Kevin Kline

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretraživanje
Kevin Kline
Kevin Kline
Rodno ime Kevin Delaney Kline
Rođenje 24. listopada 1947. (Flag of the United States.svg St. Louis, Missouri)
Godine rada 1972. -
Supruga Phoebe Cates (1989.-)
Portal o životopisima
Portal o filmskoj umjetnosti

Kevin Delaney Kline (24. listopada 1947.), američki filmski i kazališni glumac, nagrađen Oscarom i Tonyem.

Rodio se u St. Louisu, Missouri. Obitelj je posjedovala lanac robnih kuća, kao i najveću trgovinu igračkama i pločama u St. Louisu.

Njegov otac bio je agnostički njemački Židov, a majka katolkinja, kći doseljenika iz irskog okruga Louth. Kline je odgojen kao katolik.

Nakon mature, odlazi na studij, gdje isprva privlači pozornost kao klasični pijanist, a kasnije prelazi na glumu. Diplomirao je 1970. godine,dobiva stipendiju za dramski odjel na legendarnoj školi Julliard u New Yorku.

Poslije boravka tamo, osniva sa skupinom prijatelja glumačku družinu, i kazalište postaje njegova prva glumačka postaja. Ide na turneje, a najčešće izvođeni autor je William Shakespeare. Za svoje kazališno umijeće dobiva velike pohvale kritičara, pa i dvije nagrade Tony.

1982.debitira na filmu i do sada je ostvario tridesetak uloga, a partnerica u filmskom debiju bila mu je Meryl Streep, koja je za taj film (Sofijin izbor) dobila Oscara.

Kline nastavlja svoj put u Hollywood, ali kako pažljivo bira uloge, nadimak mu je "Kevin Decline". 1989. dobiva Oscara za svoje portretiranje Otta u filmu "Riba zvana Wanda".(partneri John Cleese, Michael Palin, i Jamie Lee Curtis).

Od 1989. je sretno oženjen glumicom Phoebe Cates s kojom ima dvoje djece. Angažiran je u problemu dijabetesa.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]