Prijeđi na sadržaj

Wikipedija:Održavanje

Izvor: Wikipedija
Ovo je uputa Wikipedije na hrvatskome jeziku.
Svi bi je suradnici trebali poštovati.
↱

Ova stranica, Održavanje, pokušava pružiti upute za rad s tzv. neodgovarajućim sadržajem, tj. onim sadržajem na Wikipediji koji ne ispunjava sve kriterije standardnog wikipedijskog članka. Opisano je i koje predloške rabiti, kada i na koji način. Wikipedija ima posebnu kategoriju gdje se nalaze članci kojima je potrebna razna dorada: Kategorija:Održavanje Wikipedije. Idealno bi bilo, kada bi ova kategorija bila prazna, no to nije moguće, ali ono što se može jest povremeno otvoriti/pogledati neku od kategorija i "skinuti jedan članak", tj. urediti ga i ukloniti predložak za održavanje.

Premještanje sadržaja na stranicu za razgovor[uredi kôd]

Članak se u svrhe njegovog poboljšanja može premjestiti na stranicu za razgovor, i to ako članku nedostaje nekoliko elemenata, kao što su wikipoveznice, međuwikipoveznice, kategorija, pravopis, jezik. Ako je članak donekle uređen, umjesto premještanja, valja ga pokušati urediti do kraja, te dodati/ispraviti potrebne elemente.

Članak se premješta s karticom [premjesti], ispred naziva članka upiše se Razgovor:, čime se članak premjesti na pripadajuću stranicu za razgovor. Nakon toga, na glavnoj stranici članka (u glavnome imenskome prostoru) potrebno je postaviti predložak {{subst:NSBris}}. Nakon toga, ako autor ima suradnički račun, poželjno mu je ostaviti poruku kojom ga sa obavještava i upućuje na uređivanje članka. To možete učiniti osobnom porukom, ili uz pomoć predloška {{subst:NS-osnove1|''naziv članka''}}, ako autor nema suradnički račun, možete mu ostaviti svojevrsnu dobrodošlicu za neprijavljene: {{subst:NS-sič1}}

Prije premještanja članka, provjerite je li članak prepisan s neke internetske stranice, to možete provjeriti upisivanjem dijela rečenice iz članka u pretraživač kao što je Google. Ako je članak prepisan, nije ga potrebno premjestiti, postavite na vrh predložak {{subst:CBris|naziv stranice (URL/Knjiga) iz koje je prepisano}}.

Ako članak premještate na razgovor, učinite to najranije sat vremena od zadnjeg uređivanja na stranici.

Sređivanje članaka premještenih na razgovor[uredi kôd]

Člancima koji su premješteni na razgovor obično nedostaju osnovni elementi poput kategorija, wikipoveznica i međuwikipoveznica. Ako je članak relativno malen, pokušajte pronaći prikladnu mrvu za njega, te ako nema, sliku sa Zajedničkog poslužitelja. Valja pripaziti i na stil pisanja i pravopis.

Nakon što uredite članak, postavite zahtjev za njegovo vraćanje u glavni imenski prostor na stranici sa zahtjevima za premještanje stranica.

Brzo brisanje[uredi kôd]

Članak se može predložiti za brzo brisanje ako udovoljava sljedećim kriterijima:

 1. Članak je kraći od dvije rečenice, nema niti jednu wikipoveznicu, kategoriju niti međuwikipoveznice.
 2. Sadržaj u članku očigledno ne spada u Wikipediju
 3. Grafiti
 4. Testiranje, riječi ili rečenice bez smisla
 5. Osobni napadi, napadačko ponašanje

Ako predlažete članak za brisanje, na vrh stranice postavite predložak {{Bris|}}, iza okomite crte stavite jedan od razloga navedenih iznad ili odgovarajući broj:

Razlog Predložak S brojkom
1. Prekratki članak {{Bris|kratko}} {{Bris|1}}
2. Ne spada u Wikipediju {{Bris|nespada}} {{Bris|2}}
3. Grafiti {{Bris|grafit}} {{Bris|3}}
4. Testiranje {{Bris|test}} {{Bris|4}}
5. Napadi {{Bris|napadi}} {{Bris|5}}

Oni koji žele, mogu koristiti i kraću inačicu predloška: {{BB}}, znači "Brzo brisanje" i rabi se na isti način kako je navedeno gore.

Nakon što članak obilježite prikladnim predloškom, poželjno je suradnika obavijestiti, ako se radi o testiranju, možete koristiti predložak {{subst:NS-test1}}, ili {{subst:NS-vandalizam1}} ako se radi o napadima i sličnom namjernom uništavanju Wikipedije, ipak, ne grizite i ne zaboravite pretpostaviti dobru namjeru.

Sadržaj koji nije za brzo brisanje[uredi kôd]

 1. Sadržaj za koji postoji mogućnost kršenja autorskoga prava, za to postoji predložak kriteriji {{subst:CBris|stranica (URL/Knjiga) s koje je prepisano}}
 2. Sadržaj s više od dvije smislene rečenice. Takav članak bi trebalo doraditi, ili u krajnjoj nužnosti premjestiti u Nacrt.

Označavanje članka predlošcima za održavanje[uredi kôd]

Ako članku nedostaje određeni element, na njega se može staviti povezani predložak za održavanje, čiji cilj je upoznati suradnika s potrebnom ispravkom u članku. Ove predloške nije potrebno stavljati na članke koji su premješteni na stranicu za razgovor, ili imaju predložak kriteriji, ili su prepisani. Ako se predložak stavlja, to bi trebalo učiniti najranije sat vremena od zadnjeg uređivanja na dotičnoj stranici, a u međuvremenu i/ili nakon postavljanja, suradnik se o potrebnim ispravkama može uputiti na njegovoj stranici za razgovor. S ovim predlošcima ne valja pretjerivati, te ih tako nanizati cijelu hrpu na jednu stranicu. A prije postavljanja, valja barem pokušati članak malo dotjerati. Poželjno je i obavijestiti onog suradnika koji je pisao članak, pa mu objasniti na koji način dotjerati članak, ponuditi pomoć i slično.

Često korišteni[uredi kôd]

Predložak Upotreba
{{Wikipedizirati}} Za sadržaj koji nije uređen u wikitekst
{{Stilska dorada}} Nedostaje stilska dorada, enciklopedijski stil
{{Wikipoveznice}} Wikipoveznica ima malo ili nedostaju
{{Wp-}} Wikipoveznica ima previše ili su pogrešno napisane
{{Pravopis}} Potrebna jezična i pravopisna dorada
{{Dijakritici}} Tekstu nedostaju dijakritici: čćžšđ
{{Esej}} Članak izgleda kao esej, osobno mišljenje
{{Nedostaju izvori}} U članku nema ili nedostaju izvori, reference
{{prekratko}} Članak je prekratak

Prioritet predložaka[uredi kôd]

Prioritet predložaka logični je usporedni prioritet između predložaka za održavanje.

 1. Predložak za kriterije: {{subst:KBris}}
 2. Predložak o prepisanom sadržaju: {{subst:CBris|ime stranice}}
 3. Članak premješten na stranicu za razgovor: {{subst:NSBris}}
 4. Ostali predlošci za održavanje: neki često korišteni


 • Ako je kriterij članka upitan, to je prvo što je potrebno riješiti/raspraviti, i u tom slučaju nema potrebe za ostalim predlošcima za održavanje dok se ovaj ne ukloni.
 • Ako je članak prepisan, nije ga potrebno premještati ili stavljati ostale predloške za održavanje, prva stavka koju valja riješiti je dozvola za sadržaj, ako ona ne postoji, članak se briše, ako postoji, predložak se može zamijeniti nekim drugim za održavanje. Ako je članak prepisan, a ujedno je i kriterij upitan, prednost ima kriterij.
 • Članak premješten na razgovor običnu zahtijeva veću ili cjelovitu doradu, time nisu potrebni uže određeni predlošci za održavanje (tipa "velika slova", "stil", "wp+" i sl.)
 • Ako je kod članka potrebno ispraviti nešto određeno, mogu se staviti neki od uže određenih predložaka za održavanje. Uže određenih predložaka za održavanje može biti više na jednoj stranici, ali ne valja pretjerivati, tako je takvih predložaka, ako je potrebno, do 4 sasvim dovoljno, valja nastojati stavljati ih što manje, ujedno objasniti suradniku na njegovoj stranici za razgovor i pokušati mu pomoći primjerom na članku, ili samostalno urediti članak.