Vesna Vulović

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Vesna Vulović (3. siječnja 1950.) je bivša JAT-ova stjuardesa koja je 26. siječnja 1972. preživjela pad putničkog zrakoplova. Verzija o padu s navodne visine od 10.050 metara, koja je upisana u Guinnessovoj knjizi rekorda, je prema rezultatima istrage njemačkog novinara ARDa Peter Hornung-Andersena opovrgnuta.

Let JU 367[uredi VE | uredi]

Vesna Vulović je bila stjuardesa JAT-a. 26. siječnja 1972. nalazila se u zrakoplovu Douglas DC-9 na letu iz Stockholma preko Zagreba do Beograda. Zrakoplov se srušio iznad sela Srbske Kamenice u (Čehoslovačkoj) blizu granice s DR Njemačkom. Tadašnji jugoslavenski režim i UDBA optužio je hrvatsku emigraciju da su postavljenom bombom prouzročili rušenje zrakoplova.

Vesna Vulović je preživjela kao jedina od šest članova posade i 22 putnika. Nakon 27 dana u komi i 16 mjeseci rehabilitacije, nastavila je raditi u JAT-u.

Rezultat istrage Peter Hornung-Andersena[uredi VE | uredi]

U siječnju 2009. dopisnik njemačke u Češkoj Peter Hornung-Andersen objavio je vijest da avion nije pao s visine od 10.000 m, nego samo nekoliko stotina metara. Isto tako, uzrok nesreće nije bila podmetnuta bomba. Novinar temelji rezultat na podatcima iz dokumenata tajnih službi, stručnjaka i svjedoka. U svom izvješću tvrdi da je jugoslavenski zrakoplov slučajno pogodio projektil čehoslovačke protuzračne obrane. Priču o bombi je prema tome izmislila čehoslovačka vlast kako bi se prikrio neuspjeh češke obavještajne službe.[nedostaje izvor]

Svojedobno оbjašnjenje[uredi VE | uredi]

Kao objašnjenje preživljavanja pada u izvješćima medija se koristila činjenica da se u trenutku detonacije Vesna Vulović nalazila u stražnjem dijelu zrakoplova i da je, kao posljedica eksplozije, stražnji dio zrakoplova spiralnom putanjom pao na tlo i zatim klizao na snježnoj padini, što je usporilo udar.

Vesna Vulović je već u 1970-im godinama navedena u Guinnessovoj knjigi rekorda. Do sada drži rekord za preživljen pad s velike visine bez padobrana.

Guinnessova knjiga rekorda se za ovu tvrdnju oslonila na izvor iz čehoslovačke državne tajne službe i službeni izvještaju o nesreći koji tvrdi da je zrakoplov eksplodirao na više od 10 km visine .

Sada živi u Beogradu i još uvijek ima zdravstvene posljedice. Negira sumnje da zrakoplov nije pao s te visine.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]