Tanšan

Koordinate: 41°58′6″N 80°21′15″E / 41.96833°N 80.35417°E / 41.96833; 80.35417
Izvor: Wikipedija
Tanšan iz svemira (Chelys, 2011.)

Masiv Tanšan (kineski: 天山, Tiān Shān, kirgijski: Теңир тоо) prevedeno „Nebeske planine” ili „Božanske planine” je veliki planinski masiv u centralnoj Aziji[1] koji dijeli Sjeverni od Južnog Turkestana; jedan od najvećih planinskih lanaca na svijetu gdje su planine visina od 700 do 7.439 m.

Kineski dio Tanšana, poznat kao „Tanšan Xinjianga”, je upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji 2013. godine kao „jedinstveno zemljopisno područje slikovite ljepote sa spektakularnim snježnim vrhovima, ledenjacima, nedirnutim šumama i livadama, bistrim rijekama i jezerima, te dubokim klancima”.[2] Također, zapadni dio Tanšana, koji pripada Kazahstanu, Kirgistanu i Uzbekistanu, je upisan na UNESCO-ov popis mjesta svjetske baštine u Aziji 2016. godine kao „različiti krajolici iznimno bogate bioraznolikosti”.[3]

Karta drevnog puta svile s Tanšanom u sredini
Jezero Tianchi („Nebesko jezero”) na gorju Bogda (Kina)

Naziv[uredi | uredi kôd]

Vrh Pobjede, najviši vrh Tanšana

Naziv mu potječe od kineskog 天山 (Tiān Shān), što doslovno znači „Nebeske planine”; što je isto značenje i njegova naziva na kirgijskom Теңир тоо (Tengri-Too), kašaškom Хан Тәңірі (Han Tengri), mongolskom Тэнгэр уул (Tenger Uul) i ujgurskom تەڭرى تاغ (Tengri Tah).

Kineski naziv vjerojatno potječe od Hunnu naziva za Nanshan gorje, koje se nalazi 1.500 km prema jugoistoku od Tanšana, a koji je prvi zabilježio Sima Qian u svom djelu Zapisi velikog povjesničara iz 91. pr. Kr., kao naziv za pradomovinu Hunnu naroda Jueži.[4]

Ime gorja Tanu-Ola u južnom Sibiru je nastalo iz tuvanskog naziva Таңды-Уула (Tangdi-Uula), što također znači „Nebeske planine”.

Zemljopisne odlike[uredi | uredi kôd]

Tianshan Xinjianga
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Central Tian Shan mountains.jpg
Flag of the People's Republic of China.svg NR Kina
Godina uvrštenja2013. (37. zasjedanje)
VrstaPrirodno dobro
Mjerilovii, ix
Ugroženost
PoveznicaUNESCO:1414
Koordinate41°58′6″N 80°21′15″E / 41.96833°N 80.35417°E / 41.96833; 80.35417
Tianshan na karti Kina
Tianshan
Tianshan
Lokacija Tianshana u Kini
Zapadni Tanšan
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Azsia 236a resize.jpg
Flag of Kazakhstan.svg Kazahstan Flag of Kyrgyzstan.svg Kirgistan
Flag of Uzbekistan.svg Uzbekistan
Godina uvrštenja2016. (40. zasjedanje)
VrstaPrirodno dobro
Mjerilox
Ugroženost
PoveznicaUNESCO:1490

Masiv Tanšan se prostire od istoka prema zapadu gotovo 2.800 km (što ga čini jednim od najduljih planinskih masiva u središnjoj Aziji) preko Kazahstana, Kirgistana (koji je gotovo cijeli na zapadnom dijelu Tanšana) i Kine do Uzbekistana, a širok je od 500 do 300 km, s površinom od 1.036.000 km²[1] Jugoistočnu granicu Tanšana uokviruje pustinja Taklamakan, a južnu Tarimska zavala, dok se na jugozapadu veže za gorje Pamir (odakle se spušta do pakistanskog Hindukuša), a na sjeveroistoku se veže za mongolski dio gorja Altaj.

Geološki, Tanšan je mlado gorje, dio himalajskog orogenskog pojasa koji je nastao srazom Indijske i Euroazijske ploče u kenozoiku.

Najviši vrh Tanšana je Vrh Pobjede (kirgiški: Жеңиш чокусу, Džengiš Čokusu) visine 7.439 m,[1] koji je i najviši vrh Kirgistana, na granici s kineskom autonomnom pokrajinom Xinjiang. Na Tanšanu se nalaze i brojnim drugi vrhovi koji prelaze 6.000 m, kao što je Hantengri (7.010 m ) koji pripada Kini, Kirgistanu i Kazahstanu, čiji je i najviši vrh. Prijelaz Torugart (3.752 m) se nalazi između Kazahstana i Xinjianga.

Tanšan ima brojna jezera i izvor je brojnih rijeka kao što su Sir-Darja, Ili i Tarim.

Sjeverni Tanšan se sastoji od više gorja: Talas Alatau (Uzbekistan, Kirgistan i Kazahstan), Kirgiški Alatau, Kuruktag i Terskej Alatau (Kirgistan), Kungej Alatau (Kirgistan i Kazahstan) i Transili Alatau (Kazahstan).

Između kirgiških gorja Kungej i Terskej, na 1.606 m nadmorske visine, nalazi se veliko slano jezero Issyk-Kul. Još jedna prirodna znamenitost na sjeverozapadu Tanšana je 15 km dug i 500 m dubok klanac rijeke Aksu, koji se nalazi u Kazahstanu, 200 km sjeveroistočno od Taškenta.

Tanšan Xinjianga[uredi | uredi kôd]

U Kini, Tanšan se sastoji od četiri gorja (Tomur, Kalajun-Kuerdening, Bayinbukuke i Bogda) koja prekrivaju površinu od 606.833 ha. Ova gorja se uzdižu iznad pustinje Taklamakan stvarajući jedinstven vizualni kontrast između toplih (suvih i pustih) i hladnih (vlažnih i bujnih) krajeva. Njihov reljef i ekosustavi su sačuvani od pliocena i predstavljaju izvanredan primjer neprekinutih bioloških, ekoloških i evolucijskih procesa. Tu obitava veliki broj endemskih i reliktnih biljnih vrsta od kojih su mnoge rijetke i ugrožene vrste[2] (kao što je smreka Picea schrenkiana).

Zapadni Tanšan[uredi | uredi kôd]

Zapadni Tanšan se kreće u visini od 700 do 4,503 m. Karakteriziraju ga različiti krajolici koji su dom iznimno bogatoj bioraznolikosti, osobito tipova šuma i jedinstvenih biljnih zajednica. Od globalne je važnosti kao centar podrijetla niza kultiviranih voćnih kultura.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Tanšan
  1. a b c Tien Shan (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 24. studenoga 2012.
  2. a b Xinjiang Tianshan na UNESCO-ovim službenim stranicama (engl.) Preuzeto 29. lipnja 2013.
  3. Western Tien-Shan na UNESCO-ovim službenim stranicama (engl.) Preuzeto 10. kolovoza 2016.
  4. Xinru Liu, Migration and Settlement of the Yuezhi-Kushan: Interaction and Interdependence of Nomadic and Sedentary Societies, Journal of World History (Journal of World History), Volume 12 (Issue 2, Fall 2001), str. 261.–291.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]