Wikipedija:Članak tjedna/21, 2023.

Izvor: Wikipedija

Turizam je u Hrvatskoj jedna od najvažnijih gospodarskih grana. Povijest turizma u Hrvatskoj seže do sredine 19. stoljeća u razdoblje oko 1850. godine. Uspješno se razvijao sve do današnjih dana, a danas je Hrvatska jedno od najposjećenijih i najvažnijih turističkih odredišta Sredozemlja i Srednje Europe.

Slogan kojim se Hrvatska predstavlja na međunarodnom turističkom tržištu glasi: Hrvatska: puna života! (eng. Croatia Full of life).

Lonely Planet Hrvatsku je proglasio najboljim turističkim odredištem 2005. godine, a časopis National Geographic Adventure Hrvatsku je proglasio najboljim odredištem 2006. godine.

Reuters je objavio da je Travel Leaders, vodeća tvrtka u prodaji putovanja u Sjedinjenim Američkim Državama, Hrvatsku proglasila najboljim međunarodnim odredištem područja Europe 2012. godine.

Prema analizama Googleovih podataka i istraživanja mrežne stranice teflSearch, na kojoj su tijekom 2015. ljudi iz 80 zemalja navodili gdje bi se najradije odmarali, na Hrvatsku se odnosio najveći postotak pretraživanja (2,71 %) čime je Hrvatska bila najpoželjnija zemlja za odmor na svijetu tijekom 2015. i 2016.