Vatra (sastav)

Izvor: Wikipedija
Vatra
Vatra press foto
Osnivanje1999.
MjestoVirovitica
Žanr/ovirock, indie rock (ranije), pop (danas)
Djelatno razdoblje1999. do danas
Producentska kućaJabukaton, Dallas Records
Internetska stranicawww.facebook.com/VatraOfficial
Članovi (članice)
Ivan Dečak
Robert Kelemen
Mario Robert Kasumović
Mihael Kurjančić
Mario Radan
Bivši članovi (članice)
Krunoslav Ivković
Boris Gudlin
Tomislav Franjo Šušak
Irena Celio-Cega
Nagrade
Crni mačak 2002.
Porin 2012. i 2015.
Večernjakova ruža 2014.

Vatra je virovitički rock, pop sastav koji je osnovan 1999. godine. Vatri je općenita inspiracija za skladbe brit pop.[1]

Svoj prvi CD objavili su 1999. godine pod nazivom Između nas. Ovim albumom bili su nominirani na novinarskoj rock nagradi Crni mačak 2000. godine u kategoriji za nadu godine. 2002. godine potpisali su ugovor s diskografskom kućom Dallas Records, i iste godine objavili album Anđeo s greškom. Slijedi niz izdanja, a 2008. godine objavljuju svoj peti studijski album Sputnik na kojem su producenti bili Jura Ferina i Pavle Miholjević.

Članovi[uredi | uredi kôd]


Povijest sastava[uredi | uredi kôd]

Sastav je osnovan 1999. godine u Virovitici. 1999. godine potpisuju ugovor za izdavačku kuću Jabukaton i izdaju prvi album Između nas. Producent tog i budućih albuma Vatre je Denis Mujadžić - Denyken, kojeg sastav često ističe i kao dodatnog člana, a album je zapažen po nekoliko uspješnih singlova. Na novinarskoj rock nagradi "Crni mačak" 2000. godine ovim prvijencem bili su nominirani u kategoriji za nadu godine. Na promotivnoj turneji koja je uslijedila Vatra je odsvirala približno stotinu koncerata po Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini te se tako već na samom početku profilirao kao sastav koji se najbolje dokazuje na sceni.

Vatra je prijateljski sastav sa sastavom Pavelom i vole se družiti privatno i poslovno. Međusobno približavanje dogodilo se spontano, nakon toga i bliska suradnja i utjecaji.[2]

Kronologija[uredi | uredi kôd]

Grupa Vatra u Lisinskom 2016. godine.
  • 2000. godine, članovi Vatre počinju sa snimanjem materijala za drugi studijski album, no nakon više mjeseci snimanja, sav materijal je izgubljen u računalnoj grešci. Kompletan album, Anđeo s greškom snimljen je ponovno 2002. godine uz pomoć nove izdavačke kuće, Dallas Records, te ostaje zabilježen kao jedini hrvatski album snimljen dvaput, (osim još i grupe Fit). Producent albuma osvaja novinarsku rock nagradu Crni mačak za produkciju. Vatra s drugim albumom postiže još veći uspjeh kod šireg kruga publike i ponovno odrađuje veliku promotivnu koncertnu turneju. 1. srpnja 2003. godine kao specijalni gosti nastupili su na koncertu sastava Simple Minds u Zagrebu.[3] S albuma Anđeo s greškom objavljeni su singlovi: "Putujem", "Sunce", "Srce", "Želim biti ti", "Dno od suza".
  • 2004. godine izlazi i treći studijski album skupine pod nazivom Prekid programa. To je bio njihov najuspješniji album dotada. Skladbama "Anđeo s greškom", "Gorim", "Privremeno nedostupan", "Unutra – van" i "Alkohol", sastav ostvaruje prva mjesta na nacionalnim TV i radijskim top ljestvicama, dok se video uradak za skladbu "Privremeno nedostupan" (režija Radislav Jovanov Gonzo) pojavljuje na Britanskom MTV-u. Tiraža albuma tiskana je dva puta, a video uradak za skladbu "Gorim" u režiji Gonza nominiran je za nagradu Porin. Turneja poprima široke razmjere, pa Vatra odrađuje mnogobrojne i uspješne koncerte.
  • 2006. godine Vatra objavljuje album pod nazivom Aritmija. Producent albuma i dalje je Denyken, a izdavačka kuća Dallas Records. Album je nominiran za diskografsku nagradu Porin u kategoriji rock album godine, a Vatra svojim energičnim nastupom na dodjeli biva proglašena za najuzbudljiviji trenutak te diskografske nagrade. Slijede dvije turneje. Prva je nazvana Vatra vs Ramirez, koju otvaraju krajem 2006. godine koncertom u prepunoj zagrebačkoj Tvornici, te nakon toga slijedi turneja u kojoj sastavi obilaze čitavu Hrvatsku i bilježe veliki uspjeh. U drugoj pod imenom Vatreno & Pepsi ljeto 2007, Vatra po prvi puta odlazi na sponzoriranu turneju, kojom obilaze kompletnu obalu Jadrana. Uspješnu turneju zatvaraju koncertom u zagrebačkom klubu Aquarius. S albuma su objaveljni singlovi "Ruska", "Mornarska majica", "Lak za nokte", "Miss" i "Privatni pakao".
  • 2008. godine Vatra objavljuje svoj peti album nazvan Sputnik, na kojem sastav radi značajni zaokret u zvuku. Kao producenti odabrani su Jura Ferina i Pavle Miholjević (pokretački dvojac zagrebačke skupine Svadbas). Album je dobrim djelom snimljen analogno, a već po objavljivanju odlično je prihvaćen kod glazbenih kritičara i publike. Skladbe koje su prve objavljene kao singlovi su "John Travolta" i "Eskim". Video uradak za skladbu "Eskim", djelo je Filipa Filkovića Philatza, koji je inače zadužen za kompletni vizualni identitet Vatre (službeni web, cover za Sputnik, koncertni plakati i drugo), plijeni pozornost, te kao i tek objavljeni Sputnik dobiva odlične kritike.
  • 2011. godine Vatra objavljuje šesti studijski album "Ima li budnih". Predstavljaju ga pjesmama "Tremolo" feat. Damir Urban, "Ima li budnih" feat. Ljubica Gurdulić (Svadbas), "Plima adrenalina"... Produkciju ponovno potpisuju Jura Ferina i Pavle Miholjević.
  • 2013. objavljen je EP "VT". Album sadrži rearanžirane uspješnice grupe Vatra koje su već objavljene na prethodnim albumima. Na albumu se nalazi šest pjesama: "Vrati se" (EP version), "Bilo je dobro dok je trajalo" (EP version), "Gorim" (EP version), "Tebi u lice" (EP version), "00:50" (EP version) i "Tremolo" (all the woods rmx). Album je nagrađen Porinom u kategoriji alternativne glazbe.

Diskografija[uredi | uredi kôd]

Studijski albumi[uredi | uredi kôd]

Albumi uživo[uredi | uredi kôd]

Ostala izdanja[uredi | uredi kôd]

Singlovi[uredi | uredi kôd]

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Porin[uredi | uredi kôd]

Godina Kategorija Za
2012. Najbolja vokalna suradnja Pjesmu "Tremolo" (s Damirom Urbanom)
2014. Najbolji album alternativne glazbe Album "VT"
2015. Pjesma godine Pjesmu "Tango"
2015. Najbolja izvedba grupe s vokalom Pjesmu "Tango"
2015. Najbolja produkcija Pjesmu "Tango"
2015. Najbolja snimka Pjesmu "Tango"
2019. Najbolja vokalna suradnja Pjesmu "Nama se nikud ne žuri" (s Massimom)
Ukupno Porina: 7

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Music Box INTERVJU: Ivan Dečak o slavljeničkoj godini, Domu sportova i Ultri, snimanju koncerta, biografiji… , 24. ožujka 2019. (pristupljeno 28. veljače 2020.)
  2. Ziher.hr Razgovarala: Anja Nežić. Aljoša Šerić i Ivan Dečak: “Veza je optimalna, dugovječnost vrlo izgledna”. 9. veljače 2016. (pristupljeno 28. veljače 2020.)
  3. Index.hr - Simple Minds 9. travnja u Zagrebu

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]