Wikipedija:Izabrani članci/Pravila izbora Izabranih članaka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje

Pravila izbora Izabranih članaka

Cscr-featured.svg

Pravila za izbor članka koji će se nalaziti jedan tjedan (7 dana) računajući od ponedjeljka u 00:00 sati do nedjelje u 23:59 sati na Glavnoj stranici Wikipedije na hrvatskom jeziku.

Pravila su prihvaćena glasovanjem koje je održano od 04.12.2006. u 00:00 sati do 10.12.2006 u 23:59 sati po hrvatskom vremenu.

Izabrani sadržaj:

Procedura[uredi kôd]

 1. Članci se predlažu na stranici Wikipedija:Izabrani članci/Prijedlozi za izabrane članke
 2. Predlaganje ide redom od prvog tjedna u godini – tek kad se izglasuje članak za tekući tjedan, može se pristupiti glasovanju za sljedeći tjedan. Članci za dotični tjedan predlažu se do nedjelje u 23:59, a u ponedjeljak u 00:00 počinje glasovanje koje traje 7 dana, do nedjelje u 23:59. Istovremeno traje predlaganje članaka za sljedeći tjedan.*
 3. Za izabrani se članak može predložiti najviše 5 (pet) članaka za dotični tjedan za koji se predlažu.
 4. Predložiti članak mogu svi suradnici koji do trenutka predlaganja imaju najmanje 100 izmjena u glavnom imenskom prostoru (prijedlozi se postavljaju klikom na "Dodaj prijedlog" na dnu stranice Wikipedija:Izabrani članci/Prijedlozi za izabrane članke).
 5. Suradnik koji je predložio članak može sljedeći predložiti nakon završetka glasovanja za članak koji je predložio.
 6. Za određeni tjedan članak mora biti izabran najmanje dva do tri tjedna prije datuma kada se treba postaviti na Glavnu stranicu.

  Glasovanje[uredi kôd]

 7. Glasovati mogu svi suradnici koji su se prijavili na Wikipediju na hrvatskom jeziku prije glasovanja i imaju najmanje 50 izmjena u glavnom imenskom prostoru.
 8. Suradnici mogu glasovati za ili protiv i ostavljati svoje komentare, ali rasprave o pojedinim člancima treba voditi na pripadajućim stranicama za razgovor.
 9. Ako je za jedan tjedan predloženo više članaka, za svaki se posebno glasuje.

  Nakon glasovanja[uredi kôd]

 10. Članak je izabran ako nakon tih 7 dana ima najmanje tri glasa {{za}} i najmanje dvostruko glasova {{za}}, nego {{protiv}} (npr. 10:5). Osim toga, ako je u jednom tjednu predloženo više članaka, izabran je onaj koji neutralizacijom (oduzimanjem broja glasova protiv od broja glasova za) ima najviše preostalih glasova za.
 11. Ako članak ima 5 ili više glasova {{protiv}}, osim predlagatelja, nije Izabrani. Neizabrani članci mogu se ponovo predložiti nakon najmanje 3 mjeseca od dana predlaganja.
 12. Izglasovani članak nakon završetka glasovanja upisuje se na stranicu Wikipedija:Izabrani članci/2021. pod podnaslov tjedna za koji je izabran u obliku kakav će biti na Glavnoj stranici te na popis izabranih članaka.
 13. Svaka daljnja rasprava o prijedlogu za izabrani članak završetkom glasovanja o tom članku prestaje.
 14. Dovršavanje procesa: glasovanje se arhivira dodavanjem odgovarajućih predložaka na vrh i dno stranice te kratkim tekstom s koliko glasova za i protiv i uz koliko komentara je članak izglasovan, izglasovani članak se upisuje na stranicu Wikipedija:Izabrani članci/Arhiv izabranih članaka u odgovarajući tjedan dotične godine, upisuje ga se u odgovarajuću rubriku na Wikipedija:Izabrani članci, a na stranici tog članka dodaje se predložak {{Izdvojeni članak|mjesec(i) u kojem će stajati na naslovnoj kao izabrani i godina}} te izrada posebnog sažetka koji će se prikazati na glavnoj stranici [[Wikipedija:Izabrani članci/tjedan bez točke, godina.]]

  Iznimke[uredi kôd]

 15. U slučaju istaknutih datuma vezanih za Hrvatsku (kao što je bio slučaj s Olujom, obljetnicama ili slično) valja unaprijed predvidjeti takve izabrane članke (u ovom bi se slučaju postupalo suprotno od pravila jer se radi o iznimnim događajima koji moraju/trebaju biti popraćeni dostojnim člankom). Vidi i Wikipedija:Izabrani članci/blagdani.
 16. U slučaju neuspjelog glasovanja, glasovanje za sljedeći tjedan se nastavlja normalno, a neuspjelo se glasovanje ponavlja zajedno s predlaganjem i to odmah nakon njegovog zaključivanja, usporedno s drugim glasovanjem.

Kriteriji[uredi kôd]

(u iznimnim slučajevima, ako ima komentara na izgled članka tijekom glasovanja, potrebno je članak doraditi)

Preporuke[uredi kôd]

Kod glasovanja za izabrani članak, bilo bi dobro obrazložiti glas {{za}} ili {{protiv}} kako bi se moglo popraviti ono što nije dobro u članku, odnosno kako bi se vidjelo što je kod tog članka posebno dobro – kako bi pomogli u «usavršavanju» predloženog članka, ali i ostalih članaka na Wikipediji.

Primjer[uredi kôd]

Tjedan 1.1. 2007. - 7.1. 2007[uredi kôd]

glasovanje traje od 3.12.2006. - 10.12.2006.

Članak 1[uredi kôd]

 • za
 • za
 • protiv
 • za
 • za
 • protiv

Članak 2[uredi kôd]

 • protiv
 • protiv
 • protiv
 • protiv
 • za

Članak 3[uredi kôd]

 • protiv
 • protiv
 • protiv
 • za

Izabrani članak za tjedan 1.1. 2007. - 7.1. 2007 je Članak 1.

U ovom trenu Članak 1 koji je izabrani upisuje se na stranicu Wikipedija:Izabrani članci\2007. u podnaslov tjedna za koji je izabran

Glasovanje se arhivira sistemom izreži i zalijepi.

Procedura se dalje nastavlja za sljedeći tjedan

Tjedan 8.1. 2007. - 14.1.2007.[uredi kôd]

Članak 1[uredi kôd]

Članak 2[uredi kôd]

Članak 3[uredi kôd]