Tvornica likera Dalbello

Izvor: Wikipedija
Tvornica likera Dalbello
Izrezak iz plana Splita Mentora iz 1926. godine. Tvornica je na Rivi, u dolnjem desnom kutu.
Vrsta privatno
Osnovana 1849.
Prestala postojati do 1941.
Osnivač(i) Antonio Dalbello
Sjedište SplitHrvatska
Djelatnost(i) prehrambena
Proizvodi rozolin, žestice, likeri
Vlasnik Antonio Dalbello

Tvornica likera Dalbello bila je prvi gospodarski subjekt u Splitu koji je proizvodio likere industrijski.[1]

Povijest[uredi | uredi kôd]

Tvornicu je 1849. u Splitu osnovao Antonio Dalbello.[2] Osnovana je kao fabbrica confetture e spiriti. Većina dotadašnjih splitskih proizvođača rosolia i inih žestica bile su male manufakturne obiteljske radionice koje su prije spadale pod obrt nego pod industriju.[1] Dalbellova je tvrtka prva industrijski proizvodila likere u Splitu odnosno bila je prva tvornica likera u Splitu. Glavni proizvod u asortimanu bio je rozolin-maraskin. Vlasnik ga je proizvodio po vlastitom receptu koji je sam koncipirao i usavršio.[3] Postupak je primjenjivao baš u mjesecima branja ploda višnje i njezinog lišća, lipnju i srpnju.[1] Višnje maraske je vlasnik radi osiguranja vlastite sirovine uzgajao blizu Splita pa je sirovinu brzo dopremao u tvornicu. Od branja do početka destilacije prošlo je tek sat vremena. Tako je kakvoćom prešao najveće višestruko nagrađivane proizvođače u carskoj pokrajini Dalmaciji, one u Zadru. Uspjeh je bio potpun i vrlo brzo je tvornica došla do godišnje proizvodnje od 40.000 boca likera.[4] Tvornica se nalazila na splitskoj Rivi.[5] Godine 1860. Dalbello je sklopio kupoprodajni ugovor s Petrom degli Alberti koji mu je prodao veliku zgradu na Rivi. Tu on ustrojava dio svojih proizvodnih prostora s odgovarajućim postrojenjima za destileriju dok mu je velika prodavaonica smještena u prednjem dijelu zgrade (današnje prodavaonice cigareta i tiska, turističkog ureda).[3] Njegova tvornica likera, dakle, postojala je još prije poznate Morpurgove (osnovana 1870.[4])[3] te tvornice Ivana Škarice, osnovane 1873. godine.[4] Dalbellova tvornica prestala je djelovati do Drugoga svjetskog rata.[4]

Nagrade i priznanja[uredi | uredi kôd]

Proizvodi tvornice dobili su brojne nagrade i međunarodna priznanja. Dobila je zlatnu medalju 1857. i 1872. u Napulju, brončanu 1871. u Vicenzi, srebrnu 1871. u Trstu, zlatnu 1873. u Londonu, 1873. u Beču, a posebice je značajna prva medalja na svjetskoj izložbi u Americi, u Philadelphiji 1876. godine.[3] Samu tvornicu carska je vlada nagradila naslovom Privilegirana i nagrađena tvornica A. Dalbello.[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c d Zlatan Nadvornik: Hrvatska tradicionalna jela i pila i zimnica s nostalgičnim okusom baka i nona. Zagreb, 2016. str. 326. / Želimir Bašić: , Slobodna Dalmacija, 5. ožujka 20103.
  2. Mladen Čulić Dalbello: Tvornica Dalbello 1849 : međunarodnopravni prvijenac hrvatske industrije, Split, 1994.
  3. a b c d Goran Borčić: Kratka povijest splitske rive Arhivirana inačica izvorne stranice od 5. ožujka 2021. (Wayback Machine) Vijenac br. 213, 2. veljače 2002., Matica hrvatska. Pristupljeno 1. travnja 2020.
  4. a b c d Mihovil Šetka: Percepcije modernizacije života u Dalmaciji krajem 19. i u prvoj polovici 20. stoljeća , Sveučilište u Zadru, Odjel za povijest, Zadar, 2018. str. 45.
  5. Vidi fotografiju.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Matice hrvatske (http://www.matica.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Matica hrvatska.
Dopusnica nije potvrđena VRTS-om.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.

Daljnja literatura[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]