Zgrada, Tomislavov trg 1 (Samobor)

Izvor: Wikipedija

Zgrada na Tomislavovom trgu 1, građevina u mjestu i gradu Samobor, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

Stambeno - poslovna uglovnica nalazi se na Trgu kralja Tomislava 1 u središtu Samobora. Tlocrtno je u obliku slova U te definira istočni ugao Stražničke ulice i glavnog trga. To je jednokatna građevina sagrađena u kasnobaroknim stilskim oblicima u drugoj polovici 18. stoljeća. U prizemlju glavnog krila prema Trgu nalazile su se trgovine, a kat je imao stambenu funkciju. Za razliku od prostranog prizemlja svođenog bačvastim i križnim svodom, kat je organiziran linijski s nizom soba u koje se pristupa iz hodnika te koje imaju imaju drvene grednike ožbukanog podgleda. Recentno je adaptirana za potrebe kavane “Livadić” u prizemlju te hotela na katu. Pripada najstarijem građevnom sloju Trga.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom 4737 zaveden je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "profana graditeljska baština".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Zgrada Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 19. lipnja 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.