Urubamba (dolina)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Sveta dolina Inka, El Valle Sagrado de los Incas

Dolina Urubamba, poznata kao sveta dolina Inka (španj. El Valle Sagrado de los Incas), dolina je u peruanskim Andama kroz koju protječe veliki broj potoka i rječica. U dolini postoje bogata arheološka nalazišta, a na okolnim obroncima žive autohtoni Indijanci.

Urubambu su Inke vrlo cijenile zbog njezine posebne klime i geografskog položaja. To je bilo mjesto s najboljim prinosima, a čak i danas ondje uspjeva najbolji kukuruz u Peruu.

Položaj[uredi | uredi kôd]

Sveta dolina Inka prostire se između Písaca i Ollantaytambo, paralelno s rijekom Vilcanota ili Wilcamayu (kečuanski 'sveta rijeka'), kako se rijeka Urubamba ondje naziva.

Rijeka Urubamba protječe Písacom. U ovom dijelu doline rijeka nije tako brza, a na nekim mjestima široka je i do 25 m i skoro je mirna cijelim tokom kroz dolinu, no na nekoliko mjesta postoje i brzaci koji su turistička atrakcija koju kanuisti obilno iskorištavaju.

Dolina leži na cesti od grada Cusca prema Chincheru. U sjevernom dijelu doline leži naselje Ollantaytambo, koje je željezničkom prugom povezano s Machu Picchem, poznatim turističkim odredištem Južne Amerike.