjem, bojanjem i drugim postupcima) te na kraju konfekcioniraju u trikotažne odjevne predmete. Odlike trikotažnih materijala (u usporedbi s tkaninama, odnosno platnima) su mekoća, prianjanje uz tijelo, razmjerna rastezljivost (elastičnost) te udobnost kod nošenja, budući da su u potpunosti ili najvećim dijelom izrađeni od pamuka.

Podjela[uredi | uredi kôd]

Postoji više vrsti podjela trikotaže, ovisno o odabranim kriterijima. Jedna od podjela razvrstava trikotažu na dvije temeljne grupe: gornju trikotažu i donju trikotažu, ovisno o tome da li se nosi izravno na tijelo i u dodiru je s kožom, ili ne. Drugi tip podjele uzima u obzir kriterij mjesta i svrhe korištenja pa govori o kućanskoj i tehničkoj trikotaži.[3]

Donja trikotaža, budući da se nosi izravno na kožu, izrađena je pretežno iz pletiva koja se dobivaju iz fine, tanke pređe, kao što su na primjer finorebrasto pletivo (njem. Feinripp), suprema (engl. single jersey) i interlok (engl. interlock), i u pravilu su po sastavu od 100% pamuka.

Za gornju trikotažu se upotrebljavaju deblja, teža pletiva, najčešće s odgovarajućim udjelom umjetne, odnosno sintetičke pređe (poliester, poliamid, poliakril, acetat i sl.), kao što su na primjer futer (njem. Futter), frotir i pliš.[4] Trikotaža od mješavine pamuka i umjetnih vlakana u sastavu poboljšava neke karakteristike odjeće koja se iz nje izrađuje, na primjer smanjuje se osjetljivost na gužvanje odjevnog predmeta.

Šira podjela dijeli odjevne trikotažne proizvode na sljedeće skupine:

Galerija[uredi | uredi kôd]

centar

Raznobojne
trikotažne gaće

centar

Muške T-shirt majice

centar

Ženske čarape

centar

Muške trenirke

centar

Odjeća za bebe










Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]