Wasabi

Izvor: Wikipedija
Wasabi
Korijen wasabija i njegova pasta
Sistematika
Carstvo:Plantae
Divizija:Tracheophyta
Razred:Magnoliopsida
Red:Brassicales
Porodica:Brassicaceae
Rod:Eutrema
Vrsta:E. japonicum
Dvojno ime
Eutrema japonicum
(Miq.) Koidz.
Baze podataka

Wasabi (jap.: ワサビ, わさび, lat. Eutrema japonicum ili Wasabia japonica) ili japanski hren - biljka iz porodice Brassicaceae, koja također uključuje hren i gorušicu u drugim rodovima. Pasta koja se radi od osnovnih rizoma wasabija koristi se kao pikantni začin za sushi i druga jela. Po okusu je sličan ljutom hrenu prije nego čili papričici, po tome što stimulira nos više nego jezik.

Biljka raste prirodno pored riječnih korita u planinskim riječnim dolinama u Japanu. Glavna dva kultivara na tržištu su E. japonicum 'Daruma' i 'Mazuma', ali postoji ih još mnogo.[1] Najstarije spominjanje wasabija kao hrane datira iz 8. stoljeća pr. Kr. Popularnost wasabija u zemljama engleskog govornog područja pratila je onu sushija, uz nagli porast oko 1980. godine.

Zbog problema koji ograničavaju masovnu kultivaciju japanskog wasabija i stoga povećavaju njegovu cijenu i smanjuju dostupnost izvan Japana, zapadnjački hren generalno se koristi kao zamjena za japanski hren. Ova inačica obično se naziva „zapadnjačkim wasabijem” u Japanu. Da bi wasabi narastao treba mu godina dana i tri mjeseca. Uspijeva samo na temperaturama između 13 i 18 stupnjeva, zahtijeva izvorsku vodu i savršenu izloženost suncu. Cijena kilograma wasabija trenutno je oko 1000 kuna.[2]

Svaki dio biljke wasabi koristi se za dobrobit organizma. Listovi i peteljke temelj su antibakterijskih lijekova koji pomažu u liječenju kašlja, prehlade ili upale sinusa. Wasabi se koristi i u liječenju proljeva, potiče apetit te uklanja toksine iz tijela. Najčešća i najpoznatija upotreba ove biljke je za odčepljivanje sinusa.[3] Wasabi sadrži 128 mg kalcija što je vrlo važno za kosti i mišićni sustav. Ova biljka bogata je magnezijem te vitaminima A i C.[4]

Galerija[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Morgan, Lynette (2005). [„Hydroponic Production of Wasabi & Japanese Vegetables”]. u: Weller, Thomas; Peckenpaugh, Douglas. [The Best Of Growing, Edge International, 2000–2005]. New Moon Publishing. str. 57. ISBN 978-0-944557-05-1.
  2. https://plavakamenica.hr/2016/10/04/evo-zasto-vam-u-japanskim-restoranima-ne-daju-pravi-wasabi/ Preuzeto 18. studenoga 2021.
  3. https://www.tvornicazdravehrane.com/zdravi-kutak/super-hrana/wasabi-japanski-hren-koji-ce-poboljsati-vasu-prehranu-43077/ Preuzeto 18. studenoga 2021.
  4. https://ordinacija.vecernji.hr/zdravi-tanjur/jedi-zdravo/wasabi-ukusan-i-zdrav-japanski-hren/ Preuzeto 18. studenoga 2021.