Zavelim (Posušje, BiH)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zavelim
Zavelim na karti BiH
Zavelim
Zavelim
Zavelim na zemljovidu Bosne i Hercegovine
Regija BiH Zapadna Hercegovina
Entitet Federacija BiH
Županija Zapadnohercegovačka županija
Općina/Grad Posušje
Zemljopisne koordinate 43°33′00″N 17°07′00″E / 43.55°N 17.116667°E / 43.55; 17.116667Koordinate: 43°33′00″N 17°07′00″E / 43.55°N 17.116667°E / 43.55; 17.116667
Stanovništvo (1991.)
 - ukupno 309
Pošta 88247
Pozivni broj (+387) 039

Zavelim je naselje u općini Posušje, Federacija Bosne i Hercegovine.

Lokacija[uredi VE | uredi]

Zavelim je selo koje je se nalazi na krajnjem zapadu općine Posušje ispod istoimene planine Zavelim. Graniči sa selima Vir,Zagorje,Podbila u Posušju, Roško Polje i Vinica u Tomislavgradu te Ričice i Aržano u Hrvatskoj.

Povijest[uredi VE | uredi]

Današnji zaseoci su vjerovatno ustanovljeni od 16. do 18.stoljeća. Prvo prezime koje je došlo na prostor Zavelima je po predajama Malenica te su ih slijedila ostala prezimena.

Ali prije toga su postojale ilirske naseobine (Gradine) iznad zaseoka Malenice i Tandare te predpovijesna gomila između filijalne crkve sv.Ante i zaseoka Staje.

Rimskih naseobina u Zavelimu barem koliko se danas zna nije bilo ali je ispod Zavelima prolazila rimska cesta prema Vinici (na sličnom pravcu gdje je i danas)

Današnja prezimena su dolazila sa prostora Ričica te su ljudi i danas kako rodbinski ili crkveno povezani s Ričicama. Na groblju u Ričicama su se nalazili grobovi Zavelimara od prije 400 do 300 godina. Danas su ili iskopani da bi se napravio prostor za nova groblja ili zaboravljena u vremenu. Neka još stoje i još uvijek ih njihovi potomci posjećuju.

Stanovništvo[uredi VE | uredi]

Zaseoci Zavelima su Malenice, Paljike, Balići, Staja(Pušići) ,Tandare ,Kovači ,Tavre i Budići.

Zavelimari su kao i mnogi otišli trbuhom za kruhom 60-ih, 70-ih i 80-ih godina te je to veliko selo koje je nekada imalo oko 1200 duša danas ima oko 100 stanovnika.

Zaseoci Paljike,Kovači i Tavre su potpuno iseljeni te nemaju stanovnika.

Filijalna crkva je posvećena sv.Anti te je na njegov blagdan velika proslava i veselje u Zavelimu. Crkva je sagrađena 1934. godine a prije toga se u groblju nalazila kapelica koja je srušena kada se omeđivalo groblje. Ispod crkve se nalazi groblje Maluša (Maslića dolac).

Zavelimari njeguju mnoge legende o vilama,vukodlacima i drugim mitskim stvorenjima

Zavelim planina se spominje i u legendama o vilama. :"Jednog dana četiri mladića otišla na Zavelim. Dočekala ih noć pa su legli u križ, tabanin jedan prema drugom. Prid zoru se k njima spustila vila zavelimska pa kad ih je ugledale kako leže zavika:

Tako ti sedamdeset sedam zavelimskih vrila i polu doca Paripovca i bunara Karikovca još ovo čudo nisan vidila."

Legende glase da vila ima koliko i zavelimskih vrila to jest 77. One bi često mamile mladiće u kolo i tako bi ih čarolijom zarobile.Također su bile poznate da kradu konjeve i pletu im grivu te ih jašu ih do iznemoglosti.