Podgradina (Glamoč, BiH)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Podgradina
Entitet Federacija BiH
Županija Hercegbosanska
Općina/Grad Glamoč
Stanovništvo (2013.)
 - ukupno 75

Podgradina je naseljeno mjesto u općini Glamoč, Federacija Bosne i Hercegovine, BiH.[1]

Stanovništvo[uredi | uredi kôd]

1991.[uredi | uredi kôd]

Nacionalni sastav stanovništva 1991. godine, bio je sljedeći[2]:

ukupno: 122

  • Srbi - 120
  • ostali, neopredijeljeni i nepoznato - 2

2013.[uredi | uredi kôd]

Nacionalni sastav stanovništva 2013. godine, bio je sljedeći[1]:

ukupno: 75

  • Srbi - 68
  • Hrvati - 4
  • Bošnjaci - 1
  • ostali, neopredijeljeni i nepoznato - 2

Povijest[uredi | uredi kôd]

Podgradina je udaljena nepuni kilometar od Vrbe, pa mnogi istraživači teritorij ta dva naselja smatraju jednim arheološkim nalazištem, tako da se u literaturi govori o dvama nalazištima, a zapravo je riječ o jednome.

U Glamočkom polju, pored naselja Podgradina, nalazi se ogromni kameni nišan, turban iz „turskog vakta i zemana“, o kome nema pouzdanih podataka kako je tu dospio i kome je podignut ovaj nagrobni spomenik? Naučnici nisu ni do danas dali precizan odgovor ko, kada i kako je teški kameni blok na još težem kamenom postolju postavio na tri kamenčića. Postoje pretpostavke i tumačenja, ali tajna nikada nije odgonetnuta, zašto su dva kamena bloka odvojena s tri kamenčića? Za naučnike ovaj ogromni kameni blok, postavljen na tri mala kamena poput stola, pripada stećku koji ima sva obilježja dolmena, ali samo po svojim konstruktivnim elementima. Zasigurnio je da ne pripada vremenu bronzanog doba, već srednjem vijeku XIV ili XV stoljeću. Za istraživače sve dalje je pod velom tajne.

Prema legendi ispod ovog jedinstvenog kamena, pokopani su vladari drevnog grada na Gradini iznad današnjeg naselja Podgradina, a prilikom pokušaja da se razbije kamen i otkrije tajna, krv je prsnula iz procijepa, a jedan kamenčić je iskočio i odletio prema groblju.

Prema smionim trvdnjama starosjedilaca „Kamen na tri piljka“ ne miruje na jednom mjestu. Događa se njegovo misteriozno pomjeranje. Tokom godine pomjeri se par centimetara u pravcu groblja, a sljedeće godine se vraća na prvobitno mjesto.[3]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b 2.2. Stanovništvo prema etničkoj/nacionalnoj pripadnosti i spolu, po naseljenim mjestima, popis.gov.ba, preuzeto 21. rujna 2019.
  2. Nacionalni sastav stanovništva - Rezultati za republiku po opštinama i naseljenim mjestima 1991., Državni zavod za statistiku Republike Bosne i Hercegovine, Sarajevo, 1993.
  3. NESVAKIDAŠNJI STEĆAK KOD GLAMOČA TAJNA ZA NAUČNIKE?: KAMEN NA TRI PILJKA NE MIRUJE NA JEDNOM MJESTU -Mustafa Smajlović, 2014.


Flag of Bosnia and Herzegovina.svg Nedovršeni članak Podgradina (Glamoč, BiH) koji govori o naselju u Bosni i Hercegovini treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.