Utvrda Bahla

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Utvrda Bahla
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Utvrda Bahla
Flag of Oman.svg Oman


Utvrda Bahla na karti Oman
Utvrda Bahla
Utvrda Bahla
Lokacija Bahle u Omanu
Godina uvrštenja: 1987. (11. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: iv
Ugroženost: 1988.-2004.
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/433 UNESCO

Utvrda Bahla (arapski: قلعة بهلاء‎, Qal'at Bahla) je najpoznatija od četiri povijesne utvrde na gorju Džebel Ahdar ("Zeleno gorje") u pokrajini Unutrašnji Oman, oko 200 km južno od glavnog omanskog grada, Muskata.

Bahla oaza je izvanredan primjer srednjovjekovne utvrđene islamske oaze s okruglim tornjevima iz vremena prije ratovanja barutom u kojoj je zajednica poljoprivrednika, pod vodstvom vladajuće elite, organizirala sustav navodnjavanja i obrane. Cijelo naselje s utvrdom, sokakom (trgovište), labirintom nastambi od glinenih opeka, podzemnim sustavom navodnjavanja (afladž) i vrtom palmi je okruženo adobe zidinama dugima 12 km. Ona je još početkom 9. stoljeća bila jedno od uporišta Haridžita koji su se opirali "normalizaciji" koju je u islamu provodio kalif Harun al-Rašid.

Utvrda u Bahli je izgrađena na temeljima starije utvrde, u 13. i 14. stoljeću kada je Bahla cvala pod vladavinom plemena Banu Nebhan (Nabahini, do 15. stoljeća). Bahla je bila središte ibadizma na kojemu su omanski imami temeljili svoju vlast, a čiji se utjecaj osjetio širom Arabije, Afrike i dalje.

Ruševni adobe zidovi i tornjevi njihove prijestolnice se uzdižu više od 50 metara iznad temelja od pješčenjaka. Utvrda nije obnavljana sve do 1987. godine i tada je izgledala poprilično jadno s dijelovima zidina koji su sve više rušili sa svakom kišnom sezonom. Odmah nakon što je utvrda Bahla upisana na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Aziji 1987. godine, sljedeće godine je upisana na popis ugroženih mjesta svjetske baštine. Nakon što je tijekom obnove od 1993. do 1999. godine Omanska vlada potrošila skoro 9 milijuna $, i nakon što je godinama bila pokrivena skelama i nepristupačna turistima, godine 2004. skinuta je s popisa ugrožene svjetske baštine.

Jugozapadno od utvrde nalazi se stara "Džamija petka" s izrazito plastičnim mihrabom iz 14. stoljeća koja je također dio zaštićenog lokaliteta.

Grad je još uvijek nadaleko poznat po svojoj Bahla lončariji.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Koordinate: 22°58′N 57°18′E / 22.967°N 57.3°E / 22.967; 57.3