Vojna luka Lora

Izvor: Wikipedija
Raketne topovnjače u Vojnoj luci Lora

Vojna luka Lora je luka posebne namjene u Splitu, sjedište Hrvatske ratne mornarice i jedine Pomorske baze u Hrvatskoj. Vojna pomorska baza Lora nalazi se u neposrednoj blizini poljudskog stadiona, u sjevernom dijelu grada, s pogledom na Kaštelanski zaljev, a prostire se na 53 hektara.[1] Akvatorij luke obuhvaća prostor 100 m od obale i lukobrana,[2] a obuhvaća površinu od 23 hektara.[3] Izgrađena je za potrebe Jugoslavenske ratne mornarice.

U Lori se danas nalazi većina postrojbi HRM: Zapovjedništvo, Zapovjedna satnija, Flotila HRM (Zapovjedništvo flotile, Divizijun za površinska djelovanja, Divizijun za potporu, Protuminski divizijun, Odred rezidencijalnih brodova), Obalna straža Republike Hrvatske (Zapovjedništvo, 1. Divizijun), Bojna obalnog motrenja i obaviješćivanja, Učilište HRM "Petar Krešimir IV." U Lori se nalazi i Dom Hrvatske vojske u kojem se često organiziraju za javnost otvorene manifestacije - predstave, koncerti, skupovi, pa čak i sajmovi, a sportskim terenima se za treninge i nastupe koriste nogometaši NK "Krilnik". Prostorima u Lori privremeno se za predavanja koristi i Pomorski fakultet Sveučilišta u Splitu.

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Predsjednikovo mirno ljetovanje u ratnoj luci Lora. Inačica izvorne stranice arhivirana 30. lipnja 2010. Pristupljeno 16. kolovoza 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  2. Odluka o osnivanju luka posebne namjene - vojnih luka ("Narodne novine", broj 89/2004.)
  3. Lora ostaje vojno-pomorska baza[neaktivna poveznica]