Ulica Nikole Šubića Zrinskog

Izvor: Wikipedija
Rektorat Sveučilišta u Mostaru

Ulica Nikole Šubića Zrinskog (lokalno poznata i kao Šetalište) je ulica u Mostaru. Južni je kraj parka Zrinjevac, a povezuje Trg hrvatskih velikana (Rondo) i Španjolski/Španski trg. Duga je 360 metara, a široka 12 metara. Ulica je 2012. potpuno renovirana.[1] Poznata je po platanima zasađenim krajem 19. i početkom 20. stoljeća, te kao jedna od najljepših mostarskih ulica i jednog od glavnih mjesta za održavanje kulturnih događaja.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Ulica je nastala 1897. kao Štefanijino šetalište. Ono se originalno protezalo današnjim šetalištem, preko novonastalog trga (danas Trg hrvatskih velikana) i današnjom Ulicom kneza Branimira. Nakon 2. svjetskog rata uz dolazak komunističkog režima i proglašenja SFR Jugoslavije ulica je podijeljena na dva dijela po trgu. Sjevernom dijelu ulice ime je promijenjeno u Lenjinovo šetalište po vođi SSSR-a Vladimiru Lenjinu. Nakon rata u BiH šetalištu je ime ponovno promijenjeno, ovaj put po Nikoli Šubiću Zrinskom, te je polako propadalo zbog lošeg održavanja. Po željama i inicijativi građana 2012. šetalište je potpuno obnovljeno.[1]

Značajke[uredi | uredi kôd]

Sjeveroistočni kraj šetališta, renovirani Španjolski trg i Gimnazija

Događaji[uredi | uredi kôd]

Nakon renovacije ulice, mnogi se kulturno-društveni događaji održaju na njoj. Vjerojatno najznačajniji događaj je Zimski grad, na kojem se održaju koncerti te prodaja raznih lokalnih proizvoda. Razne gradske manifestacije se na ulici održaju tijekom cijele godine, posebno za blagdane i državne praznike.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Počela rekonstrukcija 'Lenjinovog šetališta' u Mostaru | Jabuka.tv. Pristupljeno 3. studenoga 2019.