Zgrada, Tomislavov trg 13 (Samobor)

Izvor: Wikipedija

Zgrada na Tomislavovom trgu 13, građevina u mjestu i gradu Samobor, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

Stambeno - poslovni objekt nalazi se na Trgu kralja Tomislava 13 u središtu Samobora. To je ugrađena jednokatnica sagrađena krajem 18. stoljeća. Oko 1870. glavno pročelje prvog kata preoblikovano je u neorenesansnim oblicima, a nakon 1910. izvedena je secesijska ornamentika te nadograđeno potkrovlje. Raspored prostorija organiziran je unutar pravokutne tlocrtne osnove. U prizemlju su sačuvani barokni bačvasti svodovi sa šiljastim susvodnicama, a prostorije kata imaju drvene grednike ožbukanog podgleda. Duž začelja protežu se ostakljeni ganjčeci konzolno istaknuti iznad potoka Gradne. Jedna je od šest reprezentativnih kuća smještenih na južnoj strani Trga u čiji se ambijent skladno uklopila.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-4726 zaveden je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "profalna graditeljska baština".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Zgrada Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 19. lipnja 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.