Urubamba (dolina)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sveta dolina Inka, El Valle Sagrado de los Incas

Urubamba dolina poznata kao sveta dolina Inka (španj. El Valle Sagrado de los Incas) – u peruanskim Andima, kroz koju protječe veliki broj potoka i rječica. U dolini postoje bogata arheološka nalazišta a na okolnim obroncima žive autohtoni indijanci.

Urubamba dolinu su Inke vrlo cijenile zahvaljujući njenoj specijalnoj klimi i geografskom položaju. To je bilo mjesto s najboljim prinosima a čak i danas tu uspjeva najbolji kukuruz u Peruu.

Položaj[uredi VE | uredi]

Sveta dolina Inka prostire se između Písaca i Ollantaytambo, paralelno s rijekom Vilcanota ili Wilcamayu (kečuanski 'sveta rijeka'), kako se rijeka Urubamba ovdje naziva.

Rijeka Urubamba protječe Písacom. U ovom dijelu doline, rijeka nije tako brza a na nekim mjestima je široka i do 25 m i skoro je mirna cijelim tokom kroz dolinu, no na nekoliko mjesta postoje i brzaci koji su turistička atrakcija koju kanuisti obilno iskorištavaju.

Dolina leži na cesti od grada Cuscoa, za Chinchero. U sjevernom dijelu doline leži naselje Ollantaytambo, koje je željezničkom prugom povezano s Machu Picchu, poznatim turističkim odredištem Južne Amerike.