ADATS

Izvor: Wikipedija
ADATS

ADATS na Royal Nova Scotia International Tattoo 2008.
Vrsta Samohodni protu-tenkovski / protu-zračni raketni sustav
Država podrijetla Švicarska
Povijest uporabe
U uporabi u Vidi korisnici
Ratovi Domovinski rat
Povijest proizvodnje
Projektirano Početak 1980-ih
Proizvođač Oerlikon-Contraves
Razdoblje proizvodnje 1988. - ???
Svojstva
Dužina 4,86 m
Masa 15,8 t
Širina 2,68 m
Brzina 58 km/h (36 mph)[1]
Posada 3 (vozač, zapovjednik i operater sustava)
Oklop 12 - 38 mm aluminijski oklop
Osnovno naoružanje 8 projektila
(4× protu-tenkovska + 4× protu-zračna)
Motor 6 cilindarski General Motors / Detroit Diesel 6V53 dizel motor
Snaga motora 158 kW (212 KS)
Ovjes Torzijske poluge
Doseg 400 km

ADATS (eng. Air Defense Anti-Tank System; hrv. Protu-zračni protu-tenkovski sustav) je dvonamjenski raketni sustav postavljen na američko borbeno vozilo pješaštva M113A2. Namijenjen je protu-tenkovskoj i protu-zračnoj borbi koristeći protu-tenkovske projektile i zemlja-zrak rakete kratkog dometa. ADATS proizvodi švicarska tvrtka Oerlikon-Contraves koja je članica njemačke grupacije Rheinmetall.

Povijest[uredi | uredi kôd]

ADATS je razvijen nakon što je američka vojska objavila javni natječaj kojim traži novo oružje za protu-zračnu zaštitu.[2] Iako je oružje testirano u SAD-u, natječaj je poništen početkom 1990-ih kada je završen hladni rat. Raketni sustav je trenutno u kanadskoj, tajlandskoj i emiratskoj uporabi. U Kanadi se koristi kao mobilni sustav montiran na oklopno vozilo M113 dok je na Tajlandu instaliran na tlu. Sustav ima laserski navođene nadzvučne projektile dometa 10 km s elektro-optičkim senzorom. U sklopu sustava, na M113 je ugrađen konvencionalni dvo-dimenzionalni radar efektivnog dometa 25 km.

Rakete za sustav proizvodi američka tvrtka Martin Marietta. One su smještene u osam raketnih lansera (po četiri s lijeve i desne bočne strane).

U protu-zračnoj funkciji, ADATS služi borbi protiv borbenih zrakoplova, helikoptera i krstarećih projektila dok se u protu-tenkovskoj fuknciji osim za uništenje tenkova može primjenjivati i za uništenje neprijateljskih bunkera. Korištene rakete imaju mogućnost uništenja čelićnog oklopa debljine 900 mm.

Tehničke karakteristike rakete[uredi | uredi kôd]

ADATS raketa
Duljina Promjer Težina Brzina Bojeva glava Domet Penetracija
2,05 m 125 mm 51 kg +3 Macha 12,5 kg HE eksploziva 10 km 900 mm oklopa

Kanadski program modernizacije[uredi | uredi kôd]

U rujnu 2005. kanadska Vlada i oružane snage su najavile program modernizacije čime bi se ADATS transformirao u više-misijsko učinkovito vozilo (eng. Multi-Mission Effects Vehicle, MMEV). Cilj takvog vozila je zadržati i unaprijediti sposobnosti postojećeg ADATS-a u uočavanju novih prijetnji (učinkovitost od 85% ili više). Time bi se ADATS montirao na domaće kotačno borbeno vozilo LAV III. MMEV bi imao ugrađen 3D radar i indirektne projektile (koriste ih bespilotne letjelice) s ciljem prikupljanja informacija i lokacija mete u dometu od 8 km ili više. Sustav bi koristio precizne projektile niže cijene te komandno-kontrolno-komunikacijsko računalo.

Isti takav sustav koji bi bio montiran na tlu, vojnim zapovjednicima bi davao koordinacije potrebne za zračnu obranu te mogućnost direktnog ispaljivanja projektila dugog dometa protiv asimetričnih i konvencionalnih prijetnji.

Međutim, kanadske oružane snage su u srpnju 2006. otkazale projekt MMEV.

Korisnici[uredi | uredi kôd]

Izvori[uredi | uredi kôd]

Vanjske poveznice[uredi | uredi kôd]