Vapnenica (Otruševec)

Izvor: Wikipedija

Vapnenica (Otruševec), građevina u mjestu Otruševec i gradu Samobor, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

Vapnenica u Otruševcu spada u rijetko je očuvane i još rjeđe prezentirane peći ove vrste u Hrvatskoj. Naime, uvrštena je 1990. g. na poučnu stazu kao tradicijski kulturni sadržaj i jedna je od 9 točaka različitih kulturnih i prirodnih vrednota/znamenitosti tog kraja. Peć je izvedena ukopavanjem u kosi teren poluloptastog šupljeg oblika, promjera baze približno 2,5 m, visine 3 m. Iznutra je obzidana opekom, vanjština je pokrivena zemljom, a tjeme kupole je zidano kamenom i vidljivo je izvana. Na prednjoj strani brijega, paralelno s cestom je kameni zid na čijoj sredini pri dnu je ložište s metalnim vratima.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-5811 zaveden je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Vapnenica – tradicijska peć za pečenje kamena od kojeg se dobiva vapno Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 19. lipnja 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.