Srpski dobrovoljački korpus (Drugi svjetski rat)

Izvor: Wikipedija
Srpski dobrovoljački korpus

Aktivna 1941.1945.
Država Nedićeva Srbija
Odanost Nedićeva Srbija
Treći Reich
ZBOR
Grana pješaštvo
Veličina oko 10.000 [nedostaje izvor]
Vojarna Kraljevo
Kragujevac
Šabac
Smederevo
Kruševac
Nadimak Ljotićevci
Raspuštena rasformirana 1945.
Zapovjednici
Istaknuti
zapovjednici
Kosta Mušicki
Miodrag Damjanović

Srpski dobrovoljački korpus (SDK) je bio oružana jedinica srpske profašističke stranke Jugoslavenski Narodni Pokret ZBOR u službi Nedićeve Srbije. Zapovjednik je bio general Kosta Mušicki a glavni politički časnik je bio predsjednik ZBOR-a Dimitrije Ljotić zbog kojeg su u narodu bili zvani i Ljotićevci. Borili su se protiv partizana i pri tome surađivali s njemačkim okupacijskim trupama u Srbiji te ponekad s četnicima. Borili su se i u Crnoj Gori. Bilo ih je oko 10.000. Obični vojnici su nosili zeleno-maslinaste uniforme dok su časnici nosili časničke uniforme bivše Jugoslavenske kraljevske vojske uz dodatak pravoslavnog križa na desnoj strani prsi. Činovi su preuzeti od stare jugoslavenske vojske a oružje je bilo mješovito, dijelom njemačko a dijelom stare jugoslavenske vojske. Pred kraj rata Nijemci su ih prebacili u Sloveniju gdje su priključeni četničkim snagama koje su se tamo nalazile. 27. ožujka 1945. generala Mušickog zamijenio je četnički general Miodrag Damjanović čime je SDK postao dio "Jugoslavenske vojske u otadžbini" tj. četničkih snaga.

Postrojbu pripadnika Ljotićevih snaga od oko 40 ljudi pod zapovjedništvom majora Milorada Mojića, zaustavili su ustaše na zagrebačkom željezničkom kolodvoru 7. prosinca 1944., odveli u okolinu grada te ih smaknuli.

Krajem travnja 1945. 1. i 5. puk SDK su prešli u Italiju gdje su se predali zapadnim Saveznicima koji su ih odveli u zarobljeničke logore iz kojih su pušteni 1947. Preostali dio SDK se predao Britancima u Austriji koji su ih izručili partizanima. Sastavni dio postrojbi SDK činile su i "Hrvatska armija" kojom je zapovjedao general Parac i "Slovenska armija" kojom je zapovjedao general Prezelj. Od Hrvata koji su bili vojnici SDK-a treba spomenuti imena kao što su Matija Parac, Roko Kaleb i Mladen Bilić. Roko Kaleb je nakon Drugog svjetskog rata bio predsjednik imigracijske hrvatske udruge "Hrvatska Zora" sa sjedištem u Münchenu. Od ratnih operacija koje je obavila Hrvatska armija najpoznatija je izvlačenje postrojbi SDK iz Slovenije u Italiju i Mostobran na rijeci Soča kod Gorice na granici s Italijom.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Poveznice[uredi | uredi kôd]