Vrba (Glamoč, BiH)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Vrba
Vrba na karti BiH
Vrba
Vrba
Vrba na zemljovidu Bosne i Hercegovine
Entitet
Zemljopisne koordinate 44°00′44″N 16°54′00″E / 44.0122°N 16.90°E / 44.0122; 16.90Koordinate: 44°00′44″N 16°54′00″E / 44.0122°N 16.90°E / 44.0122; 16.90

Vrba je naseljeno mjesto u sastavu općine Glamoč, Federacija Bosne i Hercegovine, BiH. Na popisu stanovništva 1991. u njemu je živjelo 112 stanovnika.

Zemljopis[uredi VE | uredi]

Povijest[uredi VE | uredi]

U pretpovijesti, područje Glamočkog polja su nastavali Iliri, odnosno poznato pleme Dalmati, koji su 9. god. ušli u sastav Rimskog Carstva. Rimsko municipalno središte Salvium, po kojem se naziva i njegov teritorij, ležao je na diluvijalnoj terasi Borak u njivama sela Vrba, na cesti Glamoč - Livno, nekih 5-6 km. jugoistočno od Glamoča. Kao ni Delminium ni ovaj gradić nije bio na magistralnoj cesti, već na sporednoj koji ga je povezivao sa Livnom (Bariduol). U ovom je selu otkrivena starokršćanska bazilika. Istraživanja kasnoantičke bazilike na Boraku 1974.-1976. daju dobar uvid u vjerska shvaćanja i životna nastojanja njegovih stanovnika, pretežno obrtnika, klesara, zidara, lončara, kotlara i drugih. S brojnih sepulkarnih spomenika iz 2.-4 .stoljeća koji su bili ugrađeni u baziliku vide se i muškarci i žene sa mnogim detaljima iz svakodnevnog života. Osnovni zaključak je da se radi o djelimično romaniziranom stanovništvu koje je i dalje zadržalo domaća vjerovanja i domaće elemente.

Gradić je zauzimao oko 15 hektara prostora. Bila je to varošica od nekoliko desetaka kamenih kuća (gornji dijelovi su od drveta). U blizini je i izvor pijaće vode, najveći u Glamočkom polju, i svetište domaćem paru bogova - Silvano i Dijana. Grad je postepeno prihvatao rimska obilježja (groblje, hram rimskim bogovima), a svakako i tabernu (gostionica) pored puta koji je prolazio zapadnom stranom grada.[1]

Tako je to, jednim dijelom romanizirano stanovništvo, dočekalo Slavene, postupno slavenizirano, da bi na kraju postalo sastavni dio hrvatske srednjovjekovne države.

Pred turskom najezdom u 15. stoljeću cjelokupno stanovništvo će skoro u potpunosti napustiti glamočko područje.

Stanovništvo[uredi VE | uredi]

Nacionalnost 1991.
Srbi 112
Muslimani 0
Hrvati 0
Jugosloveni 0
ostali 0
Ukupno 112

Privreda[uredi VE | uredi]

Kultura[uredi VE | uredi]

  • pravoslavna crkva, zadužbina Veselina Naerlovića

Izvori[uredi VE | uredi]

  1. BOSNA I HERCEGOVINA U ANTIČKO DOBA. -Ivo Bojanovski, Akademija nauka i umjetnosti Bosne i Hercegovine, 1988


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Nedovršeni članak Vrba (Glamoč, BiH) koji govori o naselju u Bosni i Hercegovini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.