Gimnazija Mostar

Koordinate: 43°20′35″N 17°48′26″E / 43.343028°N 17.807245°E / 43.343028; 17.807245
Izvor: Wikipedija
Gimnazija Mostar (2014.)

Gimnazija Mostar, nekad poznata kao Gimnazija Aleksa Šantić, popularno poznata kao Stara gimnazija, je gimnazija u Mostaru, Bosna i Hercegovina; na adresi Španjolski trg 1.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Pročelje Gimnazije Mostar

Gimnazija u Mostaru osnovana je 1893. godine i počela je s radom na Luci.[1] Tu je gimnazija djelovala do 1898. godine kada je izgrađeno jedno krilo današnje zgrade, prema nacrtu češkog arhitekta Františeka Blažeka.[2] God. 1902., dograđeno je i drugo krilo i time je zgrada dobila sadašnji izgled. Zgrada pseudomaurskog stila se odlikovala brojnim ukrasima inspirirani palačom Alhambra u Španjolskoj.

Gimnazija Aleksa Šantić, nazvana tako u čast najpoznatijeg mostarskog pjesnika Alekse Šantića, je bila jedna od prvih i najnaprednijih školskih institucija u Kraljevini Jugoslaviji i između ostalih pohađali su je povjesničar Vladimir Ćorović, filozof i pjesnik Dimitrije Mitrinović, političar Džemal Bijedić, te komunistički aktivist Avdo Humo, ali i suvremenici Predrag Matvejević, Ljubo Bešlić i dr.

Tijekom povijesti mostarska gimnazija, je nekoliko puta bila zatvarana i nastava se odvijala u prekidima. Poslije Bošnjačko-hrvatskih sukoba (1992. – 94.) učenici i profesori, koji su radili po planu i programu na hrvatskom jeziku, a u okviru Gimnazije fra Dominika Mandića, vratili su se u obnovljeno prizemlje zgrade u studenom 1999. godine. Dana 29. kolovoza 2003. godine, došlo je do spajanja Javne ustanove Prve gimnazije Mostar i Gimnazije fra. Dominika Mandića u Gimnaziju Mostar, kao prve administrativno ujedinjene škole na području Hercegovačko Neretvanske Županije.[1] Ujedinjena škola je prozivan „rijetkim društvenim eksperimentom”, ali učenici i zaposlenici su zadovoljni njezinom organizacijom.[3][4]

Donacijom japanske vlade opremljen je kabinet informatike modernom opremom, a obnova gimnazije je dovršena 2009. godine, zahvaljujući donacijama španjolske i njemačke vlade, te kreditu Razvojne banke Vijeća Europe.

Gimnazija Mostar danas[uredi | uredi kôd]

Gimnazija realizira nastavni plan i program četverogodišnjeg smjera opće gimnazije, prema dva nastavna plana i programa - na bošnjačkom i na hrvatskom jeziku.

Nastava je kabinetski organizirana u dvije smjene tako da učenici trećeg i četvrtog razreda nastavu pohađaju u prvoj smjeni, a u drugoj smjeni učenici prvog i drugog razreda. Prva smjena s radom počinje u 7.30 a druga u 13.35 sati. Nastava završava u 19,30 sati.

Trenutačna ravnateljica je Ankica Čović, a njen zamjenik Haris Idriz. Škola pored ravnatelja i zamjenika ravnatelja ima i pedagoga, knjižničara, tajništvo, te Školski odbor, Nastavnička vijeća, zajedničko Nastavničko vijeće, zajedničko Vijeće učenika i Vijeće roditelja u skladu s nastavnim planom i programom HNŽ-a. Vijeće učenika Gimnazije Mostar je zajedničko; sačinjavaju ga predstavnici svih odjeljenja.

Vijeće organizira brojne aktivnosti koje su uglavnom humanitarnog, kulturnog, športskog i ekološkog karaktera.

United World College Mostar[uredi | uredi kôd]

U zgradi mostarske gimnazije je smješten i „Koledž ujedinjenog svijeta“ (United World College Mostar), jedna od 18 takvih obrazovnih ustanova u svijetu (United World Colleges), koji zauzima trećinu zgrade gimnazije. God. 2006. svečano ga je otvorila Noor, kraljica Jordana.[5] U njemu predaju nastavnici iz različitih zemalja, a nastavu pohađa preko 200 učenika iz cijelog svijeta. On također doprinosi toleranciji i suživotu ne samo različitih nacionalnosti grada, nego i rasa, kultura, tradicija i svjetonazora cijelog svijeta.[6]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b O školi, službene stranice Gimnazije Mostar, Preuzeto 31. siječnja 2013.
  2. Stara gimnazija - Mostar[neaktivna poveznica] na stranicama hercegovina.ba, Preuzeto 31. siječnja 2013.
  3. Sara Terry, Students mingle – sort of – in postwar Bosnia's only integrated school, The Christian Science Monitor, 27. rujna 2007. (engl.) Preuzeto 31. siječnja 2013.
  4. Nicole Itano, Meet the students at an integrated Bosnian high school, Global post, 15. listopada 2009. (engl.) Preuzeto 31. siječnja 2013.
  5. Cooperation with Gymnasium Mostar na službenim stranicama UWC Mostar-a (engl.) Preuzeto 31. siječnja 2013.
  6. Gimnazija Mostar - europski model škole za cijelu BiH[neaktivna poveznica], dnevnik.ba 10. svibnja 2012., Preuzeto 31. siječnja 2013.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Gimnazija Mostar