Willandra

Izvor: Wikipedija
Skoči na: orijentacija, traži

Jezerska područja Willandra

Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Jezerska područja Willandra
Flag of Australia.svg Australija


Jezera Willandra na karti Australija
Jezera Willandra
Jezera Willandra
Lokacija jezera Willandra u Australiji
Godina uvrštenja: 1981. (5. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno i kulturno dobro
Mjerilo: iii, viii
Ugroženost: ne
Poveznica: http://whc.unesco.org/en/list/167 UNESCO

Jezera Willandra je naziv za skupinu fosilnih (isušenih) jezera i pješčanih formacija koji pokrivaju područje od 2.400 km² na jugozapadu australske pokrajine Novog Južnog Walesa. Ovo područje je prepoznato kao mjesto iznimne geološke vrijednosti, ali i kulturne vrijednosti jer se u njemu nalazi najstarije mjesto kremacije na svijetu. Zbog toga je jezersko područje Willandra upisano na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Australiji i Oceaniji, ali i na popis australske prirodne baštine 2007. godine[1].

Jezera Willandra

Jezera su nastala kada ih je Bilabong potok prestao snabdijevati vodom, nakon čega su ostala kao slana jezera koja su se u roku od nekoliko tisuća godina potpuno isušila. Dok je još u njima bilo vode, na njihovim istočnim stranama počele su se stvarati pješčane dine čistog kvarcnog pijeska. One su savršene za čuvanje fosilnih ostataka, a 30 metara visoka glinena dina u obliku polumjeseca jezera Chibnalwood je najveća na svijetu.

Jezera Willandra čine jezera iz Pleistocena (na slici lijevo od sjevera prema jugu):

  1. Mulurulu jezero je posljednje koje se isušilo
  2. Willandra potok
  3. Garnpung,
  4. Leaghur,
  5. Mungo (u sklopu Nacionalnog parka Mungo), je mjesto pronalaska najstarijih ostataka homo sapiensa u Australiji, tzv. Mungo čovjek (star oko 68.-40.000 godina) , ali i najstariji kremirani ostaci na svijetu, tz. Mungo žena (stara oko 26.-40.000 godina).
  6. Arumpo,
  7. Chibnalwood
  8. Prungle jezera

Antropološki, ovo područje svjedoči o načinu života prvih ljudskih zajednica u vremenu prije posljednjeg ledenog doba. Naime, pored ljudskih ostataka pronađen je i mlinski kamen (star oko 18.000 godina, poput najstarijih s Bliskog Istoka) koji je služio za drobljenje klasja divlje trave kako bi se dobilo brašno, ali i kamini stari oko 30.000 godina.

U ovom području su pronađeni i fosili divovskih tobolčara, važni za proučavanje nestalih divovskih sisavaca.

Izvori[uredi VE | uredi]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Na Zajedničkom poslužitelju postoje datoteke vezane uz: Nacionalni park Mungo
  1. Područje jezera Willandra na stranicama Ministarstva za okoliš, održivost, vode, stanovništvo i zajednice (engl.) Posjećeno 4. travnja 2011.

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Koordinate: 34°00′S 143°00′E / 34°S 143°E / -34; 143