Bazilije I. Makedonac

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži
Bazilije, sin Konstantin i druga žena i carica Eudoxia Ingerina

Bazilije I. Makedonac bizantski car od 867. do 886. godine. Jedan je od najznačajnih bizantskih careva ranog srednjeg vijeka. Ratovao je i pobjeđivao najteže protivnike svoga doba. Pobjeđivao je Franke sa zapada i Arape sa istoka. Svome carstvu vratio je stari sjaj i nekadašnju slavu.

Bizant je tada slovio za najznačajniju silu u svijetu. Sa svoja dva vojna pohoda protiv Franaka vratio je zemlje koje je Bizant izgubio u ne tako davnim franačkim osvajanjima. Arape je suzbio na istoku i odbacio od Carigrada. Povratio 700 kilometara i u nekoliko brzih ratnih udara potukao da su mu morali ustupiti dobar dio današnje Turske, Siriju, Palestinu, Libanon i dio Jordana. Njegovo doba zabilježeno je zlatnim slovima u povijesti Bizanta jer mu je povratio moć.

Zajedno s papom Hadrijanom II., sazvao je Četvrti carigradski sabor 670. godine.

Bazilije ili na istoku poznatiji kao Bazilid umnogome je zaslužan za ponovni uspon Bizanta svojom ratnom vještinom i sveukupnim mudrim držanjem omogućio je procvat carstva sa svim segmentima koje obilježavaju moćna carstva. Bizant doživljava procvat vojne moći, brodogradnje, pomorstva, trgovine. Izgradio je carstvo, uveo diplomaciju, promicao kulturu koja u tim stoljećima razaranja i nije puno značila. Nakon smrti Bazilija carstvo se počelo ponovno osipati ali ipak ne tako brzo da bi ga ekspanzija Arapa, pobunjenih Turaka, Bugara, Makedonaca sustigla. Uspostavio je jaku vojsku i sustav moćnog carstva pa je trebalo punih 80 - 100 godina, da sami Bizantinci sruše moćno carstvo u svojim spletkama, borbama za vlast i carsku krunu.


Crown of Saint Edward.svgP vip.svg Nedovršeni članak Bazilije I. Makedonac koji govori o vladaru treba dopuniti. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.