William Tyndale

Izvor: Wikipedija
William Tyndale

William Tyndale (North Nibley kod Gloucestera 1503.Vilvoorde, 6. listopada 1536.) je bio engleski protestantski vjerski reformator i mučenik, te prvi prevodilac Novog zavjeta s grčkog na engleski (1534.). Zbog pomaganja Tydaleu, bio je uhićen među ostalima i John Frith. Kao i Martin Luther smatrao je da je nauk o čistilištu "papinska izmišljotina", a ne dio Božjeg djela. Poznate su i njegove riječi: "Zar ne znate da je papa stvarni antikrist, o kojem Pisma govore? Ali pazite što govorite, moglo bi vas koštati života."

Uistinu, nedugo nakon toga izveden je pred sud, proglašen krivim za herezu, te potom obješen i spaljen na lomači kao heretik.

Vjerovao je da je fizičko uskrsnuće jedina nada u novi život za kršćane. U predgovoru Novom zavjetu iz 1534. napisao je: „Otvoreno priznajem da nisam uvjeren da oni već uživaju u slavi u kojoj je Krist ili u kojoj su Božji odabranici anđeli. To nije moje vjerovanje. Jer kad bi bilo tako, smatram da bi propovjedanje o uskrsnuću tijela bilo bez ikakve svrhe."

U odgovoru Thomasu Moreu napisao je: "Kada More dokazuje da su sveti već u nebeskoj slavi zajedno s Kristom, te kaže: 'Ako je Bog njihov Bog, oni su na nebu, jer je Bog Bog živih, a ne mrtvih', ovdje More iskrivljuje Kristov argument kojim On dokazuje da će Abraham i svi sveti uskrsnuti, a ne tvrdi da su njihove duše već na Nebu. More odbacuje uskrsnuće i obezvrjeđuje Kristov argument. Kada Krist citira Pismo da je Bog Abrahamov Bog i dodaje da Bog nije Bog mrtvih već živih, time On dokazuje da Abraham mora uskrsnuti (Matej 22,23). Ako bismo s Moreom tvrdili da je Abrahamova duša već na Nebu, time bismo poricali Kristov argument"

Izvori[uredi | uredi kôd]