Prijeđi na sadržaj

Videotehnologija VAR

Izvor: Wikipedija

Videotehnologija VAR (eng. Video Assistant Referee ili skraćeno VAR, značenja „pomoćni sudac za pregled videosnimki”[1][2][3]) sustav je koji se koristi u nogometu kako bi se glavnomu sudcu pomoglo pregledati nejasne situacije tijekom utakmice. Sustav je razvijen početkom 2010.-ih u Nizozemskoj. Bivši elitni sudac, Raymond van Meenen, tada suradnik Nizozemskoga nogometnog saveza, a od 2018. šef Feyenoordove akademije, bio je jedan od pionira i ključnih osoba za razvoj sustava.

Sustav je već rabljen u talijanskoj Serie A i njemačkoj Bundesligi. Međunarodna nogometna organizacija FIFA obznanila je u ožujku 2018. da će se VAR koristiti na Svjetskom prvenstvu 2018. u Rusiji.

Prema FIFA-inim pravilima tehnologija se može koristiti u kombinaciji sa zgoditcima (je li lopta prešla crtu, je li bilo zaleđe), kaznenim udarcima (video sudac može sam obavijestiti glavnog suca o propustima) ili u slučaju crvenog kartona.

Čak i u drugim sportovima postoji mogućnost video odlučivanja, ponajprije kod zgoditaka, između ostalog u hokeju na ledu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Pomoćni suci za pregled video-snimki na SP-u u Rusiji. Hrvatski nogometni savez. 27. travnja 2017. Pristupljeno 4. veljače 2020.
  2. IFAB odobrio pomoćne suce za pregled video-snimke. Hrvatski nogometni savez. 4. ožujka 2018. Pristupljeno 4. veljače 2020.
  3. VAR stiže u HNL, čelnici HNS-a poručuju: "Vratit ćemo povjerenje, nema više straha". Gol.hr. 8. siječnja 2020. Pristupljeno 4. veljače 2020.
Nedovršeni članak Videotehnologija VAR koji govori o nogometu treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.