Vasilij Zajcev

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Vasilij Grigorjević Zajcev
Василий Григорьевич Зайцев
Vasilij Zajcev
Pseudonim(i) Vasja
Rođenje 23. ožujka 1915., Jeleninskoje
Smrt 15. prosinca 1991., Kijev
Nacionalnost Zastava Ruske Federacije.svg Rus
Poznat(a) po Najpoznatiji snajperist u bitci za Staljingrad
Zanimanje Kapetan ruske vojske
Portal o životopisima

Vasilij Zajcev (ruski: Василий Григорьевич Зайцев) je bio sovjetski snajperist za vrijeme Drugog svjetskog rata. Istaknuo se u bitci za Staljingrad gdje je između 10. studenog i 17. prosinca 1942. ubio 225 vojnika i časnika Wehrmachta, uključujući i 11 neprijateljskih snajperista.

Rani život[uredi | uredi kôd]

Zajcev je rođen u malom uralskom selu Jeleninka (Jeleninskoje). Ondje je naučio baratati puškom loveći vukove i jelene. Svog prvog vuka ubio je u dobi od pet godina. Njegovo prezime prevedeno s ruskog znači zec. Nosio je nadimak Vasya.

Ratna karijera[uredi | uredi kôd]

Zajcev je služio u sovjetskoj ratnoj mornarici kao činovnik u Vladivostoku. Kada je nacistička Njemačka započela operaciju Barbarossu tj. napad na SSSR on se dobrovoljno premješta na prvu crtu obrane domovine.


Dana 22. rujna 1942. Zajcev prelazi Volgu i priključuje se 1047. streljačkoj pukovniji, 284. streljačke divizije, 62. ruske Armije koju je vodio general Nikolaj Batyuk. Jednog dana zapovjednik ga je pozvao i pokazao mu na neprijateljskog vojnika kako se skriva na prozoru udaljenom oko 800 metara. Zajcev je nanišanio sa svojom puškom Mosin-Nagant te ubio vojnika. Zatim su se na prozoru pojavila još dva njemačka vojnika te je on ubio i njih. Zbog ta tri fenomenalna hica nagrađen je medaljom za hrabrost i darovan mu je snajper. On je bio heroj demoraliziranih sovjetskih vojnika. Generalštab mu je dao zadaću obučavanja 28 snajperista koji su poslije dobili nadimak Zajčata u prijevodu Zečja djeca. Vjeruje se da su njegovi učenici ubili između 1000 i 3000 neprijateljskih vojnika.

Poslije rata[uredi | uredi kôd]

Nakon rata Zajcev se preselio u Kijev gdje je studirao na Sveučilištu tekstila prije nego što je dobio posao kao inženjer. Postaje direktorom tekstilne tvornice u Kijevu gdje ostaje do svoje smrti 1991. godine, samo 10 dana prije raspada SSSR-a. Pokopan je u Kijevu, iako mu je posljednja želja bila da se ukopa u Staljingradu, ali je ipak 31. siječnja 2006. eshumiran i pokopan uz sve vojne počasti na groblju u Volgogradu (bivši Staljingrad). Široj svjetskoj javnosti postao je poznat nakon filma Neprijatelj pred vratima, gdje ga je kao glavnu ulogu odigrao Jude Law.