Prijeđi na sadržaj

Zgrada Prve franjevačke gimnazije u Sinju

Izvor: Wikipedija
Za druga značenja pogledajte Ovo je članak o zgradi gimnazije. Za članak o ustanovi, pročitajte Franjevačka klasična gimnazija u Sinju..
Dodaj infookvir "zgrada".
(Primjeri uporabe predloška)
Zgrada gimnazije

Zgrada Prve franjevačke gimnazije' nalazi se u Sinju. Podignuta je u 19. stoljeću.[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

Prva franjevačka klasična gimnazija u Sinju smještena je na glavnom gradskom trgu, sjeverno uz Crkvu Čudotvorne Gospe Sinjske. To su tri kamene kuće u nizu, izduženog tlocrta, simetričnog pročelja. Srednja kuća je malo izmaknuta prema trgu i visine je P+3, a dvije bočne kuće su visine P+2. Građene su od pravilnih klesanaca. Krovovi su dvoslivni, pokriveni utorenim crijepom. Prozori i vrata su uokvireni kamenim pragovima, prozori imaju drvene grilje.[1]

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-5571 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "profana graditeljska baština".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b c Prva franjevačka gimnazija Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 3. lipnja 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.