Prijeđi na sadržaj

Zgrada stare škole (Zagorska Sela)

Izvor: Wikipedija

Zgrada stare gradske ljekarne je građevina u općini Zagorska Sela zaštićeno kulturno dobro.[1]

Opis dobra[uredi | uredi kôd]

Katnica pravokutnog oblika, zgrada „Stare škole“ nalazi se na hrptu brijega u Zagorskim selima. Sagrađena je krajem 19. st. u duhu tadašnje graditeljske tradicije. Unutarnji prostor organiziran je oko središnje osi hodnika, koji spaja pročelja i začelja. U prizemlju se nalazio stan učitelja na jednoj, i prostrana učionica na drugoj strani hodnika. Na katu su bile dvije učionice. Glavno pročelje te prozori decentno su ukrašeni historicističkom profilacijom, a uglovi prizemlja motivima ugaonih kvadrata. Iza zgrade smještena je omanja gospodarska prizemnica.

Zaštita[uredi | uredi kôd]

Pod oznakom Z-2765 zavedena je kao nepokretno kulturno dobro - pojedinačno, pravna statusa zaštićena kulturnog dobra, klasificirano kao "profana graditeljska baština".

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Zgrada stare škole Registar kulturnih dobara Republike Hrvatske. Sadržaj preuzet uz dopusnicu. Pristupljeno 8. studenog 2020.
 
Ovaj tekst ili jedan njegov dio preuzet je s mrežnih stranica Ministarstva kulture Republike Hrvatske (https://min-kulture.gov.hr/). Vidi dopusnicu za Wikipediju na hrvatskome jeziku: Ministarstvo kulture Republike Hrvatske.
Dopusnica za korištenje materijala s ove stranice arhivirana je u VRTS-u pod brojem 2021043010005276.
Sav sadržaj pod ovom dopusnicom popisan je ovdje.