Wikipedija:Izabrani članci/32, 2008.

Izvor: Wikipedija
Bazilije II. na fresci iz 11. stoljeća
Bazilije II. na fresci iz 11. stoljeća

Bazilije II., nadimka Bugaroubojica (Βασίλειος Β΄ Βουλγαροκτόνος, Basileios II Boulgaroktonos, 958. - 15. prosinca 1025.), poznat i kao Bazilije Porfirogenet i Bazilije mlađi kako bi se razlikovao od Bazilija I. Makedonca, bio je bizantski car iz Makedonske dinastije koji je vladao od 10. siječnja 976. godine do 15. prosinca 1025. godine. Za vrijeme njegove vladavine, Bizantsko je Carstvo bilo najsnažnije u gotovo pet stoljeća.

Roditelji Bazilija II. bili su car Roman II. i njegova supruga Teofana. Koristeći povijesni presedan cara Konstantina Porfirogeneta Bazilije je 960. godine, u drugoj godini života, bio okrunjen kao mlađi car Bizanta. Kada mu otac neočekivano umire 15. ožujka 963. godine u svojoj 26. godini života, njegova majka preuzima upravljanje državom u svojstvu regenta.

Tu političku situaciju nije htio prihvatiti niti narod, niti Crkva, a niti vojska što rezultira pobunom popularnog generala Nikefora, koji plebiscitnom narodnom voljom biva prihvaćen za novog cara 2. srpnja 963. godine. Osim što je degradiran sa svog položaja državnog vođe, maleni Bazilije je u liku novog cara dobio i očuha zato što je njegova majka bila prisiljena udati se za novog cara (16. kolovoza 963. godine).