Vlada narodnog spasa

Izvor: Wikipedija
Zastava Nedićeve Srbije

Vlada narodnog spasa bila je središnji organ marionetske vlasti koje su njemačke okupacijske vlasti u Drugome svjetskom ratu postavile u okupiranoj Srbiji. Stvorena je 29. kolovoza 1941. godine i zamijenila je prijašnju namjesničku upravu u Srbiji poznatu kao Komesarska vlada Milana Aćimovića. Rasformirana je 4. listopada 1944. godine.

Vlada je tijekom okupacija de facto bila podređena njemačkoj vojnoj administraciji poznatoj kao Vojna uprava u Srbiji (nje. Militärverwaltung in Serbien). Vojna uprava Trećeg Reicha stvorena je 1941. godine, nakon invazije na Kraljevinu Jugoslaviju.[1][2] Pored vlade narodnog spasa, na području okupirane Srbije djelovale su i druge domaće kolaboracionističke snage, kao što su ZBOR i Srpski dobrovoljački korpus Dimitrija Ljotića, četnici Koste Pećanca i legalizirani četnici Draže Mihailovića.[3][4][5]

Prema kraju rata zbog sve veće opasnosti od ulaska sovjetskih i partizanskih snaga u Srbiju, Milan Nedić je sazvao izvanrednu sjednicu Vlade, u ponoć 4. listopada 1944. Na sednici je odlučeno raspustiti Vladu te da se radi novih akcija prebaci u Austriju, u grad Kitzbühel gdje će nastaviti svoje djelovanje. Milan Nedić se zahvalio svima i tako zaključio posljednju sjednicu Vlade narodnog spasa. Nedić je sutra se zaputio automobilom ka Austriji. Ostali ministri su sklanjali izvješća i arhive. Dimitrije Ljotić je zadnji napustio Beograd.

Vidi još[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Wolff (1956). str. 203.
  2. Deutsche Interessen in SerbienArhivirana inačica izvorne stranice od 2. kolovoza 2009. (Wayback Machine), Pristupljeno 31. ožujka 2013.
  3. Tomasevich (1975). str. 127.
  4. Petranović (1992). str. 271.
  5. Raspis Draže Mihailovića od 21. kolovoza 1942. godine: "Priopćite svim legaliziranim odredima sljedeće: Mnogi legalizirani odredi zaboravili su da je sad rat i da je njihova legalizacija samo krinka za podzemni rad. Novac i ugodan život razniježio je mnoge koji misle tako pričekati kraj rata pa da poslije samo izvlače koristi. Neka se zna da se o svakom vodi računa. Zapovijedam da svi legalizirani odredi najenergičnije unište komuniste na svojim prostorima."

Literatura[uredi | uredi kôd]