Zgrada bivše osnovne škole u Kučama

Izvor: Wikipedija

Zgrada bivše osnovne škole (Kuče), građevina u mjestu Kuče i općini Velika Gorica, zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis[uredi | uredi kôd]

Školska zgrada, drvena katnica, jedinstvena je škola od hrastove građe u Hrvatskoj. Škola je značajna za kulturnu povijest naselja. Izgrađena je kao prva škola u Kučama 1923. g. na parceli gdje se prethodno nalazila Opčinska hiža za potrebe Plemenite sučije Kuče, a gradnju je plemenita općina turopoljska povjerila građevnom mjerniku Nikoli Hribaru. Škola je nastavu započela s 5 razreda na katu, a u prizemlju je prostorija prema ulici služila za sastanke Plemenite sučije Kuče (jedne od 22 koje pripadaju Plemenitoj opčini turopoljskoj) dok je ostatak prizemlja bio funkciji učiteljskog stana. U funkciji škole bila je do 1970. g., a od tada se koristi za različite potrebe naselja.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-5873 zaveden je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "sakralna graditeljska baština".[1]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. a b Zgrada bivše osnovne škole Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 7. srpnja 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.