Zrakoplovna nesreća JAT-a 1972.

Izvor: Wikipedija
Zrakoplovna nesreća JAT-a 1972.
Spomenik žrtvama na mjestu nesreće

Zrakoplovna nesreća JAT-a dogodila se 26. siječnja 1972. godine, kada je zrakoplov McDonnell Douglas DC-9 u vlasništvu JAT-a (Jugoslovenski Aerotransport) (registracija: YU-AHT) eksplodirao na relaciji Stockholm-Kopenhagen-Zagreb-Beograd. Zrakoplov je s 10.050 metara pao u blizini sela Srpska Kamenica (češ. Srbská Kamenice) u tadašnjoj Čehoslovačkoj, sada Češkoj. Od 28 osoba - 23 putnika i 5 članova posade - svi su poginuli osim stjuardese, Vesne Vulović.

Verzije događaja[uredi | uredi kôd]

Jugaslovenske vlasti su za pad zrakoplova okrivile hrvatsku emigraciju. Pretpostavljalo se, da je bila postavljena bomba u stražnjem dijelu aviona. Vlasti ČSSR i SFRJ sproveli su zajedničku istragu u kojoj je utvrđeno da je za rušenje zrakoplova kriva bomba postavljena iznutra.

Vesna Vulović, koja je preživjela slobodan pad s 10.160 metara (33.333 stopa) u trenutku eksplozije bila je na zadnjem dijelu zrakoplova, kod repa, što je vjerojatno doprinijelo tome da preživi. Vesna Vulović je već u 1970.-im godinama navedena u Guinnessovoj knjigi rekorda. Do sada drži rekord za preživljen pad s velike visine bez padobrana. Guinnessova knjiga rekorda se za ovu tvrdnju oslonila na izvor iz čehoslovačke državne tajne službe i službeni izvještaj o nesreći koji tvrdi da je zrakoplov eksplodirao na više od 10 km visine.

Ovaj događaj je spomenut u dvije epizode na TV-kanalu "Discovery": Dokumenti FBI-ja (The FBI Files) i Razbijači mitova‎ (MythBusters).

U siječnju 2009. njemački dopisnik u Češkoj Peter Hornung-Andersen objavio je teoriju da zrakoplov nije pao s visine od 10.000 m, nego samo nekoliko stotina metara, te da uzrok nesreće nije bila podmetnuta bomba. Novinar temelji rezultat na podacima iz dokumenata tajnih službi, stručnjaka i svjedoka. U svom izvješću tvrdi da je jugoslavenski zrakoplov slučajno pogodio projektil čehoslovačke protuzračne obrane. Priču o bombi je po njemu izmislila čehoslovačka vlast kako bi prikrila neuspjeh češke obavještajne službe.[1] Češka zrakoplovna udruga nazvala je izvješće medijskim senzacionalizmom.

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Logotip Zajedničkog poslužitelja
Logotip Zajedničkog poslužitelja
Zajednički poslužitelj ima još gradiva o temi Zrakoplovna nesreća JAT-a 1972.