Kevin Kline

Izvor: Wikipedija
Kevin Kline
Kevin Kline
Rodno ime Kevin Delaney Kline
Rođenje 24. listopada 1947., St. Louis, Missouri
Godine rada 1972. -
Supruga Phoebe Cates (1989.-)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Kevin Delaney Kline (24. listopada 1947.), američki filmski i kazališni glumac, nagrađen Oscarom i Tonyem.

Rodio se u St. Louisu, Missouri. Obitelj je posjedovala lanac robnih kuća, kao i najveću trgovinu igračkama i pločama u St. Louisu.

Njegov otac bio je agnostički njemački Židov, a majka katolkinja, kći doseljenika iz irskog okruga Louth. Kline je odgojen kao katolik.

Nakon mature, odlazi na studij, gdje isprva privlači pozornost kao klasični pijanist, a kasnije prelazi na glumu. Diplomirao je 1970. godine,dobiva stipendiju za dramski odjel na legendarnoj školi Julliard u New Yorku.

Poslije boravka tamo, osniva sa skupinom prijatelja glumačku družinu, i kazalište postaje njegova prva glumačka postaja. Ide na turneje, a najčešće izvođeni autor je William Shakespeare. Za svoje kazališno umijeće dobiva velike pohvale kritičara, pa i dvije nagrade Tony.

1982.debitira na filmu i do sada je ostvario tridesetak uloga, a partnerica u filmskom debiju bila mu je Meryl Streep, koja je za taj film (Sofijin izbor) dobila Oscara.

Kline nastavlja svoj put u Hollywood, ali kako pažljivo bira uloge, nadimak mu je "Kevin Decline". 1989. dobiva Oscara za svoje portretiranje Otta u filmu "Riba zvana Wanda".(partneri John Cleese, Michael Palin, i Jamie Lee Curtis).

Od 1989. je sretno oženjen glumicom Phoebe Cates s kojom ima dvoje djece. Angažiran je u problemu dijabetesa.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]