Hrvatsko narodno kazalište Split

Izvor: Wikipedija
Hrvatsko narodno kazalište Split
Hrvatsko narodno kazalište Split
HNK Split i zgrada austro-ugarske vojarne
Prijašnja imena Općinsko kazalište (1893. - 1920.)
Narodnog pozorišta za Dalmaciju (1920. - 1928.)
Splitsko kazališno društvo (1928. - 1940.)
Adresa Trg Gaje Bulata 1
Lokacija Split, Hrvatska
Arhitekt Emilio Vecchietti
Boško Rašica
Vlasništvo grada Splita
Otvoreno 6. svibnja 1893.
Obnovljeno 1920.
1935.
1940.
1970.
1978.
Intendant Vicko Bilandžić
Ravnatelj Ivana Srbljan (opera)
Pedro Carneiro (balet)
Ivan Plazibat(drama)
Djelovanje 1893. – danas
Službena stranica hnk-split.hr

Hrvatsko narodno kazalište Split djeluje u zgradi podignutoj 6. svibnja 1893. na Trgu Gaje Bulata u Splitu. Splitski HNK središnje je splitsko kazalište i najznačajnija kazališna ustanova u Dalmaciji. Zgrada kazališta je zaštićeno kulturno dobro.[1]

Isprva nije postojao stalni umjetnički ansambl, nego su programe u njemu održavale uglavnom putujuće kazališne operne trupe, među kojima su dominirale one iz Češke i Italije, te Zagreba, Osijeka i Beograda. Između dva svjetska rata u Splitu su gotovo svakoga svibnja gostovale Ljubljanska i Zagrebačka opera, dajući pregršt predstava tijekom svibnja.

Povijest[uredi | uredi kôd]

Godine 1922. osnovan je vlastiti ansambl, koji je davao predstave u svojoj organizaciji. Dio ansambla bili su profesionalci, dio su bili amateri. Veliki zaokret ostvario se animiranjem maestra Ive Tijardovića, koji je svojim operetama "Mala Floramye" (1926.) i "Spli'ski akvarel" (1928.) obilježio i grad i građane, kao i navike života u toj sredini.

Pod nazivom Hrvatsko narodno kazalište u Splitu počinje djelovati 1940, Intendant kazališta bio je Ivo Tijardović. Na mjestu intendanta trenutno je Vicko Bilandžić (mandat od 2023.)

U kazalištu se nalaze poprsja velikana splitske i hrvatske kulture: Marka Marulića, Gaje Bulata, Ive Tijardovića, Josipa Hatzea, Josipa Gende, Zdravke Krstulović, Borisa Dvornika, Silvija Bombardellija i Ive Paraća.[2]

Kroz mnoga desetljeća HNK Split sačuvao je kulturni identitet grada brojnim kazališnim predstavama i koncertima.

Ravnatelji[uredi | uredi kôd]

  • Ivan Plazibat, ravnatelj Drame
  • Ivana Srbljan, ravnateljica Opere
  • Pedro Carneiro, ravnatelj Baleta

Zanimljivosti[uredi | uredi kôd]

Najdugovječniji radnik splitskog HNK bio je dugogodišnji nabavljač, povremeni glumac i statist, najpoznatiji kao pirotehničar Milan Tomić Šerif, koji je 61 godinu radio u splitskom HNK.[3][4]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. [1]
  2. HNK Split: biste Zdravki, Gendi i Dvorniku. Inačica izvorne stranice arhivirana 10. ožujka 2015. Pristupljeno 5. svibnja 2010. journal zahtijeva |journal= (pomoć)
  3. Šerifovih 60 kazališnih godina, Hrvatsko narodno kazalište Split, 1. veljače 2012.
  4. PSD: Kultura: Preminuo najdugovječniji radnik splitskog teatra i jedan od najmlađih partizanskih kurira, Slobodna Dalmacija, 2. svibnja 2013.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Hrvatsko narodno kazalište Split
Nedovršeni članak Hrvatsko narodno kazalište Split koji govori o kulturi treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.