Zvonar crkve Notre Dame (1996.)

Izvor: Wikipedija
Zvonar crkve Notre Dame
Omot filma na hrvatskom
Naslov izvornika
The Hunchback of Notre Dame
RedateljGery Trousdale
Kirk Wise
ProducentDon Hahn
ScenaristGeefwee Boedoe
Tab Murphy
prema knjizi Victora Hugoa
Glavne ulogeTom Hulce
Demi Moore
Tony Jay
Kevin Kline
Jason Alexander
GlazbaAlan Menken
DistributerWalt Disney Pictures
Godina izdanja1996.
Trajanje91 min.
Država SAD
Jezikengleski
Žanranimirani film
Proračun100 milijuna[1]
Profil na IMDb-u
Portal o filmu

Zvonar crkve Notre Dame (eng.) The Hunchback of Notre Dame je američki animirani film iz 1996. godine i 34. film iz Disneyjevog studija. Radnja je temeljena na istoimenomu romanu Victora Hugoa.

Glasovi[uredi | uredi kôd]

Uloge Glas
Quasimodo Tom Hulce
Esmeralda Demi Moore
Heidi Mollenhauer (pjeva)
Claude Frollo Tony Jay
Phoebus Kevin Kline
Hugo Jason Alxander
Victor Charles Kimbrough
Laverne Mary Wickes
Clopin Paul Candel
Biskup David Orgen Stiers

Radnja[uredi | uredi kôd]

Radnja je smještena u srednjovjekovni Pariz. Ispred katedrale Notre-Dame lutkar Clopin pripovijeda priču o tome tko je Quasimodo, zvonar katedrale.

Prije nekoliko godina Romi su nezakonito ulazili u grad, a među njima je bio i jedan bračni par s djetetom. Frollo, koji se brine za pravdu u gradu, nikad ih nije volio i uvijek ih je zatvarao i dao ubiti. Misleći da žena u ruci ima nešto ukradeno dao se u potjeru za njom. Potjera završava ispred katedrale kada ju Frollo gurne i uzme dijete. Vidjevši da je dijete ružno krene prema obližnjem bunaru i htjede ga baciti misleći da je vrag. U tom trenutku biskup ga zaustavi i počne huditi što je ubio ženu ispred Božje kuće. Frollo shvati grešku i odluči ga posvojiti i sakriti u zvonik. Frollo je djetetu dao ime Quasimodo što u prijevodu znači poluformiran, jer je grbav i ima ružno lice.

Dvadesetak godina nakon toga Quasimodo je odrastao, živi u zvoniku s 3 vodorige koje "oživljavaju". U međuvremenu se na trgu odvijaju pripreme za festival te vodorige nagovoraraju Quasimoda da stavi plašt i otiđe među ljude, jer mu je Frollo zabranio izlazak iz crkve. Odjedanput Frollo dolazi u posjet kako bi ručali i ponovili abecedu. Quasimodo umjesto riječi Forgivness (Oproštaj) kaže festival, a Frollo odmah shvati da je Quasimodo htio ići na festival te mu objašnjava da je vanjski svijet zloban i da ćemu nauditi ako izađe. No, Quasimodo se ipak odluči zamaskiran otići.

U Pariz dolazi Phoebus, kapetan straže, i pomogne Romkinji Esmeraldi da pobjegne od stražara koji su je htjeli uhititi. Phoebus odlazi u "Palaču pravde" gdje Frollo objašnjava kako želi pronaći romsko sklonište i sve Rome spaliti.

Ispred katedrale počinje festival. Quasimodo slučajno upadne u Esmeraldninu svlačionicu i ona mu kaže da ubuduće pripazi kamo hoda. Usput mu pohvali "masku", ne znajući da mu je to pravo lice. Na trg dolaze Frollo i Phoebus, a Esmeralda počne plesati te u sklopu točke dođe Frollu i oko vrata mu zaveže šal. Nakon Esmeraldina plesa Clopin najavi da je vrijeme da okrune Kralja festivala, onoga tko ima najružnije lice u gradu, i to na kraju postane Quasimodo, kojeg nakon slavlja publika počne ismijavati i bacati voće po njemu. Quasimodo traži pomoć od Frolla no on se pravi da ga ne pozna. Esmeralda zaustavlja cijelu zbrku i oslobađa Quasimoda, a Frollo naređuje da ju se uhiti. Esmeralda nakon potjere misteriozno nestane, ali ju Phoebus ugleda kako ulazi u katedralu te uđe i on.

U katedrali Esmeralda isprva misli da ju Phoebus želi uhititi, no on kaže da sve dok je ona u crkvi to ne može učiniti. Esmeralda shvati da je on drugačiji od ostalih vojnika. Frollo također uđe i naređuje da ju se uhiti, ali biskup opet dolazi i otjera Frolla iz katedrale, te objasni Esmeraldi kako su svi dobrodošli u Božji dom. Frollo u međuvremenu stavi stražare ispred ulaza u katedralu i naredi da uhite Romkinju ako izađe. Esmeralda ugleda Quasimoda, koji brzo pobjegne u zvonik, krene za njim kako bi razgovarala.

U zvoniku Esmeralda shvati da ga Frollo krivo uči te mu pokuša objasniti, dok Quasimodo shvati kako je Esmeralda dobra i pažljiva te joj odluči pomoći da pobjegne, a da ju stražari ne uoče. Na odlasku Esmeralda mu da lanćić s mapom grada na kojoj je nacrtano romsko sklonište. Quasimodo kasnije osjeti da se je zaljubio u nju.

Frollo također u međuvremenu osjeti da se zaljubio u Esmeraldu te odluči da će napraviti sve da ju pronađe, pa makar i da spali cijeli grad, i pridobije. Također baca kletvu na nju i obećava da će gorjeti u paklu ako se ne pokori. Frollo dobiva informaciju kako je Romkinja pobjegla i odluči zamisli provesti u djelo.

Iduće jutro počinje potraga za Esmeraldom. Frollo odluči prvo spaliti mlinarevu kuću jer su u njoj pronašli romske stvari, no Phoebus ne želi spaliti nevine ljude pa Frollo sam spali mlin i naredi da se Phoebusa, koji spasi mlinarevu obitelj, smakne. Na sreću Esmarelda je, obučena u starca, uspjela Phoebusu pomoći da pobjegne, no srijelci ga ranjavaju, a on padne u rijeku. Esmeralda ga ponovno spasi i odnese Quasimodu u zvonik. Kipovi u zvoniku ojašnjavaju Quasimodu da je on pravi čovjek za Esmeraldu. Ona se vrati, a Quasimodo se razveseli što ju ponovno vidi i sakrije Phoebusa koji se budi i zahvali Esmeraldi na svemu, te se njih dvoje poljube, što Quasimodu slomi srce.

Odjedanput Frollo, koji je naslutio da je Quasimodo pomogao Esmeraldi da pobjegne iz katedrale, dolazi u posjet Quaasimodu te ga optužuje da je zbog njega cijeli Pariz u plamenu. Na kraju mu Frollo otkrije da će ujutro napasti romsko sklonište s cijelom vojskom.

Phoebus i Quasimodo odluče pronaći sklonište i upozoriti na opasnost te krenu istu noć. Romsko sklonište se nalazilo ispod groblja. Phoebusa i Quasimoda uhvati zasjeda te ih optuže da su Frollovi špijuni, no Esmeralda ih uvjeri da su na njihovoj strani. Phoebus im kaže da će Frollo doći i uhititi ih te da trebaju što prije pobjeći. Frollo, koji ih je pratio, uđe u sklonište i zarobi sve te se začudi da je Phoebus još živ.

Sljedeći dan ispred katedrale se održava spaljivanje, a Frollo Esmeralddu optuži za vještičarenje i osudi. Quasimoda su vojnici lancima zavezali oko stupova zvonika, no on se uspije osloboditi i spasiti Esmeraldu, a Frollo se razljuti i odluči vojnom silom ući u katedralu. Phoebus, koji je također bio zatvoren, oslobodi se i nagovori narod da napadnu vojnike i obrane Božji dom. Frollo u međuvremenu uđe u zvonik i odluči ubiti i Quasimoda i Esmeraldu, no posklizne se sa zida, padne među ljude i umre. Quasimodo se također posklizne, ali ga Phoebus uspije uhvatiti na pola puta.

Esmeralda, Phoebus i Quasimodo izađu iz katedrale, a narod shvati da je Frollo bio okrutan, a Quasimodo dobar.

Razlike između flma i knjige[uredi | uredi kôd]

Iako je film napravljen prema knjizi Victora Hugoa film ima nekih "novina":

  • Lik Frolla u knjizi nije tako opisan[2]
  • Vodorige koje oživljavaju u knjizi su opisani kao najobičniji kipovi s kojima Quasimodo razgovara[3]

Nagrade[uredi | uredi kôd]

Film je bio nominiran za nagradu Oscar u kategoriji za najbolju glazbu

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Box Office Mojo
  2. [1]
  3. Arhivirana kopija. Inačica izvorne stranice arhivirana 2. studenoga 2014. Pristupljeno 18. lipnja 2015. journal zahtijeva |journal= (pomoć)CS1 održavanje: arhivirana kopija u naslovu (link)