Velika Uskrsna jaja

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno s Velika Uskršnja jaja)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Veliko Uskrsno jaje na Trgu bana Jelačića
Veliko Uskrsno jaje na Trgu bana Jelačića

Velika Uskrsna jaja projekt je Turističke zajednice Koprivničko-križevačke županije.

Uskrs i tradicija ukrašavanja pisanica u Hrvatskoj[uredi VE | uredi]

Tradicijski hrvatski, uskrsni običaj je bojanje uskrsnih jaja pisanica i međusobno darivanje tim pisanicama. Na proljeće perad počinje nesti jaja koja u sebi skrivaju životnu snagu, a rođenje malog pilića iz jajeta simbolizira izlazak Isusa Krista iz groba, uskrsnuće i život vječni.

Oslikavanje pisanica raznim tehnikama, u Koprivničko-križevačkoj županiji ima dugu tradiciju, a od 2008. godine ima status hrvatskog kulturnog nematerijalnog dobra. Najpoznatiji majstori oslikavanja jaja su iz Molvi i Podravskih Sesveta.

Velika Uskrsna jaja - pisanice[uredi VE | uredi]

Turistička zajednica Koprivničko-križevačke županije je, kao prva u Hrvatskoj, pokrenula projekt izrade velikih uskrsnih jaja oslikanih u maniri naive. Slikari naivci članovi Udruge hlebinskih slikara i kipara, Udruge "Molvarski likovni krug" i Likovne sekcije "Podravka 72" udahnuli su životnost i prepoznatljivost svakodnevice i tradicije podravskog kraja.

U suradnji s Hrvatskom turističkom zajednicom velika uskrsna jaja, koja šire radosti Uskrsa, krasit će trgove gradova i mjesta u Hrvatskoj i u inozemstvu. Stanovnici i posjetitelji Madrida, Budimpešte, Bratislave, Klagenfurta, Zagreba, Varaždina (Varaždinska biskupija), Koprivnice, Đurđevca, Križevaca, Molvi, uživat će u njihovoj ljepoti i atraktivnosti.

Povezani članci[uredi VE | uredi]

Galerija fotografija Velikog Uskrsnog jaja s Markovog trga[uredi VE | uredi]

Izvor[uredi VE | uredi]