Vranduk (Zenica, BiH)

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Vranduk

Stari grad Vranduk je malo mjesto koje se nalazi oko 10 km od centra Zenice u središnjoj Bosni. Smješten je na lijevoj strani doline rijeke Bosne. Na ovom mjestu je rijeka Bosna najuža i ima izgled klanca.

Povijest[uredi VE | uredi]

Ime Vranduk se prvi put spominje 1410. Ovo područje je uvijek bilo od geostrateškog značaja. Uloga Vranduka je bila da kontrolira promet iz pravca Panonske nizine (Hrvatsko-Ugarskog Kraljevstva i habsburških nasljednih zemalja) preko rijeke Bosne, pa do Jadrana.

Vranduk je samo jedan od mnogih srednjovjekovnih bosanskih gradova, koji se nalaze u ovom području koji je predstavljao područje sa vrlo bogatim političkim, ekonomskim i kulturnim životom. Stari grad se sastoji od citadele sa glavnim tornjem i ostacima zidina, koje su opasavale središte srednjovjekovnog grada. Vrlo blizu tornja je sagrađena džamija sultana Mehmeda Fatiha. Prema nekim podatcima, ona je sagrađena na ostatcima srednjovjekovne crkve. Danas postoji i tunel, sagrađen u Drugom svjetskom ratu koji se nalazi ispod Vranduka.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

Vranduk se nalazi u Zeničkodobojskoj županiji.

Stanovništvo[uredi VE | uredi]

Nacionalni sastav, 1991.[uredi VE | uredi]

ukupno: 625