Wikipedija:Članak tjedna/20, 2023.

Izvor: Wikipedija
Dvojica muškaraca i žena sporazumijevaju se američkim znakovnim jezikom
Dvojica muškaraca i žena sporazumijevaju se američkim znakovnim jezikom

Znakovni jezici jesu jezici koji se koriste dogovorenim pokretima ruku pri prenošenju značenja, za razliku od govornih jezika koji rabe govor. Znakovni jezici koriste se rukama i mimikom. Punopravni su ostalim, govorenim, prirodnim jezicima s vlastitom gramatikom i leksikom. Znakovni jezici nisu univerzalni i obično nisu međusobno razumljivi ako sugovornik upotrebljava neki drugi nacionalni znakovni jezik iako postoje i sličnosti među različitim znakovnim jezicima.

Jezikoslovci smatraju i govorne jezike i znakovne jezike vrstama prirodnih jezika, a to znači da su obje vrste nastale apstraktnim, dugotrajnim procesom sazrijevanja i razvile se spontano tijekom vremena. Znakovni jezik ne treba miješati s govorom tijela, vrstom neverbalne komunikacije.

Znakovni jezici razvili su se kao učinkovita sredstva komunikacije gdje god postoje zajednice gluhih osoba i čine jezgru mjesnih kultura gluhih. Iako se znakovnim jezikom ponajprije koriste gluhe i nagluhe osobe, upotrebljavaju ga i čujuće osobe kao što su oni koji fizički ne mogu govoriti, oni koji imaju problema s govornim jezikom zbog invaliditeta ili stanja i oni s gluhim članovima obitelji što uključuje i djecu gluhih odraslih osoba.

Točan broj znakovnih jezika u svijetu nije poznat. Okvirno se može ustvrditi kako svaka država ima svoj izvorni znakovni jezik premda neke imaju više od jednoga. Izdanje Ethnologuea iz 2021. navodi 150 znakovnih jezika, dok ih SIGN-HUB-ov Atlas struktura znakovnog jezika navodi preko 200 i napominje da ih ima još koji nisu zabilježeni ili otkriveni. Od 2021. godine indopakistanski znakovni jezik postao je najkorišteniji znakovni jezik na svijetu, a Ethnologue ga rangira kao 151. jezik prema broju govornika u svijetu.

Neki su znakovni jezici pravno prepoznati.

Jezikoslovci razlikuju prirodne znakovne jezike od drugih sustava koji su im prethodili ili su pak iz njih nastali kao što su umjetno stvoreni ručni kodovi za govorne jezike, kućni znakovi, „znakovi za bebe” (eng. baby sign) i znakovi koje su naučili neljudski primati.