Urumqi

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Ürümqi
乌鲁木齐/烏魯木齊
Panorama grada; Crvena planina; Noćna tržnica, Planina Tian Shan
Panorama grada; Crvena planina; Noćna tržnica, Planina Tian Shan
Koordinate: 43°48′N 87°35′E / 43.8°N 87.583°E / 43.8; 87.583Koordinate: 43°48′N 87°35′E / 43.8°N 87.583°E / 43.8; 87.583
Država Flag of the People's Republic of China.svg Kina
Pokrajina Xinjiang
Vlast
 - Gradonačelnik Jerla Isamudin
Površina
 - Ukupna 10,989 km2
Stanovništvo (2005.)
 - Grad 2,681,834
 - Gustoća 244/km2
Vremenska zona Standardno kinesko vrijeme (UTC+8)
Službena stranica [1]
Zemljovid
Location of Ürümqi Prefecture within Xinjiang (China).png

Ürümqi (Pinyin: Wūlǔmùqí) je grad u Kini, glavni grad pokrajine Xinjiang koja se nalazi na sjeverozapadu zemlje. Grad ima 2,681,834 stanovnika (2005.).

Prije 2,000 godina Urumqi je bio važan grad na sjevernom pravcu Puta svile.

Povijest[uredi VE | uredi]

Kineski car Taizong iz dinastije T'ang je 648. godine osnovao grad Luntai na sjevernom ogranku Puta svile. Nalazio se u južnom predgrađu današnjeg Urumqija. Bio je sjedište lokalne vlade i centar za skupljanje poreza na Putu svile.

O kasnijoj povijesti tog prostora nema mnogo podataka, sve do 1755. godine kad je car Qianlong iz dinastije Qing zauzeo dolinu Džungariju (na čijem južnom rubu se nalazi Urumqi) i gotovo istrijebio mongolsko pleme Džungare. 1763. je car Qianlong stari grad Luntai nazvao Dihua. 1884. je car Guangxu osnovao pokrajinu Xinjiang, a Dihua je postao njezin glavni grad.

Nakon dolaska komunističke vlasti je 1954. grad Dihua preimenovan u Urumqi. Grad s vremenom sve više raste i u njega doseljava mnogo etničkih Kineza. Od 1990. se s brzim gospodarskim rastom Kine i Urumqi gospodarski jače razvija kao najveći centar zapadne Kine. U gradu nastaju moderne poslovne zgrade i širi se poslovni centar. U srpnju 2009. je u gradu došlo do pobune Ujgura, muslimanskog naroda koji živi u Xinjiangu i traži veća prava.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

Urumqi je najveći grad na rijetko naseljenom zapadu Kine, te u široj okolici nema tako velikog grada (s preko milijun stanovnika). Nalazi se blizu geografskog središta Azije, te je najudaljeniji grad od mora u svijetu. Smješten je na južnom rubu doline Džungarije u podnožju planine Tian Shan. Unutar grada se nalazi brdo nazvano Hong Shan (Crvena planina). U blizini grada na Tian Shanu se nalazi ledenjak koji je izvor male rijeke Urumqi.

Klima je stepska s vrlo malom količinom padalina (zbog velike udaljenosti od mora oblaci ne mogu doći do srednje Azije). Vrlo su velike godišnje razlike temperature (ljeti dolazi preko +30 oC, a zimi do -18 oC). Velike temperaturne razlike su posljedica vedrog vremena bez oblaka (dolina Džungarija se ljeti jako zagrije, a zimi ohladi, a bez oblaka je jako zagrijavanje i ohlađivanje površine).

Stanovništvo[uredi VE | uredi]

Većina stanovnika (75%) su etnički Kinezi koji pripadaju dominantnom kineskom narodu Han. 15% stanovništva čine Ujguri, muslimanski narod turskog porijekla. 8% čine pripadnici muslimanskog naroda Huej (Hui). Postoje i etničke grupe Kazaha i Kirgiza.

Znamenitosti[uredi VE | uredi]

Najveća turistička znamenitost je Središnja tržnica (Veliki bazar). To je tradicionalna islamska tržnica s ponudom svakovrsne robe. U središtu grada je park Hong SHan koji uključuje brdo Hong Shan (Crvena planina) na kojem se nalazi budistička pagoda. Značajan je Muzej Puta svile.

Gradovi prijatelji[uredi VE | uredi]