Zvonar crkve Notre Dame (1996.)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Zvonar crkve Notre Dame
Zvonar plakat.jpg
Naslov izvornika The Hunchback of Notre Dame
Redatelj Gery Trousdale
Kirk Wise
Producent Don Hahn
Scenarist Geefwee Boedoe
Tab Murphy
prema knjizi Victora Hugoa
Glavne uloge Tom Hulce
Demi Moore
Tony Jay
Kevin Kline
Jason Alexander
Glazba Alan Menken
Distributer Walt Disney Pictures
Godina izdanja 1996.
Trajanje 91 min.
Država Flag of the United States.svg SAD
Jezik engleski
Žanr animirani film
Proračun 100 milijuna [1]
IMDB Logo 2016.svg Profil na IMDb-u
Applications-multimedia.svg Portal o filmu

Zvonar crkve Notre Dame (eng.) The Hunchback of Notre Dame je američki animirani film iz 1996. godine i 34. film iz Disneyjevog studija. Radnja je bazirana na istoimenom romanu Victora Hugoa.

Glasovi[uredi VE | uredi]

Uloge Glas
Quasimodo Tom Hulce
Esmeralda Demi Moore
Heidi Mollenhauer (pjeva)
Claude Frollo Tony Jay
Phoebus Kevin Kline
Hugo Jason Alxander
Victor Charles Kimbrough
Laverne Mary Wickes
Clopin Paul Candel
Biskup David Orgen Stiers

Radnja[uredi VE | uredi]

Radnja je smještena u srednjovjekovni Pariz. Ispred katedrale Notre-Dame lutkar Clopin pripovijeda priču o tome tko je Quasimodo, zvonar katedrale.

Prije nekoliko godina Romi su nezakonito ulazili u grad, a među njima je bio i jedan bračni par s djetetom. Frollo, koji se brine za pravdu u gradu, nikad ih nije volio i uvijek ih je zatvarao i dao ubiti. Misleći da žena u ruci ima nešto ukradeno dao se u potjeru za njom. Potjera završava ispred katedrale kada ju Frollo gurne i uzme dijete. Vidjevši da je dijete ružno krene prema obližnjem bunaru i htjede ga baciti misleći da je vrag. U tom trenutku biskup ga zaustavi i počne huditi što je ubio ženu ispred Božje kuće. Frollo shvati grešku i odluči ga posvojiti i sakriti ga u zvonik. Frollo je dijetetu dao ime Quasimodo što u prijevodu znači poluformiran, jer je grbav i ima ružno lice.

Dvadesetak godina nakon toga Quasimodo je odrastao, živi u zvoniku s 3 vodorige koji se "oživljavaju" i zvonima. U međuvremenu na trgu odvijaju pripreme za festival te vodorige nagovoraraju Quasimoda da stavi plašt i otiđe među ljude, jer mu je Frollo zabranio izlazak iz crkve. Odjedanput Frollo dolazi u posjet kako bi ručali i ponovili abecedu. Quasimodo umjesto riječi Forgivness (Oproštaj) kaže festival, a Frolloodmah shvati da je Quasimodo htio ići na festivalte mu objašnjava da je vanjski svijet zloban i da ćemu nauditi ako izađe. No Quasimodo se ipak odluči zamaskiran otići.

U Pariz dolazi Phoebus kapetan straže i pomogne Romkinji Esmeraldi da pobjegne od stražara koji su je htjeli uhititi. Phoebus odlazi u "Palaču pravde" gdje Frollo objašnjava kako želi pronaći romsko sklonište i sve Rome spaliti.

Ispred katedrale počinje festival. Quasimodo slučajno upadne u Esmeraldninu svlačionicu i ona mu kaže da ubuduće pripazi kamo hoda. Usput mu pohvali "masku", n eznajući da mu je to pravo lice. Na trg dolaze Frollo i Phoebus, a Esmeralda počne plesati te u sklopu dočke dođe Frollu i oko vrata mu zaveže šal. Nakon Esmeraldina plesa Clopin najavi da je vrijeme da okrune Kralja festivala tj. onoga tko ima najružnije lice u gradu i to na kraju postane Quasimodo kojeg nakon slavlja publika počne ispijavati i bacati voće po njemu. Quasimodo traži pomoć od Frolla no Frollo se pravi da ga ne pozna. Esmeralda zaustavlja cijelu zbrku i oslobađa Quasimoda, a Frollo naređuje da ju se uhiti. esmeralda nakon potjere misteriozno nestane, ali ju Phoebus ugleda kako ulazi u katedralu te uđe i on.

U katedrali Esmeralda isprva misli da ju Phoebus želi uhitit, no on kaže da sve dok je ona u crkvi to ne može učiniti. Esmeralda shvati da je on drugačiji od ostalih vojnika. Frollo također uđe i naređuje da ju se uhiti, ali biskup opet dolazi i otjera Frolla iz katedrale te objasni Esmeraldi kako su svi dobrodošli u Božji dom. Frollo u međuvremenu stavi stražare ispred ulaza u katedralu i naredi da uhite Romkinju ako izađe. Esmeralda ugleda Quasimoda, koji brzo pobjegne u zvonik, krene za njim kako bi razgovarala.

U zvoniku Esmeralda shvati da ga Frollo krivo uči te pokuša objasniti da je Frollo u krivu, Quasimodo shvati kako je Esmeralda dobra i pažljiva te joj odluči pomoći da pobjegne, a da ju stražari ne uoče. Na odlasku Esmeralda mu da lanćić s mapom gradana kojem je nacrtano romsko sklonište. Quasimodo kasnije osjeti da se je zaljubio u nju.

Frollo također, u međuvremenu, osjeti da se zaljubio u Esmeraldu te odluči da će napraviti sve da ju pronađe, pa makar i da spali cijeli grad, i pridobije. Također baca kletvu na nju i obećava da će gorjeti u paklu ako se ne pokori. Frollo dobiva informaciju kako je Romkinja pobjegla i odluči zamisli provesti u djelo.

Iduće jutro počinje potraga za Esmeraldom. Frollo odluči prvo spaliti mlinarevu kuću jer su u njoj pronašli romske stvari, no Phoebus ne želi spaliti nevine ljude pa Frollo sam spali mlin i naredi da se Phoebusa, koji spasi mlinarevu obitelj, smakne. Na sreću Esmarelda je, obučena u starca, uspjela Phoebusu pomoći da pobjegne no srijelci ga ranjavaju, a on padne u rijeku. Esmeralda ga ponovno spasi i odnese Quasimodu u zvonik. Kipovi u zvoniku ojašnjavaju Quasimodu da je on pravi čovjek za Esmeraldu. Ona se vrati, a Quasimodo se razveseli što ju ponovno vidi i sakrije Phoebusa koji se budi i zahvali Esmeraldi na svemu te senjih dvoje poljube što Quasimodu slomi srce.

Odjedanput Frollo, koji je naslučutio da je Quasimodo pomogao Esmeraldi da pobjegne iz katedrale, dolazi u posjet Quaasimodu te ga optužuje da je zbog njega cijeli Pariz u plamenu. Na kraju mu Frollo otkrije da će ujutro napasti romsko sklonište s cijelom vojskom.

Phoebus i Quasimodo odluče pronaći sklonište i upozoriti na opasnost te krenu istu noć. Romsko sklonište se nalazilo ispod groblja. Phoebusa i Quasimoda uhvati zasjeda te ih optuže da su Frollovi špijuni, no Esmeralda ih uvjeri da su na njihovoj strani. Phoebus im kaže da će Frollo doći i uhititi ih te da trebaju što prije pobjeći. Frollo, koji ih je pratio, uđe u sklonište i zarobi sve te se začudi da je Phoebus još živ.

Sljedeći dan ispred katedrale se održava spaljivanje, a Frollo Esmeralddu optuži za vještičarenje i osudi na spaljivanje. Quasimoda su vojnici lancima zavezali oko stupova zvonika, no on se uspije osloboditi i spasiti Esmeraldu, a Frollo se razljuti i odluči vojnom silom ući u katedralu. Phoebus, koji je također bio zatvoren, oslobodi se i nagovori narod da napadnu vojnike i obrane Božji dom. Frollo u međuvremenu uđe u zvonik i odlučiubiti i Quasimoda i Esmeraldu, no posklizne se sa zida i padne među ljude i umre. Quasimodo se također posklizne, ali ga Phoebus uspije uhvatiti na pola puta.

Esmeralda, Phoebus i Quasimodo izađu iz katedrale, a narod shvati da je Frollo bio okrutan, a Quasimodo da je dobar.

Razlike između flma i knjige[uredi VE | uredi]

Iako je film napravljen prema knjizi Victora Hugoa film ima nekih "novina":

  • Lik Frolla u knjizi nije tako opisan. [2]
  • Vodorige koji oživljavaju u knjizi su opisani kao najobičniji kkipovi s kojima se Quasimodo razgovara[3]

Nagrade[uredi VE | uredi]

Film je bio nominiran za nagradu Oscar u kategoriji za najbolju glazbu

Vanjske poveznice[uredi VE | uredi]

Izvori[uredi VE | uredi]