Prijeđi na sadržaj

Tunguska eksplozija 1908.

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Tunguska eksplozija)
Lokacija eksplozije u Rusiji

Tunguska eksplozija 1908. (također Velika sibirska eksplozija) naziv je za nerazjašnjenu eksploziju koja se je dogodila 1908. u blizini rijeke Podkamene Tunguske u Sibiru.

Eksplozija se dogodila oko 7:14 sati ujutro po mjesnome vremenu[1][2] dana 30. lipnja 1908. (to jest 17. lipnja po Julijanskom kalendaru).[2] Pretpostavlja se da je asteroid pao i izgorio iznad toga područja.

Jačina eksplozije[uredi | uredi kôd]

Procjene energiji oslobođene pri eksploziji kreću se od 5 megatona[3] pa čak do 30 megatona,[4] a 10 – 15 megatona uzima se kao najvjerojatnija stvarna jačina eksplozije[4] – otprilike jednako termonuklearnoj eksploziji Castle Bravo u veljači 1954. ili oko 1000 puta snažnije od atomskog bombardiranja Hirošime i Nagasakija te oko trećine snage Car-bombe, najjačega nuklearnog oružja ikada detoniranoga.[5]

Tijek događaja[uredi | uredi kôd]

Većina očevidaca svjedoči o jednoj eksploziji, iako neki spominju više njih, koja se dogodila 30. lipnja 1908. u Sibiru. Prigodom eksplozije stabla u krugu od 30 kilometara uništena su, spaljena i svinuta, a prozori i vrata u 65 km udaljenom mjestu Vanavara popucali su. Procjenjuje se da je događaj obuhvatio područje od 2000 km2 i uništio 60 milijuna stabala. Čak su i putnici Transsibirske pruge, udaljene oko 600 km, svjedočili o potresima i svjetlima na nebu. Jedan lovac preminuo je od snažnog pritiska od eksplozije, a moguće je da je poginulo i više ljudi.

Oko 7:17 ujutro po mjesnom vremenu, domorodačko stanovništvo i ruski doseljenici u brdima sjeverozapadno od Bajkalskog jezera promatrali su snop jakog svjetla, gotovo jaka poput Sunca, kako se kreće po nebu. Desetak minuta kasnije dogodio se bljesak i čuo zvuk sličan topničkoj paljbi. Očevidci bliže eksploziji iskazali su da se zvuk kretao od istoka prema sjeveru. Zvuk su pratili udarni valovi koji su odgurnuli ljude na pod i razbili stakla prozora. Neki očevidci samo su prijavili zvukove eksplozije, a ne i da su je vidjeli. Iskazi se razlikuju.

Eksploziju su registrirale seizmološke stanice diljem Euroazije. U nekim mjestima podrhtavanje tla bilo je snažno kao potres jačine 5,0 na Richterovoj ljestvici.[6] Također se kao nuspojava pojavila fluktuacija u atmosferskom tlaku koja je bila dovoljno jaka da se uočila u Velikoj Britaniji. Tijekom sljedećih dana, noćno nebo u Aziji i Europi bilo je tako osvijetljeno da su ljudi u Londonu mogli čitati novine uz to svjetlo.[7] Po nekim teorijama, uzrok je tomu bilo svjetlo koje je prošlo kroz čestice leda na visokoj nadmorskoj visini te stvorilo iznimno hladne temperature, slično kao kod ulaska svemirskog broda u Zemljinu atmosferu.[8][9] U SAD-u, opservatoriji Smithsonian Astrophysical i Mount Wilson uočili su smanjenje u atmosferskoj transparentnosti koja je trajala nekoliko mjeseci zbog prašine.

Odabrani izvještaji očevidaca[uredi | uredi kôd]

Tijekom doručka, sjedio sam kraj kuće kod trgovinske postaje Vanavare (65 kilometara južno od eksplozije), okrenut prema sjeveru. [...] Odjednom sam uočio da se točno prema sjeveru, iznad Onkoulove Tunguske ceste, nebo podijelilo na dva i vatra pojavila visoko iznad šume (kao što je Semenov pokazao, oko 50 stupnjeva gore – bilješka ekspedicije). Podjela na nebu postajala je sve jača i cijela sjeverna strana bila je prekrivena vatrom. U tom trenutku postalo je tako vruće da više nisam mogao podnijeti, kao da je moja košulja gorjela; sa sjeverne strane, gdje je bila vatra, isijavala je snažna vrućina. Htio sam poderati košulju i baciti je na pod, ali onda se nebo zatvorilo. I čuo se snažan prasak, a mene je odbacio na pod. Izgubio sam osjetila na trenutak, ali onda je izašla moja žena i povukla me u kuću. Nakon toga došao je opet neki zvuk, kao da je padalo kamenje ili pucalo topništvo, tlo se zatreslo, i kada sam bio na podu pognuo sam glavu prema dolje, u strahu da je neće razbiti kamenje. Kada se nebo otvorilo, vruć zrak prohujao je između kuća, kao od topa, što je ostavilo tragove na zemlji kao kod staze, te je oštetio neke usjeve. Kasnije smo vidjeli da su mnogi prozori porazbijani a u staji je lokot od čelika pukao.

 • Svjedočenje Chuchana od plemena Shanyagir koje je zabilježio I. M. Suslov 1926.[11]

Imali smo kolibu kraj rijeke, s mojim bratom Chekarenom. Spavali smo. Odjednom smo se obojica probudili u isto vrijeme. Netko nas je gurnuo. Čuli smo zviždanje i jak osjetili jak vjetar. Chekaren je rekao: „Čuješ li sve te ptice kako lete iznad nas?” Obojica smo bili u kolibi, nismo mogli vidjeti što se događa vani. Odjednom, opet me je nešto gurnulo, ovog puta tako jako da sam pao u vatru. Prestrašio sam se. I Chekaren se prestrašio. Zvali smo tatu, mamu, brata, ali nitko se nije javio. Čuo se zvuk daleko od kolibe, čuli smo kako drveće pada. Chekaren i ja smo izašli iz vreća za spavanje i htjeli smo potrčati, ali onda je udarila grmljavina. To je bila prva grmljavina. Zemlja se tresla, vjetar je udario našu kolibu i prevrnuo je. Moja tijelo odgurnuli su štapići, ali glava mi je bila u vidiku. Onda sam vidio čudo: drveća su padala, grane su gorile, postalo je jako svjetlo, kako da to opišem, kao da je bilo drugo Sunce, zaboljele su me oči, čak sam ih zatvorio. Bilo je to kao ono što Rusi zovu bljesak. I odmah nakon toga čuo se prasak. I druga gramljavina. Jutro je bilo sunčano, nije bilo oblaka, Sunce je sjalo, i odjednom se pojavilo drugo kraj nje!

Chekaren i ja smo imali poteškoće nastojeći izaći ispod ostataka naše kolibe. Onda smo vidjeli da se iznad, ali na drugom mjestu, pojavio drugi bljesak. To je bio treći udar. Opet je došao vjetar i oborio nas s nogu, udario o oborena drveća.

Pogledali smo prema palim drvećima, gledali kako vrhovi pucaju, gledali vatre. Odjednom, Chekaren je povikao: „Pogledaj gore!” i pokazao svojom glavom. Pogledao sam i vidio još jedan bljesak i onda se pojavila još jedna grmljavina. Ali slabijeg zvuka. To je bio četvrti udar, kao normalna gramljavina.

Sada se sjećam da je bila još jedna gramljavina, ali mala, i daleko, tamo gdje Sunce odlazi spavati.

 • Novine Sibir, 2. srpnja, 1908[12]

17. lipnja, oko 9 ujutro, promatrali smo prirodnu pojavu. Na sjeveru sela Karelinski (200 kilometara sjeverno od Kirenska) seljaci su vidjeli prema sjeverozapadu, razmjerno visoko iznad horizonta, neko čudno blještavo (nemoguće izravno pogledati) plavo-bijelo nebesko tijelo, koje se 10 minuta spuštalo dolje. Tijelo je izgledalo kao cijev, tj. cilindar. Na nebo nije bilo oblaka, izuzev jednog malog crnog oblaka koji se kretao prema tijelu. Bilo je vruće i suho. Kako se tijelo približavalo šumi, počelo se raspadati i pretvorilo u ogromni val crnog dima te se čulo jako lupanje (a ne grmljavina), kao da je padalo kamenje ili pucali topovi. Zatresle su se sve zgrade. Istodobno, oblak je počeo emitirati plamenove nejasnih oblika. Sva sela pogodila je panika, mještani su jurili po ulicama, žene su plakale misleći da je ovo kraj svijeta. Autor ovih redaka u međuvremenu je bio u šumi, oko 6 kilometara sjeverno of Kirenska te čuo prema sjeverozapadu nekakvu topničku paljbu koja se ponavljala u intervalu od 15 minuta ili barem 10 minuta. U Kirensku je porazbijano nekoliko prozora na zgradama okrenutima prema sjeveru.

 • novine Sibirski život, 27. srpnja, 1908[13]

Kada je pao meteor, zabilježeni su jaki podrhtaji tla, a u blizini sela Lovat čule su se dvije snažne eksplozije kao od jakoga topničkog pucanja.

 • novine Krasnojarec, 13. srpnja, 1908[14]

Selo Kezhemskoje. 17. je promatran neobični atmosferski fenomen. U 7:43 zvuk sličan jakom vjetru čuo se. Odmah nakon toga začuo se užasan udarac koji je slijedio potres koji je doslovce potresao zgrade, kao da ih je udario težak kamen. Nakon prvoga udara slijedio je drugi, pa potom treći. Između prvog i drugog udara zabilježen je neobični podzemni zveket, slično željezničkoj pruzi po kojoj istodobno prolazi tisuću vlakova. Nebo se, na prvi pogled, činilo bistrim. Nije bilo vjetra ili oblaka. Međutim, pažljivije gledajući prema sjeveru, tj. gdje se čula većina udara, neka vrsta pepeljastog oblaka vidjela se prema horizontu koji je postajao sve manji i prozirniji. Oko 2 – 3 sata popodne, potpuno je nestao.

Istraživanje[uredi | uredi kôd]

Slika uništena drveća iz 1927. godine

Tek se 19 godina kasnije 1927. ekspedicija uputila na to područje kako bi istražila događaje. Profesor Leonid Aleksejvič Kulik vodio je ekspediciju te je 1938. napravio i slike regije. Još je 1921. nagovorio sovjetsku vladu da mu financira istraživanja. Začudo, nije našao nikakva kratera, nego samo uništeno i spaljeno drveće. Ekspedicija Gennadija Plekhanova nije pronašla nikakvo zračenje.

Teorije uzroka[uredi | uredi kôd]

Uzrok eksplozije do danas nije razjašnjen. Pretpostavlja se da je meteor eksplodirao 5 kilometara iznad tla te da zbog toga nije prouzročio krater. Do danas nisu pronađeni komadići impaktora. Zbog burnoga razdoblja za Rusiju u to vrijeme, kao što je Prvi svjetski rat i Ruski građanski rat, prvu ekspediciju proveo je Leonid Kulik tek u 1920-ima. Ekspedicije u 1950-ima i 1960-ima otkrile su jaku prisutnost nikla i iridija koji su inače prisutni u meteorima, no moguće je da su i vulkanskog porijekla. Vjerojatnost da se radi o meteoru poprilično je velika.

Godine 1930. britanski astronom F. J. W. Whipple iznio je teoriju po kojoj je uzrok eksplozije bio mali komet. Da je sadržavao samo led i prah, potpuno bi izgorio prilikom ulaska u atmosferu te ne bi ostavio nikakva traga nakon eksplozije, što bi se uklopilo u događaje. Teoriju podupire i svjetleće nebo koje se vidjelo danima nakon eksplozije iznad Europe. Slovački astronom Lubor Kresak čak je predložio da bi se moglo raditi o komadiću kometa Encke. Međutim, Zdenak Sekanina objavio je članak u kojem je kritizirao tu teoriju jer bi takva vrsta kometa dezintegrirala, pa je vjerojatnije da se radi o meteoru.

Ipak, postoje i neki neobjašnjivi fenomeni. Ruski geolog Vladimir Epifanovteoretizirao je da je metan izlazio iz tla i eksplodirao, što se dogodilo i u Candu u Španjolskoj. Druge teorije, koje su spekulativnije i hipotetske prirode, govore o antitvari koja je pala iz svemira, deuteriju iz kometa koji je u dodiru s atmosferom prouzročio prirodnu hidrogensku eksploziju, malu crnu rupu, pa čak i da je NLO pao na zemlju ili da su izvanzemaljci spasili zemlju uništivši meteor koji je mogao prouzročiti veliku štetu.[15]

Zbog toga je događaj postao vrlo popularan te se spominje u raznim serijama i filmovima.

U popularnoj kulturi[uredi | uredi kôd]

 • Zvjezdane staze: Originalna serija, u epizodi That Which Survives, Sulu spominje tungusku eksploziju kao moguć uzrok potresa koji je doživjela njegova ekipa nakog slijetanja
 • U Dosjeima X, u epizodama Tunguska i Terma, spominje se da je tunguska eksplozija bila uzrokovana padom meteora. Fox Mulder putuje s Aleksom Krycekom do lokacije udara gdje otkrivaju tajnu vojnu instalaciju
 • U filmu Istjerivači duhova, Dr. Ray Stantz (Dan Aykroyd) spomene pri kraju filma događaj: Sudjelovali ste u najvećem međudimenzionalnom rascjepu od Tunguska eksplozije 1909.! – pogriješivši nadnevak eksplozije za godinu dana
 • U filmu Prvi svemirski brod do Venere iz 1960., zasnovanu na romanu koji je napisao Stanislav Lem, ekspedicija otkriva magnetski stroj kod Tunguske čije je porijeklo s Venere
 • Znanstveno-popularna emisija Na rubu znanosti u epizodi Velika Sibirska eksplozija pokrila je ovaj događaj

Izvori[uredi | uredi kôd]

 1. P. Farinella, L. Foschini, Ch. Froeschlé, R. Gonczi, T. J. Jopek, G. Longo, P. Michel Probable asteroidal origin of the Tunguska Cosmic Body
 2. a b Trayner, C. Perplexities of the Tunguska meteorite
 3. Sandia supercomputers offer new explanation of Tunguska disaster. Sandia National Laboratories. 17. prosinca 2007. Inačica izvorne stranice arhivirana 18. siječnja 2008. Pristupljeno 22. prosinca 2007.
 4. a b Shoemaker, Eugene. 1983. Asteroid and Comet Bombardment of the Earth. Annual Review of Earth and Planetary Sciences. 11. Annual Review of Earth and Planetary Sciences. US Geological Survey, Flagstaff, Arizona. str. 461. doi:10.1146/annurev.ea.11.050183.002333. Inačica izvorne stranice arhivirana 9. ožujka 2021. Pristupljeno 21. rujna 2009.
 5. Verma (2005.), str. 1.
 6. Traynor, Chris, The Tunguska Event, Journal of the British Astronomical Association, 107, 3, 1997.
 7. Watson, Nigel. The Tunguska Event”. History Today 58.1 (srpanj 2008.): 7. MAS Ultra-School Edition. EBSCO. 10. veljače 2009. <http:/lsearch.ebscohost.com>
 8. Cornell University (2009., 25. lipnja). Space Shuttle Science Shows How 1908 Tunguska Explosion Was Caused By A Comet. http://www.sciencedaily.com/releases/2009/06/090624152941.htm
 9. Kelley, M. C., C. E. Seyler, and M. F. Larsen. (2009), Two-dimensional Turbulence, Space Shuttle Plume Transport in the Thermosphere, and a Possible Relation to the Great Siberian Impact Event. Geophys. Res. Lett, (in press) DOI: 10.1029/2009GL038362
 10. N. V. Vasiliev, A. F. Kovalevsky, S. A. Razin, L. E. Epiktetova (1981). Eyewitness accounts of Tunguska (Crash)., Section 6, Item 4
 11. Vasiliev, Section 5
 12. Vasiliev, Section 1, Item 2
 13. Vasiliev, Section 1, Item 3
 14. Vasiliev, Section 1, Item 5
 15. Scientist Claims UFO Collided with Tunguska Meteorite to Save Earth

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima stranicu o temi Tunguska eksplozija 1908.